Singeldiskriminering: Singel og stolt

Foto: Getty Images

Nå er det på tide å stoppe singeldiskrimineringen!​

Publisert Sist oppdatert

Singel? Det forventes gjerne at du jobber mer, og i noen tilfeller er det vanskeligere å finne et sted å bo. Dessuten blir det stadig stilt spørsmål ved din sivile status, og du blir ufrivillig forsøkt koblet med andre single. Nå er det på tide å stoppe singeldiskrimineringen!​

Jentene på kontoret fatter ikke at du ikke har kjæreste – du som er så flott!

Det er moteuke, og en PR-jente babler i ett sett om min sivilstatus mens vi venter på at en visning skal begynne. Dette er ingen ny situasjon; dette har jeg vært med på flere ganger før. Som alltid føler jeg meg mer lei enn forulempet. Ideen om at man må være sammen med noen kun fordi man ser bra ut eller er smart, er omtrent like umoderne som floskelen om at de mest attraktive single blir først opptatt. Vi lever i 2018, og folk bor alene av en rekke ulike årsaker. Noen ganger er det ufrivillig, andre ganger selvvalgt. Uansett så fører ordet singel fortsatt til den fordomsfulle oppfatningen om at noe må være feil et sted.

Forhold: Stjernetegnene som passer sammen!

Våre favorittsingle​

Populærkulturen er full av herlige single, som vi gjerne identifiserer oss med: 1. Sam, Better Things Tøff trebarnsmor, singel og strevende skuespiller. Spilles av Pamela Adlon, som også er serieskaper. 2. Carrie, Sex og singelliv Ur-singel og superkul. Perfekt pepp-serie for alle single som også har blitt dumpet på bryllupsdagen, eller bare ikke er det dugg interessert i bryllup. 3. Hannah, Girls Vi elsker Lena Dunhams (noen ganger utrolig slitsomme) karakter i serien, som hun både har skrevet og regissert. 4. Samantha, Sex og singelliv Herlig, livsbejaende og på evig jakt etter sex – et friskt pust og et forbilde. 5. Bridget Jones Vi ler så vi gråter med Bridget, som er så bra tolket av Renée Zellweger. 6. Jane Chapman, Big Little Lies 24 år gammel alenemor med en mørk bakgrunn, og den eneste single blant høyprofilerte par. Vi heier på henne!​​

SINGEL = ENSOM

Mamma refererte lenge til min sivilstand som ensom i stedet for singel. Da jeg en gang takket ja til en singelfest i Stockholm, kalte hun til og med tilstelningen for «festen for de ensomme». Jeg liker verken koblefester eller å dele opp mennesker etter sivilstand. Den aller vanligste formen for singeldiskriminering finner sted i sosiale sammenhenger, og minner mye om hvor viktig det var i barndommen å ha en bestevenninne; mange strever fortsatt etter å være jevne par. En jente jeg har snakket med, som har doktorgrad i forbrukervitenskap og er singel, merket med én gang at hun ble ekskludert fra sosiale tilstelninger da hun skilte seg for to år siden.

– Plutselig var jeg ikke like selvfølgelig lenger. Det beror ikke på folks vonde vilje, men man blir faktisk mer isolert som singel.

Hun forteller at hun er svært lykkelig som singel, og har ingen planer om å gi seg i kast med et nytt forhold. Tross dette har omgivelsene vanskeligheter med å respektere hennes valg. Venner og bekjente gjør stadig iherdige forsøk på å finne en kjæreste til henne. Og hennes sivilstand er et stadig tilbakevendende samtaleemne. Det er slett ikke uvanlig at potensielle dater inviteres til samme middager som henne. Mange single lider under å ufrivillig pares med andre single, og at andre mennesker vil løse deres «singelproblem». Den beste strategien for å unngå slitsomme situasjoner, er å tydelig fortelle omgivelsene at du ikke ønsker å treffe noen.

– Folk kan bli veldig fornærmet om man ikke ønsker å bli koblet med noen, og provosert når man sier at man ønsker å leve alene. Og det er egentlig ganske utrolig! Slutt å synes synd på oss, og stopp med de koblingsforsøkene!

