Livsstil

30. januar, 2020

Emilie Nereng: Slik bryter du negative tankemønstre

Rådene som hjelper deg til å tenke mer positivt!

Tenke positivt: Jeg har alltid hatt en enorm beundring for de damene som bare tør å gi litt F. Eller, gi faen, som de ville sagt.

Jeg har ofte tenkt for meg selv at «jeg bare ikke er en sånn person», men i bunn og grunn handler det nok om at jeg aldri har følt meg helt fri. Jeg har tenkt at det kun er en viss væremåte som er akseptabelt for meg, og tankemønsteret mitt har vært både begrensende og svært ødeleggende.

Dette ble veldig klart for meg da jeg snakket med en psykolog for noen måneder siden. Hun gjennomførte noen øvelser med meg som gjorde at jeg plutselig så ting mye klarere.

Jeg innså hvor mange år av livet mitt jeg har brukt på negativt selvsnakk, og opplevde en enorm positiv endring etter at jeg aktivt begynte å endre tankemønsteret mitt.

Tre råd som kan hjelpe deg å tenke mer positivt

Hver gang jeg begynner å bekymre meg og tenke negativt, har jeg nemlig en strategi for å tenke meg ut av det.

Selv om jeg håper du ikke trenger noen av disse øvelsene, tror jeg vi alle har godt av å bli mer bevisst på måten vi tenker på. Og om du er som meg – en litt for flink pike – så håper jeg du kan bli litt mindre flink ved å tenke litt annerledes.​

1. Se for deg rammene du har satt for deg selv, og riv dem ned.

Vi lever alle livet innenfor gitte rammer, og ofte kan disse være langt strengere enn de behøver å være. Hva hadde du gjort om du hadde følt deg helt fri? Hvordan hadde du oppført deg om du ikke tenkte på hvordan du ville blitt oppfattet av andre? Spesielt vi «flinke piker» har en tendens til å bygge en kunstig fasade basert på andres forventninger, og hvis vi bare lever innenfor disse fire veggene vil vi aldri få vite hvordan livet utenfor er.

2. Skriv en negativ tanke på et vindu – og se forbi den.

Se for deg at du skriver en stygg tanke på et vindu, eksempelvis: «jeg føler meg tykk». Du kan lese tanken høyt og du føle at den er sann. Men hva ser du hvis du ser gjennom vinduet – hva er på andre siden? Skriften står der fremdeles, men du kan ikke lese den. Slik kan vi velge å gjøre med tankene våre. Vi kan velge hvor vi ønsker å ha fokuset vårt, og forstå at vi ikke behøver å ilegge tankene våre så mye følelser og betydning.

3. Snakk til deg selv slik du ville snakket til en venninne.

Om en venninne forteller deg om at hun føler seg stygg eller at hun er dårlig i jobben sin – hvordan ville du snakket med henne? Mest sannsynlig ville du brukt omtenksomme ord og bygget henne opp. Når vi snakker til oss selv, derimot, gjør vi ofte det stikk motsatte – og fortset- ter å bryte oss selv ned. Så neste gang du snakker stygt til deg selv – back deg opp og vær din egen beste venninne!

View this post on Instagram

2019 – RECAP!! Jeg startet dette året med anonym profil og ca 4000 følgere, hadde et halvt år igjen av bacheloren og var mildt sagt forvirret og usikker på hvordan fremtiden ville bli. Jeg visste jeg ville jobbe med ernæring – men avslagene på praksissøknadene jeg sendte ut understrekte hvor tøft det ville være. Alt jeg ønsket var å inspirere andre til å føle seg vel og lage god, næringsrik mat – og nå, et år senere når jeg ut til nesten 80000 mennesker og har en spennende hverdag jeg elsker! Jeg kunne ikke følt meg mer takknemlig❤️ Derfor ville jeg ta en kikk på de største (og positive) hendelsene i året 2019 – for FY søren for et år!!! _ 🌟Ble fast helse- og livsstilsspaltist i Elle ✅Leverte BACHELOROPPGAVEN MIN!! Herregud, den holdt på å drepe meg, haha. 🏃🏼‍♀️Gjorde noen kule løp som gav meg heftig runners knee, bla. 3 mil i EcoTrail og halvmaraton på Beitostølen! 🌱Rundt denne perioden fikk jeg hjelp av en psykolog til å bearbeide et destruktivt tankemønster, og det var så effektfullt for meg at jeg må sette det inn som en viktig hendelse i 2019! 💍Ble forlovet!!!!!!!! Vanskelig å sette ord på den følelsen. Stort, uvirkelig og så mye kjærlighet på en gang! 💃🏼Fikk oppfylt barndomsdrømmen og kom faktisk til kvartfinalen i Skal Vi Danse!!! For en sjuk opplevelse! 🎧Lanserte podcasten min, Foodies! Dette hadde jeg tenkt på lenge, men frykten for å feile og virke teit holdt meg tilbake – og derfor har det betydd mye for meg å tørre å satse og å få så fine tilbakemeldinger. …. også går jeg inn i 2020 som coverpike for @shapeupnorge!! _ Selvsagt er det mye dritt som skjer i løpet av et år også, men det føles bedre å lage en liste over de mange positive hendelsene enn de negative. Vi har alle forskjellig utgangspunkt, historie og liv, og jeg tenker det er viktig å føle en styrke og selvstendighet i seg selv uavhengig av prestasjoner og forventninger. Det har i hvert fall jeg lært etter å ha sammenlignet meg selv med alle andre i mine 24 år, og endelig har kommet til et tryggere og tøffere sted. Det er egentlig det jeg er mest stolt av. Måtte 2020 bringe deg masse hell og lykke – takk for at du følger meg!!💓

A post shared by Emilie Nereng (@emilienutrition) on

Bryter du et negativt tankemønster vil du få færre bekymringer, et bedre forhold til deg selv og kroppen din, og det blir lettere å takle utfordringer. Dette er i hvert fall øvelser som har vært utrolig kraftfulle for meg. Det kreves gjentakelse på gjentakelse for å skape et nytt tankemønster, men det er så verdt det!

Relatert