skjønnhet

En ny æra for den ikoniske røde leppestiften

Vi har møtt makeup-artisten hos Dior Beauty, som blant annet gir oss sine beste tips for valg av rød leppestift.

Publisert

Rød leppestift er en tidløs klassiker som har overlevd århundrer med skjønnhetstrender.

Christian Dior var blant de første til å forme leppestiften slik vi kjenner den i dag, og nå, i 2024, gjenoppstår den ikoniske Rouge Dior – 70 år etter dens opprinnelige lansering.

Parfums Christian Dior utnevnte nylig Rihanna som ny J'adore-ambassadør.  

En ny epoke

I 1953 skapte Christian Dior den ikoniske leppestiften Rouge Dior, som siden den gang har vært et av husets mest betydningsfulle symboler. Som det første sminkeproduktet lansert av Dior, representerte leppestiftene – den gang tilgjengelig i fargene 9 og 99 – couturièrens ønske om å fullføre kvinnenes look, uansett anledning. 

Gjennom historien har bruken av rød leppestift hatt ulike betydninger, men hovedsakelig har den vært et symbol på styrke, selvsikkerhet og forførelse, en symbolikk som fortsatt gjelder i dagens samfunn. Over 70 år etter lanseringen introduserer Dior Makeup og deres kreative leder, Peter Philips, en oppdatert versjon av dette kultproduktet. 

Med en ny og utvidet fargepalett, forbedret formel og moderniserte etuier, gjenoppstår Rouge Dior og markerer en ny æra – hvor de koniske røde leppene fortsatt spiller en betydningsfull rolle.

Les også: Årets beste leppestifter. 

Når ikoner gjenskaper ikoner

I forbindelse med relanseringen av Rouge Dior reiste ELLE Norge til Paris for å møte den kreative lederen for Dior Makeup. Belgieren Peter Philips overtok styringen etter Pat McGrath i 2014, og har siden den gang opparbeidet seg betydelig status og anerkjennelse i det respekterte franske couturier-huset. 

Med sin særegne sjarm og generøsitet delte han historien om sitt første møte med «den røde leppen», betydningen den har hatt gjennom historien, og hva det innebærer å bære den i dag. Ikke minst delte han sine beste tips om hvordan oppnå et perfekt resultat uten bistand fra en profesjonell makeup-artist.

Peter Philips om …

… sitt første møte med leppestift.

– Jeg elsket å se på moren og mormoren min da de sminket seg. Jeg kommer aldri til å glemme duften av Elnett-hårspray og den gamle leppestiften til mormor. Hun brukte aldri sminke, bortsett fra på søndager. Veldig ofte, når man snakker om noens første møte med leppestift, handler det om noens emosjonelle historie om en bestemor, mor, søster eller tante. For min del har jeg etter hvert også oppdaget kraften av en rød leppestift ved å påføre den på andre mennesker. Jeg gikk på kunstskole og kunne dermed tegne, og det var veldig morsomt å kunne utforske det talentet på et ansikt.

… «the new nude»

– Denne re-launchen (av Rouge Dior, red. anm.) er litt annerledes enn det vi har gjort tidligere. For omtrent fire år siden gjennomførte vi et stort research-prosjekt for å finne ut av hva som oppfattes som en «nude leppestift», der vi blant annet analyserte leppefargen til kvinner verden over. Studien inkluderte omtrent 300–400 kvinner fra hver region, og konklusjonene var overraskende overlappende. Resultatet er et vakkert og balansert fargeutvalg, med et stort fokus på nudes, rødt og mursteinsrødt. Jeg har holdt på med sminke i 30 år, og med én gang noen snakker om en nude farge, tenker de automatisk at det er en beige tone. I disse dager er ikke det relevant lenger. Nude kan være farge.

… hvordan man finner den perfekte leppestift-fargen

– Det første spørsmålet man bør stille seg er: «Vil man ha et bold statement, eller vil man gå for en naturlig look?» Så det er aller best å bare prøve seg fram. Det er den eneste måten å finne ut av hvilken farge man foretrekker. Din nude er ikke lenger nude i det øyeblikket du føler deg veldig «made up». For noen er det veldig tidlig i prosessen, og for andre er det langt ute i prosessen, men det er noe som må testes ut. Ikke ta for store skritt i starten, men start heller veldig forsiktig og diskret, for så å bygge opp fargen etter hvert. Jeg vil jo ikke at det skal være sånn at noen blir redde for å bruke leppestift før de omtrent har begynt. Lek deg med leppestift, og husk: Det er bare sminke, så ha det gøy med det.

… hvordan man påfører en rød leppe

– Skrubb leppene først, og tilfør fuktighet. Jeg prepper ofte leppene før jeg starter med foundation, slik at leppene har tid til å trekke til seg fuktigheten. Jeg fjerner overflødig fuktighet fra leppene før jeg påfører leppestiften, slik at det ikke «ødelegger» produktet. For en «perfekt» rød leppe er det smart å bruke en lipliner for å kontrollere, konturere og perfeksjonere. Personlig, hvis jeg skal konturere, så starter jeg i ytterkanten av leppen, men hvis jeg derimot skal legge en klassisk rød leppestift, starter jeg i midten og jobber meg utover. Hvis du vil ha en litt mer blurry look, men som likevel holder seg lenge, kan du legge litt lipliner i midten og «dabbe» litt leppestift på toppen.

Dior sin Miss Dior-parfyme er én av våre favoritter – se den og flere sommerdufter her. 

… om å nyte øyeblikket

– Jeg dømmer ingen. Noen ganger kan jeg se en makeup-look og tenke «wow», men … hun føler seg fucking amazing, og det er det viktigste. Jeg har noen bilder av meg selv fra 80- tallet og jeg så ikke ut, men jeg følte meg fantastisk. Vi har alle gjort feil, og alle har sikkert bilder som de er litt flaue over. Men vi må huske at vi ikke skal tenke på hvordan vi føler om noe i etterkant, men heller tenke at vi følte oss flotte i øyeblikket, der og da. Det viktigste er å ha det gøy.

… om beauty-industriens framtid

– Jeg synes at beauty-industrien allerede er på et ganske bra sted, spesielt på grunn av all deling av kunnskap. Nå kan alle være en ekspert. Jeg kaller det «demokratiseringen av beauty». Det er så mange ulike produkter tilgjengelig og så mye informasjon der ute, så forbrukeren kan selv bli en ekspert. Å ta hensyn til mangfold er også noe vi må fortsette med. Jeg kan bare snakke for oss her (Dior, red. anm.), og vi prøver å bidra ved at vi tilbyr et bredt utvalg av nyanser av høy kvalitet. Hvis vi utvikler oss på den måten vi har gjort de siste årene, er vi på det rette sporet. Og resten følger etter …

Les mer skjønnhet her. 

Powered by Labrador CMS