Din verktøykasse for bedre mental helse

Foto: Thought Catalog on Unsplash

10 strategier som er bevist å kunne hjelpe...

Publisert Sist oppdatert

Mental helse: Her finner du metoder som er bevist å kunne hjelpe når hverdagen føles litt ekstra tung.

Disse strategiene er som en sparekonto for vår mentale helse, så når livets landevei føles ekstra humpete, noe den til tider vil gjøre for alle, kan vi hente ut litt av det vi har samlet opp på denne kontoen. Bruk litt tid på disse handlingene hver dag. De vil gi deg ekstra styrke når hverdagen er litt mørkere.

Slik bryter du negative tankemønstre!

Vær takknemlig

Du har sikkert hørt om takknemlighitslister før, og det er fordi de faktisk virker. Å minne seg selv på alt man har å være takknemlig for øker aktiviteten i hypothalamus – den delen av hjernen som kontrollerer kroppens funksjoner, som å spise og sove – og kan dermed forbedre søvn, optimisme, forhold og psykisk helse.

Forfatter Elizabeth Gilbert skriver ned en ting hun er takknemlig for hver kveld, og legger lappen i en lykke-krukke. Lappene leser hun når hun er nedfor, eller når krukken er full.
– Noen fører en takknemlighetsdagbok, eller har en egen mappe med bilder av ting de er takknemlig for på mobilen, sier Waters. Det fjerner ikke stress og vanskelige ting fra livet ditt, men det setter ting i perspektiv.
Jill Stark er enig:
–Det går ikke an å bare si til seg selv at alt er fint, når livet stormer rundt deg. Men en takknemlighetsdagbok lar deg se et glimt av lys på en ellers mørk dag. Jo mer du praktiserer takknemlighet, dess oftere begynner hjernen din å se det.

Tilbake til naturen

To timer tilbragt i naturen i uka, er nok til å gi din mentale helse og lykkefølelse en boost. Det behøver ikke være to timer sammenhengende, og det behøver heller ikke inkludere trening. Bare det å sitte på en benk i en park med en god bok kan være nok.

Beveg deg

Forskning viser at 15 minutter med intensiv aktivitet om dagen kan redusere risikoen for depresjon med 26 prosent.
– Hvis du ikke vil dra på et treningssenter, trenger du ikke det. Finn en måte å bevege kroppen på som føles bra for deg. Du vil aldri føle deg verre etterpå, sier Stark.

Bygg deg selv opp

– Jeg holder oversikt over alle mine prestasjoner, og forsøker å bygge opp selvtilliten min slik at jeg – de gangene jeg ikke føler at jeg klarer noe – kan ta en titt i den boka full av prestasjoner og ting jeg har fått til, forteller Holm.

Finn din flyt

Å komme inn i en kreativ flyt kan utløse et skred av hjernens lykkestoffer (som dopamin). Kom inn i denne flyten ved å gjøre en aktivitet du liker, som krever teknikk og konsentrasjon, som yoga, synging, maling, spilling, sex, skigåing – eller til og med jobbing. Det handler bare om å finne det perfekte stedet mellom noe som er for vanskelig og stressende, og noe som er for enkelt og kjedelig. Sjekk ut psykolog Mihaly Csikszentmihalyis bøker eller flowgenomeproject.com for mer informasjon.

De små tingene

– Fokuser oppmerksomheten din på de små øyeblikkene med glede eller nytelse i hverdagen – varmt vann som renner nedover kroppen i dusjen, følelsen av sola i ansiktet, lukten av nytraktet kaffe, å legge seg i en myk seng med nyvasket sengetøy, kjærligheten hunden din viser deg når du kommer hjem, sier Waters. – Vi har alle disse små øyeblikkene med positivitet – prøv å aktivt fokusere på dem og nyte dem. Det kalles «savouring» og er en teknikk som gir økt glede.

Smittsom glede

– Det er et fenomen som kalles smittsom glede. Du behøver ikke gjøre noe spesielt, bare la andres glede smitte over på deg selv, forteller Waters.
– Se på små barn som leker, en hund som løper etter en ball, eller et morsomt YouTube- klipp – det booster serotonin- og dopaminnivået i kroppen og lar hodet koble av litt. Etterpå vil humøret være løftet noen hakk.

Kjemp for en sak

Å involvere seg i en sak som gjør deg urolig, er fordelaktig både for samfunnet og deg selv. Er du bekymret for klimaet? Involver deg i for eksempel Extinction Rebellion eller Regnskogfondet. Det å gå i fakkeltog eller dele ut flyers, virker kanskje ikke enormt betydningsfullt, men å gjøre slike småting kan gi hverdagen ekstra mening og booste både kropp og sinn.

Sett spørsmålstegn

– Jeg stiller spørsmål ved mine egne tanker ved å se for meg dem som skyer. Det å se dem sveve forbi hjelper meg med å forstå at de ikke har noe makt over meg, sier Holm. – Mange negative tanker har ikke noe med realiteten å gjøre.

Vær generøs

Å gi til andre fører med seg glede. Da får du to til prisen av en, og ingenting er bedre enn det. Vi føler selv lykke fordi vi har gjort noe bra for noen andre, og de føler lykke fordi de har opplevd at noen andre er snille.
Powered by Labrador CMS