skjønnhet

Følelser på flaske: ELLE har møtt nesen som utvikler noen av verdens mest populære dufter 

Jaques Cavallier Belletrud har siden 2012 jobbet for Louis Vuitton med å utvikle parfyme.

– Parfyme lar oss drømme. Det er en del av vår ­veldig ­hemmelige ­personlighet.

Publisert Sist oppdatert

Yrket som «nese» har gått i generasjoner; hans bestefar, far og nå Jaques selv har i årevis skapt luksuriøse dufter i Grasse, som er en av verdens fremste byer for parfyme. Jaques Cavallier Belletrud har siden 2012 jobbet for Louis Vuitton med å utvikle parfyme. Men allerede før tiden hos det franske motehuset har han skapt ikoniske dufter som Hot Couture hos Givenchy, Aqua di Gio for Giorgio Armani og L’eau d’Issey for Issey Miyake, for å nevne noen. Hans datter, Camille, ble nylig ferdig utdannet som en av verdens yngste «neser» i et ellers så mannsdominert yrke. Nå er også hun klar til å ta fatt på denne jobben, side om side med sin far.

Jaques Cavallier Belletruds datter Camille ble nylig ferdig utdannet som en av verdens yngste «neser» i et ellers så mannsdominert yrke. Nå er også hun klar til å ta fatt på jobben, side om side med sin far.

Det finnes to skoler i verden som kan gi et diploma for å bli Createur du Parfume, og per nå finnes det kun 35 anerkjente parfymø-rer, også kjent som «neser», i hele verden. For å bli godkjent som parfymør, må du kunne forskjellen på 5000 dufter. Jaques Cavallier Belletrud trener daglig for å holde nesen i toppform ved å få servert et brett av sin assistent, bestående av fem dufter han skal gjenkjenne.

– Hvis han bommer på én duft, tar han det svært personlig og er ikke til å snakke med resten av dagen, avslører noen som jobber på det prestisjetunge atelieret i Grasse.

Parfyme ble til for å dempe lukten av brukte skinnhansker av lær. Det var slik det hele begynte i Grasse, som fortsatt er selve episenteret for all verdens utvikling av parfyme. Med olje, alkohol og vann, som er basen i all parfyme, tilsettes abstrakte ingredienser som forblir en godt bevart hemmelighet, da disse oppskriftene er unike og praksisen som parfymør eller «nese» ikke er et beskyttet yrke eller tittel.

Les Fontains Parfumees i Grasse

På eiendommen, Les Fontains Parfumees, som er fra 1700-tallet og ligger i hjertet av Grasse, finnes det 450 forskjellige planter som brukes til å skape Louis Vuittons karakteristiske dufter. Gjennom eiendommen rant vannet fra 2000 meters høyde helt ned til sentrum, og sørget for vann til hele landsbyen. Her vokser også den sjeldne sjasminen, som har en høyere prislapp per liter enn gull.

Jaques Cavallier Belletrud vokste opp i Grasse, og hver eneste dag gikk han forbi det imponerende huset og hagen hvor han i dag arbeider. Det er derfor med stor stolthet at han tar oss med på en omvisning og forteller at dette huset svært sjelden er åpent for besøkende, nettopp fordi formlene til verdens mest eksklusive dufter skapes akkurat her.

Da parfymefontenen først ble installert på 1920-tallet, kom besøkende til eiendommen for å fylle flaskene sine med duftvannet.

 Idet du kommer inn i Les Fontaines Parfumées, blir du møtt av en ekte parfymefontene. Da fontenen først ble installert på 1920-tallet, kom besøkende til eiendommen for å fylle flaskene sine med duftvannet. I dag fungerer det som et symbol på arbeidet som har blitt gjort der siden 2016, av både Cavallier Belletrud for Louis Vuitton og François Demachy for Dior.

Hovedsalongen til Les Fontaines huser et unikt Louis Vuitton-arkiv som inneholder dusinvis av duftflasker og ingredienser, som brukes til å lage husets dufter. Cavallier Belletrud har en mindre versjon av arkivet på kontoret sitt.

– Det er et lite laboratorium, det følger med meg over hele verden og jeg kan komponere alle ingrediensene hvor som helst, sier han.

 Hans personlige, bærbare laboratorium har sitt mer ekspansive motstykke på toppen av Grasse-huset. 2500 råvarer er tilgjengelig i Les Fontaines Parfumées-laboratoriet, som Cavallier Belletrud eksperimenterer med for å lage sine velduftende kunstverk.

Han finner inspirasjon overalt.

– Den kommer fra naturen, mennesker, malerier, skulpturer og følelser – hele livet handler om følelser. Jobben min er å ta utgangspunkt i disse følelsene, blande ingredienser og lage den første ideen til parfymen.

– Men hva kan egentlig tittelen din sammenlignes med, er det som en kokk eller en sommelier?

– Absolutt ikke – jeg er en kunstner. En historieforteller som skal formidle det jeg ser og blir inspirert av, ned i en flaske. Min rolle er å holde meg unna klisjeer, og min jobb er å si at dersom du liker duften av noe, er det ikke dermed sagt at du vil like den hele tiden, hver dag. Hvilke dufter vi tiltrekkes av er i konstant forandring.

Uansett hvilken kombinasjon av noter som utgjør resultatet, lover sluttproduktet å være like drømmende som stedet der det ble skapt.

– Parfyme lar oss drømme. Det er en del av vår veldig hemmelige personlighet. Det er ikke et tilbehør, det er ikke en vare – det er den sterkeste suveniren du kan få fra noen andre.

En myte sier at en parfyme vil dufte ulikt på huden, fra person til person, som sprayer den på. Det fnyser Jaques Cavallier av.

– Ekte vare lukter det samme uansett hvem som tar den på. Det ultimate stedet å spraye parfyme på, er på hver sin side av kragebeina.

– Da jeg skapte den seneste parfymen, testet min kone den før vi skulle ut på middag (hun er for øvrig også Jaques’ muse). Da vi ankom restauranten i Paris, var duften så intens at det kom folk bort til henne og spurte hva denne duften var. Det er alltid et godt tegn.

 Siden 2019 har huset Louis Vuitton tilbudt en svært eksklusiv tjeneste, der du som kunde kan få lage din egen duft. I skrivende stund har om lag 30 utvalgte fått muligheten til å kreere sin egen signaturduft ved hjelp av mesteren selv. Og da ELLE besøkte atelieret i Grasse, fikk vi personlig assistanse av mesteren og hans datter til å skape vår egen parfyme. En helt spesiell prosedyre som var svært krevende.

Hvor skal man begynne?

– Start med ingredienser du liker, litt som når du lager mat. Tenk på fargene du elsker, ting som gjør deg glad, gode minner fra barndommen, og la dette ta ny form sammen i en flaske, og voilà – magien er i gang. 

Mer om duft: 3 dufter til bruden. 

Powered by Labrador CMS