kultur

Denne serien må du se nå!

Et innblikk i en svunnen tid med høyt spill, intriger, backstabbing og fashion extravaganza!

Publisert Sist oppdatert

Den amerikanske forfatteren Truman Capote er kanskje mest kjent for bøkene sine, som true crime-romanen In Cold Blood og novellen Breakfast at Tiffany's, men han er også berømt for å ha utlevert sosietetsvennene sine på et høyst sjokkerende og offentlig vis. Det er historien om hvordan denne skandalen gikk til og hva som skjedde etterpå vi får se i Ryan Murphys antologiserie FEUD: Capote vs. The Swans på HBOMax.

serier vi strømmer nå ELLE
Tom Hollander som Truman Capote i FEUD: Capote Vs. The Swans.
serier vi strømmer nå ELLE
Truman Capote (1924 – 1984).

Capote var en intellektuell, allerede berømt for sine bøker, teaterstykker og artikler, da han på snedig vis entret New Yorks sosietet på 1960- og 70-tallet. Han var sosialt intelligent, vittig og omgjengelig, og ble et betrodd medlem av den innerste, mest glamorøse sirkelen av sosietetskvinner som fantes i metropolen på den tiden, datidens mest høyprofilerte «original housewives»: Lee Radziwell, Babe Paley, Slim Kieth og C.Z. Guest. Han elsket å omgi seg med disse mektige, ekstravagante, søkkrike og überglamorøse kvinnene, som han kjærlig kalte sine «svaner», og de delte fortrolig med ham sine intriger, skandaler og innerste hemmeligheter. I 1975 publiserer Esquire artikkelen «La Côte Basque 1965» skrevet av Truman Capote, og med det er skandalen et faktum. I teksten, hvor persongalleriet er tynt maskert, utleverer Capote sine venninner, de såkalte svanene, men også deres mektige ektemenn.

serier vi strømmer nå ELLE
Sosietetskvinnene Jean Murray Vanderbilt (til venstre) og Barbara 'Babe' Paley sammen med Truman Capote, circa 1957.
serier vi strømmer nå ELLE
Naomi Watts som Babe Paley i FEUD: Capote Vs. The Swans.

Så hvem var The Swans?

Babe Paley

Den ubestridte «lederen» av sirkelen av sosietetskvinner Capote elsket å omgi seg med, var Barbara «Babe» Paley. Paley var gift med den mektige og søkkrike businessmannen, og sjefen for medieselskapet CBS, Bob Paley. I serien spiller Naomi Watts Babe Paley, og nylig avdøde Treat Williams spiller ektemannen. Babe Paley var kjent for sin skjønnhet, reserverte personlighet og ekstreme detaljstyring i alt fra antrekk, interiørstyling og festplanlegging. Hun var ansatt i Vogue i flere år, og figurerte på flere lister over verdens best kledde i sin tid. I Capote fant hun en venn og fortrolig som hun dele alt med, trolig også detaljer om mannens utenomekteskapelige affærer. 

serier vi strømmer nå ELLE
Diane Lane som Slim Keith i FEUD: Capote Vs. The Swans.

Slim Keith

Mary Raye Gross var opprinnelig fra California og hadde jobbet som modell, derav kallenavnet «Slim». I serien blir hun spilt av Diane Lane. Hun var visstnok en livlig karakter, og kjent for sine Hollywood-bindinger gjennom sine to første ekteskap med henholdsvis regissøren Howard Hawkes og produsenten Leland Heyward, påståtte romanser med Clark Gable og Ernest Hemingway. Hun giftet seg med Lord Kenneth Keith som gjorde at hun fikk et britisk tittel, og serien antyder at hun hadde en affære med Babe Paley ektemann. Både Slim Keith og Babe Paley kuttet alle bånd til Truman Capote etter at «La Côte Basque 1965» ble publisert.

serier vi strømmer nå ELLE
Calista Flockhart som Lee Radziwill i FEUD: Capote Vs. The Swans.

Lee Radziwill

Caroline Lee Bouvier var Jaqueline Kennedy Onassis sin lillesøster og det var en merkelapp hun uten hell prøvde å kjempe av seg  – hun skal visstnok ha vært evig misunnelig på søsteren hele livet gjennom, noe hun blant annet avslørte for Capote. Hennes ekteskap nr to var med den polske prinsen Stanislaw Albrecht Radziwill og hun fikk derfor tittelen prinsesse i amerikansk presse. Hun var kjent som et stort stilikon, en skuespiller som aldri slo gjennom og var Giorgio Armanis muse og jobbet tett med ham.

serier vi strømmer nå ELLE
Truman Capote sammen med prinsesse Lee Radziwill, søsteren til Jacqueline Onassis i New York, 1969.
serier vi strømmer nå ELLE
Chloë Sevigny som C.Z. Guest i FEUD: Capote Vs. The Swans.

C.Z Guest

C.Z. het egentlig Lucy Cochrane, men brukte brorens kallenavn på henne, Sissy, bare mer fasjonabelt stilisert som C.Z., resten av livet. I serien er hun portrettert av Chloë Sevigny. Hun var en ivrig rytterske, gartner, men mest berømt for sin avholdte sporty klesstil og for å være musen til en rekke store kunstnere som Diego Rivera, Salvador Dalì og Andy Warhol, og også en av fotografen Slim Aarons favorittsubjekter (han fotograferte henne til coveret av Time Magazine). Hun var gift med Winston Churchills tremenning, polospilleren Winston Frederick Churchill Guest. C.Z. fortsatte å være venn med Capote etter avsløringen, og ble heller ikke nevnt i artikkelen.

serier vi strømmer nå ELLE
Demi Moore som Ann Woodward i FEUD: Capote Vs. The Swans.

Ann Woodward og Joanna Carson

Ann Woodward (spilt av Demi Moore) kom opprinnelig fra en middelklassefamilie i Kansas, og var aldri en nær venn av Truman Capote. I «La Côte Basque 1965» er karakteren Ann sin historie den mest sjokkerende, som den også var i det virkelige liv: Hun tok livet av sin egen ektemann da hun feilaktig antok at han var en innbruddstyv, et drap hun aldri ble dømt for. 

serier vi strømmer nå ELLE
Molly Ringwald som Joanne Carson i FEUD: Capote Vs. The Swans.

Joanna Carson (spilt av Molly Ringwald) var ikke en av New York-svanene, men Capotes nære venn og «trygge havn» på vestkysten. Hun var gift med den berømte talkshow-verten Jimmy Carson, og er også nevnt i «La Côte Basque 1965». Det var hos Carson Capote trakk seg tilbake da det stormet som verst, og det var også hjemme hos henne at han døde i 1984.

FEUD: Capote Vs. The Swans er del to i en antologiserie som startet med FEUD: Bette and Joan, om den berømte feiden mellom megastjernene Bette Davis og Joan Crawford på 60-tallet, da de spilte inn filmen What Ever Happened To Baby Jane (1962). Jessica Lange og Susan Sarandon portretterte henholdsvis Crawford og Davis. FEUD: Capote Vs. The Swans er regissert av Gus Van Sant og sesongen består av åtte episoder. De to første episodene ble sluppet 7. februar, etterfulgt av én episode ukentlig. Hele første sesong av serien, FEUD: Bette and Joan, er også tilgjengelig på HBO Max nå.

Les også: Seriene vi skal strømme i 2024!

Powered by Labrador CMS