Når sier
 du JEG 
ELSKER 
DEG?​​

Foto: Gabi Hirit

Tre små ord. Ett gigantisk budskap. Så når er tiden inne for å blottlegge hjertet, og si det høyt til kjæresten for første gang? ELLE tar et dypdykk ned i det evig aktuelle spørsmålet sammen med ekspertene, en gang for alle.​

Publisert Sist oppdatert

SØNDAG kl 20.44

– Det er seriøst det eneste jeg klarer å tenke på. At jeg elsker ham. Så hardt og intenst at jeg blir svimmel og får seigmennbein. Men så har vi bare vært sammen i to måneder. Er det for tidlig å fortelle han det?

Det tar den vindrikkende venninnegjengen rundt bordet mindre enn tre sekunder å stupe inn i problemstillingen Amalie (29) nettopp har bragt på bordet.

– Er du sikker på at du vil være den første som sier det?

– Er det ikke en gyllen regel at du skal vente minst seks måneder før du sier «jeg elsker deg» til noen?

– Jeg har hørt det omvendte: At om han ikke har sagt «jeg elsker deg» innen det har gått et halvt år, skal du dumpe han asap. Da er han ikke keen nok.

– Det er det dummeste jeg har hørt.

– Jeg vet om noen som sa «jeg elsker deg» på date nummer to.

– Hvordan kan du vite om du elsker noen på andre date?

– Hvorfor snakker vi så mye om tid? Det eneste som betyr noe, er at du mener det.

– Hva er det verste som kan skje, Amalie?

Stillhet.

– At han ikke sier det tilbake. At jeg skal ødelegge alt det fine vi er og har sammen. At det bare er den spinnville følelses-cocktailen av oksytosin og dopamin som lurer meg til å tro at dette er ekte kjærlighet.

– Men så må det bety noe at ordene sitter helt ytterst på tungespissen. Og at jeg har en konstant trang til å ville skrike det opp i det søte, sexy, sjarmerende trynet hans. Eller?

MED HJERTET I HÅNDEN

Et kjapt google-søk på spørsmålet «when to say I love you for the first time» gir over 35 millioner treff. Til sammenligning har ultrapopulære google-spørsmål som «what is Bitcoin» 13,7 millioner treff, «how to take good pictures of yourself» 13,4 millioner og «Donald Trump Twitter» 12,5 millioner.

Ifølge individ- og parterapeut Nina Ringnes, som driver sin egen praksis på Slemdal i Oslo, er det helt naturlig at det oppstår mange tanker, følelser og, ikke minst, forvirring rundt det å skulle gi ifra seg et første «jeg elsker deg».

Selvfølgelig er det skummelt å skulle si det til noen. Innerst inne har mange en iboende tvil om hvorvidt de egentlig er verdt å elske, og å si «jeg elsker deg» for første gang er like mye spørsmålet: «Elsker du meg?» Vi står der så sårbare og ærlige med hjertet i hånden og tilbyr det til en annen.

Ann Kristin Holstad, samlivsrådgiver og daglig leder ved Mentor, en organisasjon bestående av selvstendige terapeuter og rådgivere i Stavanger, er enig.

– I tillegg finnes det haugevis med uskrevne regler det er lett å la seg påvirke av. Som nettopp dette med at om han ikke har sagt «jeg elsker deg» innen det har gått halvt år, skal du gå fra han. Det mener jeg er helt feil, sier Holstad.

Så når er tiden inne for å si de tre små, men store ordene? Tar du saken i egne hender, eller venter på han? Og hva gjør du om det er sånn at han ikke sier det tilbake?

MENN ER KJAPPEST

Ifølge nettstedet Psyckology Today, et samlested for artikler skrevet av psykologer verden over, er det oftest gutta som erklærer sin kjærlighet først i et forhold. De bruker i gjennomsnitt 88 dager på å si «jeg elsker deg» for første gang, mens jenter i snitt bruker 134 dager.

En artikkel publisert på nettsiden Science of Relationships, som tar utgangspunkt i studien «Let’s get serious: Communicating commitment in romantic relationships» utført av psykolog Joshua Ackerman, forklarer grunnen til dette fra et evolusjonært perspektiv, med bakgrunn i den biologiske ulikheten mellom kjønnene.

For mens kvinner som kjent trenger ni måneder på å kunne reprodusere seg, trenger mannen bare et par minutter. Denne forskjellen fører til at kvinner blir mer kresne i valg av partner, men påvirker også tiden hun bruker på å erklære sin kjærlighet overfor ham. Hun vil nemlig være helt sikker på at hun har valgt en partner med gode gener, en som kommer til å være der for henne, og selvfølgelig hjelpe til med barnet. Menn har dermed utviklet en villighet til å erklære sin kjærlighet nokså tidlig for å kunne kapre drømmedama, og forsikre henne om at det er han hun skal gå for, mens kvinner vil oppleve mer skepsis rundt å ytre et «jeg elsker deg».

Ringnes påpeker viktigheten av å vite at ordene i seg selv har ulik betydning for mennesker, basert på familiekulturen de kommer fra.

– For å problematisere en smule: For noen er det en helt dagligdags ting å si “jeg elsker deg”, både til kjæresten, foreldre og venninner. For andre er det en frase som knapt nok sies en eneste gang i livet. Av ulike årsaker. Noen tenker at ordet er for stort og for forpliktende; hva betyr det egentlig å elske et annet menneske? Og hvis du sier det, er det da et løfte om at det vil være sånn bestandig? Er ordene brukt opp hvis vi sier det mer enn en gang, til den første?

TORSDAG kl 14.37

– Okay. Jeg gjør det, skriver, Amalie på gruppe-chatten «Mine gørls» på WhatsApp.

