4 solvettregler for påsken

Foto: Instagram/@mariagdejaime, @mpombor

Påsken skal nytes, men ha disse hovedreglene i bakhodet før du steker deg i solveggen.

Publisert Sist oppdatert

Påskesol: Endelig! Snart sitter vi i solveggen hjemme, i skibakken eller på hytta og nyter påskeferien – gjerne med en solo (eller noe sterkere) og en velfortent kvikklunsj. Påskesolen skal nytes, og kanskje spesielt i år.

MEN (og dette er et stort MEN): vi må beskytte oss mot solen, like mye som vi nyter den!

Hvorfor får vi hudkreft?

Ca. 9 av 10 tilfeller av hudkreft har en sammenheng med UV-stråler. Noe skyldes også gener, men i all hovedsak er det UV-stråler som har skylden i utviklingen av hudkreft. De senere årene har forekomsten av hudkreft økt i takt med antall leveår – vi lever lenger, og dermed er det økt sannsynlighet for at flere i samfunnet får påvist for eksempel kreftformen melanom. Vi har også mer fritid og reiser mer, noe som gjør at vi tilbringer mer tid i solen enn tidligere generasjoner.

I år, som i fjor, blir det vesentlig mindre reising, men det betyr ikke at vi ikke kan bli solbrente av den grunn. Solen er mer enn sterk nok i Norge til at den kan skade huden vår, og det viser seg faktisk at mange blir enda mer solbrente her til lands enn på ferie. Dette kan ha en sammenheng med at vi er litt «sløvere» med solkrembruken når vi ikke ligger på stranden i Syden, for eksempel.

Foto: Instagram/@nina

Huden glemmer ikke

Solbeskyttelse er viktig helt fra barndommen og livet ut, og en viktig huskeregel er: huden glemmer aldri. Det som skjer når vi soler oss overdrevent, og eventuelt blir brent, er at kroppen bruker sin egen forsvarsmekanisme til å reparere skaden i cellene og DNAet. Stort sett klarer kroppen å reparere, men over tid vil dette bli vanskeligere – det finnes grenser for hvor mange ganger kroppen greier å reparere seg selv.

Det finnes aldri noen garanti for å ikke få hudkreft, men det er viktig å gjøre alt man kan for å minimere sjansene mest mulig.

4 enkle solvettregler:

Husk disse fire solvettreglene før du steker deg i hytteveggen i påsken!

1. Begrens tiden i solen og unngå å bli solbrent.

2. Bruk klær og skygge som beskyttelse.

3. Bruk solkrem med minimum faktor 30.

4. Unngå solarium!

Hudforandringer

Det er viktig å følge med på huden, uansett hud og uansett solvaner. Det viktigste å følge med på er forandringer: farge, størrelse, ujevne kanter eller høydeforandringer.

Kilde: Kreftforeningen og Perrigo

Powered by Labrador CMS