Fit på 30 dager

Foto: Marte Garmann / Pilar forlag

Kan du virkelig bli fit på 30 dager? – JA! Mener PT og kostholdsveileder, Desiree Andersen.

Publisert Sist oppdatert

Du har kanskje hørt om Fitfocus? Det er det bloggen og Instagram-kontoen til skribent, kursholder, personlig trener og kostholdsveileder, Desiree Andersen.

Nå er hun ute med sin første bok "Fit på 30 dager" – akkurat i tide til nyttårsforsetter og gode vaner skal sparkes i gang.

Vi har tatt en prat med Desiree om boka og fått hennes beste tips og råd til et sunnere kosthold og motivasjon til trening.

Hvem passer boken «Fit på 30 dager» til?

– Boken passer for alle, men er laget for de som ønsker inspirasjon til en sunnere livsstil, komme godt i gang med trening, gå ned i vekt eller bare er glad i enkel og sunn mat! Det er stort fokus på kjente matvarer og smakfulle måltider som hele familien kan ha glede av.

Hva legger du i begrepet fit?

– Jeg mener at hva det vil si å være FIT er veldig personlig, og forskjellig fra person til person. Jeg føler meg FIT når jeg har energi og overskudd til å møte hverdagen med et smil og har en kropp som kan brukes til alt jeg har lyst til å gjøre!

Hvorfor ville du skrive denne boken?

– Jeg ville skrive boken for å lage et verktøy folk kunne bruke i hverdagen sin, og for å vise hvordan en sunn livsstil kan tilpasses akkurat deg, dine mål og din hverdag.

Hvordan skal man starte hvis man har lyst på en ny livsstil i 2019?

– Det er viktig å gi seg selv muligheten til å lykkes. Så start med å se på hva du kunne tenke deg å ha mer av i din livsstil - de små tingene du kan legge til i hverdagen din.

Hva er dine beste tips til å holde treningsmotivasjonen oppe?

– Motivasjon er aldri linjær, den vil alltid gå litt opp og ned i perioder, men det er lettere å ikke falle av lasset hvis man husker at handling avler handling. Ikke lyst til å dra på treningssenteret? Prøv å gjøre noe annet - gå en tur. Ikke tid til å ta den planlagte joggeturen? Tøy litt på stuegulvet. På den måten beholder du rutinen og gjør det lettere å «komme tilbake».

Hvordan kan man bruke boken din?

– Boken kan brukes på flere måter. Den inneholder konkrete kostplaner du kan følge måltid for måltid, men du får også veiledning i å sette sammen dine egne kostplaner og måltider. Jeg har ønsket å vise folk hvor enkelt det kan gjøres å implementere sunnere vaner i hverdagen. Så hver uke kommer med ukesmeny, handleliste, oppskrifter til alle måltider, forslag til hvordan man gjennomfører matuken og ikke minst et mentalt fokus for hver uke. Treningsdelen i boka dekker både hjemmetrening, studiotrening, styrke og kondisjon. Og tanken er at man enkelt skal kunne tilpasse treningsplanen de treningsmulighetene man har, og den tiden man ønsker å bruke på trening. Vi lever alle forskjellige hverdager, og både kosthold og trening må kunne tilpasses.

Hva er de største feilene folk gjør i en livsstilsendring og hvordan kan man unngå disse?

– Den største feilen de fleste gjør er at de begynner å kutte ut ting fra kostholdet og setter strenge restriksjoner for seg selv. Hvis du sier til deg selv at du ikke skal spise sukker har du i teorien «mislykkes» det øyeblikket du tar en bamsemums... Og da kicker "alt eller ingenting"- mentaliteten inn hos de fleste. Så i stedet for å kutte ut noe som helst pleier jeg å be mine kunder om å ha fokus på det de ønsker å legge til - både når det kommer til kosthold og livsstil. Hva vil du ha mer av - som du føler vil være positivt for deg?! Høres kanskje enkelt ut, men det resulterer som oftest i mer grønnsaker, fisk, grove kornprodukter, mer aktivitet og mindre dårlig samvittighet for de gangene man velger å gå utenfor planen.

Hvilke resultater kan man forvente etter å ha fullført opplegget i boken?

– Nå er "Fit på 30 dager" et konsept som har levd på nett i fem år, så her kan jeg heldigvis lene meg på mange år med tilbakemeldinger og erfaringer. Konseptet er laget for de som har et ønske om å gå ned i vekt, men det gleder meg stort at det folk er mest fornøyd med utover det er opplevelsen av at det å lage sunn mat er enkelt, at man ikke trenger å forandre hele livet for å få en sunnere livsstil og at man finner frem til gode vaner som man klarer å holde utover 30 dager.

Etter mye sukker og godt i julen, hvordan kan man komme seg inn på rett spor igjen?

– Start med noe enkelt og ikke minst noe du har lyst til! For eksempel å spise grønnsaker som tilbehør til alle måltider og finne en fysisk aktivitet du vil teste. Som jeg sa så avler handling handling, og det vanskeligste er som regel bare det å komme i gang.

Hva synes du om juice-dietter og begreper som SK19? (Sommerkroppen19)?

– Jeg opplever heldigvis at dette blir mer og mer «ut» i Norge. Det er vel svært lite positivt å si om det.

Vi har lest boken, testet noen av oppskriftene og må bare anbefale oppskriften på taco-terte på det sterkeste. Den er supergod!

Hva er egentlig yoga? Her får du svaret!

Tips til et sprekere 2019!

Powered by Labrador CMS