– Magefølelsen sier jeg bare må hoppe i det. Fikk akkurat en tekstmelding der han lurer på om vi skal spise på Coyo på Sørenga i morgen. Perfekt setting. Og kanskje viktigere; da har jeg et par kalde margaritaer innabords.

Responsen fra chat-gruppa er lynkjapp:

– Æææææ!

– Åååh, jeg vil også være forelsket!

– Hold oss oppdatert!​

TØRR Å VÆRE SÅRBAR

Mange av oss er altfor flinke til å bevisst unngå situasjoner som gjør oss sårbare. Øyeblikk der vi risikerer å bli skuffet, få hjertet knust eller mister kontrollen i et par sekunder. Det resulterer gjerne også i at det er vanskeligere å knytte seg til andre mennesker. For tilknytning krever jo nettopp det; at du tør å vise følelser til den som står deg nær, og dermed også viser hvem du faktisk er, helt, helt innerst inne. En forkjemper for denne teorien er den amerikanske forskeren Brené Brown, som i mange år har studert menneskelig tilknytning.

Hun ble for alvor verdenskjent 10. juni 2010, da hun holdt en Ted Talk med tittelen «The Power of Vulnerability», som i skrivende stund har blitt sett av mer enn 34 millioner mennesker. Her introduserer Brown funnene hun har gjort i løpet av sin lange karriere. Gjennom sine studier har Brown kommet frem til at et fellestrekk ved mennesker som er gode på å skape en tilknytning og gode, sunne relasjoner til andre mennesker, er de som klarer å være sårbare og som tør å ta en risk følelsesmessig. Grunnen til dette, mener Brown, er at disse menneskene mener de er verdige den gode relasjonen de er en del av, og at de føler seg gode nok, akkurat som de er.

– Gi slipp på den du tenker du «bør være» til fordel for den du faktisk er. Elsk med hele hjertet ditt, til tross for at det aldri vil være en garanti for at ting blir akkurat som du har sett for deg. Og istedenfor å krisemaksimere i enhver situasjon du er i ferd med å tre inn i, føl på takknemligheten. Vær glad for at du er der du er, akkurat nå, er noen av rådene Brown gir i sin Ted Talk.

Holstad mener dette er ekstremt viktig; å minne seg selv på at til tross for at det kan være utrolig skremmende å si «jeg elsker deg» til kjæresten din, kan gevinsten være enorm.

– Får du det riktige tilsvaret er relasjonen bekreftet, i tillegg til at dere har lagt fundamentet for et varig og trygt forhold, sier hun og fortsetter:

– Som presten sa i et bryllup jeg var i: «I dine hender er mine tider.» Du må tåle å gi slipp på all kontroll, tåle å elske et annet menneske, tåle å ta en sjanse. Ikke vær så analytisk, men heller glad for at du har evnen til å føle på så gode følelser. Kanskje kommer det et «jeg elsker deg også». En av dere må ta det første skrittet.​

FREDAG kl 01.04

– Hvordan gikk det, Amalie? plinger det fra WhatsApp-gruppe-chatten.

– Hva sa han?

– Amalie?!

– HALLO?​

LØRDAG kl 08.43

– Faen, jeg klarte det ikke. Ordene satt fast i munnen. Han kommenterte faktisk oppførselen min. Syntes jeg var uvanlig stille og spurte om alt var okay. Var en kombinasjon av å være dritredd for å framstå som en komplett idiot – og å tvile på absolutt alle følelser jeg har akkurat nå.

Ifølge Ringnes er det én ultimat test når det kommer til følelsene du har for ham:

Når du ligger i senga ved siden av ham, og du våkner og ser hodet hans på den andre puten og hører pusten hans og du vet at det ikke er noen andre steder i verden du heller vil være og ingen andre i hele verden du heller ville hatt der, og du tillater deg selv å kjenne på varmen og ømheten for ham i ditt indre, da elsker du – i hvert fall i det øyeblikket. Jo flere slike øyeblikk du tillater deg selv å oppleve, desto sikrere tør du være på dine egne følelser.​

ÅPNE OM FØLELSER

Skulle det nå være sånn at du velger å gutse og forteller han at du elsker han, og han ikke sier det tilbake, der og da, mener Holstad at det ikke nødvendigvis betyr at han ikke gjør det.

– Kanskje har han en annen agenda, en annen plan eller måte han ønsker å fortelle deg det på, oppmuntrer Holstad, men påpeker:

– Er dere i et seriøst forhold som dere ønsker å dyrke og bygge videre på, må dere kunne tåle å snakke om følelser generelt. Det innebærer også å fortelle hverandre hva dere legger i et «jeg elsker deg». I tillegg finnes det veldig ulike måter å erklære sin kjærlighet på. Noen gjør det med ord, andre gjennom handling.

Om det viser seg at han ikke gjengjelder verken ordene eller følelsene dine, ei heller ser for seg at han vil kunne gjøre det en dag, er det selvfølgelig lov å bli lei seg.

– Å ikke si tilbake er en avvisning, avvisninger gjør vondt og ikke minst er det vondt å stå der med hjertet sitt i hånden og spørre en annen om vedkommende vil ha det, sier Ringnes.

MANDAG kl 19.38

– Amalie! Det er tomt for dopapir, hører hun han rope fra badet.

– Jeg har her, skriker hun tilbake, og roter seg gjennom Rema 1000-posen som står på kjøkkenbenken.

Hun stikker hånda inn døra mens hodet fortsatt er igjen bak den, gir ifra seg rullen og er i ferd med å lukke den igjen idet hun hører:

– Takk, babe … Elsker deg. Men det vet du vel?

Har du lest: Horoskopet for juli?

Powered by Labrador CMS