SINGELDISKRIMINERING

Ordet singeldiskriminering (singlism på engelsk) ble først sagt høyt i det offentlige rom av forskeren og sosialpsykologen Bella De Paulo i 2005. De Paulo jobbet ved University of California, og har skrevet atskillige bøker om hvordan single mennesker behandles, der i blant Singled Out, som er oversatt til en rekke språk. For Bella, som tidligere var en etablert forsker innen løgndeteksjon, merket selv tidlig at hun ble utsatt for diskriminering på grunn av sin sivilstand. Sjefen hennes forventet at hun skulle jobbe oftere overtid og flere helger enn sine kolleger med familie. Det ble også krevd at hun skulle betale like mye for piknikmaten på tur som de som tok med seg hele familien – pris pr familie, ikke pr individ, altså. Omtrent samtidig som hun begynte å bli oppmerksom på singeldiskrimineringen rundt seg, startet hun som forsker også å mistenke at noe ikke sto helt bra til med statistikken rundt sivilstand og lykke. Hun gransket tidligere forskningsrapporter, og oppdaget at tallene var blitt manipulert.

– En av de mest utbredte singelmytene er at single er mer ulykkelige enn gifte par. Tallene stemmer ikke – siden man i studien det alltid er blitt henvist til, har fjernet alle gifte som senere har skilt seg.

Bella forteller at det i studien dreier seg om hele 40 prosent, hvilket er en betydelig del av hele forskningsunderlaget. Kategorien gifte som senere har skilt lag, viste seg dessuten å ha vært mindre lykkelige i ekteskapet enn de single. Folk som forble gift, var kun en anelse mer lykkelige i forbindelse med bryllupet sitt. Ifølge Bella påvirker den manipulerte statistikken singles følelse av vellykkethet og bidrar til at de kjenner seg mislykket.

Bella holder i dag TED-talks, skriver debattinnlegg og forsker på singles lykke. Hennes begrep «singlism», som kan sammenlignes med sexisme og rasisme, benyttes nå i USA. Hun tror at vi snart kommer til å se rettssaker der single kan bevise at de er blitt diskriminert på arbeidsplasser og i boligsammenheng. Statistikken viser nemlig også at utleiere foretrekker par framfor single.

Love: Når sier du "jeg elsker deg"?

ENSLIGE KVINNER DISKRIMINERES

I takt med at samfunnet forandres og flere lever alene (ca 40 prosent både i Sverige og Norge), vokser det fram nye typer behov. Assistert befruktning er i skrivende stund (april 2018) ikke en mulighet for single kvinner i Norge. Den politiske debatten om assistert befruktning for single og eggdonasjon pågår for fullt i disse dager. I vårt naboland Sverige ble assistert befruktning lovlig i april 2017, men fremdeles diskrimineres mange aleneboende kvinner i helsevesenet.

Svenske Jenny Lantz er forsker på Handelshögskolan i Stockholm. Hun bestemte seg for at hun ville skaffe seg et barn på egen hånd, da aleneboende kvinner ikke hadde rett på inseminasjon i Sverige. Hun beskriver to og et halvt år med kaos, der hun reiste fram og tilbake til fertilitetsklinikker i Danmark og Spania, samtidig som hun var avhengig av svenske legers gode vilje når det kom til hormontester, ultralyd og utskrivning av medisin.

– På den danske klinikken fortalte de at mange kvinner som prøver å skaffe seg barn på egen hånd, blir selvstendig næringsdrivende siden prosessen sjelden er forenlig med å være i vanlig jobb.

TOSOMHETSFIKSERING

Jenny mener at vi i dag lever med en global fertilitetsindustri, og at den lave aldersgrensen og de lange køene gjør at mange aleneboende kvinner tvinges til å støtte en kommersiell bransje utenlands.

Rundt om i verden bor flere og flere alene. Vi lever i en singelepoke, mens i Skandinavia styrkes kjernefamilieidealet. Den tradisjonelle familien har fått høyere status, noe som gjør det vanskeligere for single å finne sin plass i samfunnet. Singeldiskriminering dreier seg om alt fra overtid på jobben til retten til fertilitetsbehandlinger. Men også om sosiale sammenhenger. Følger barndommens tosomhetsfiksering med inn i voksenlivet? Ta situasjonen på alvor, stå opp for deg selv – og spør hvorfor du ikke blir invitert! Å stille spørsmål ved parmiddager er like ubehagelig som å forklare for den bablende PR-jenta at du er fornøyd med å være singel. Små steg, men absolutt nødvendige for at du og andre single skal komme dere videre. Og for at samfunnet skal slutte å diskriminere alle som tilfeldigvis ikke er mer enn halvparten av et par

Saken er hentet fra Juni-utgaven av ELLE

4 tips for en stressfri hverdag!

Powered by Labrador CMS