Månedens investeringstips: oktober

I samarbeid med Danske Bank ønsker vi å sette investeringer på agendaen og hver måned får du månedens økonomiske tips.

Publisert Sist oppdatert

I samarbeid med Danske Bank

Hver måned får du et hett investeringstips her i ELLE og her på nett. I tillegg kan du lese masse bra om penger og investeringer under fanen ELLE Invest på elle.no. I samarbeid med Danske Bank ønsker vi å sette investeringer på agendaen, og gi smarte tips til deg om hvordan du kan få mest mulig ut av midlene dine. Følg med på ELLE Invest.

ELLE Invest er en egen side under ELLE.no hvor du kan lese både redaksjonelle saker om økonomi og investering, og kommersielle artikler med Danske Bank som avsender. De kommersielle artiklene er tydelig merket med annonse.

Mer økonomi: Det dummeste du kan gjøre med pengene dine!

Månedens økonomiske tips kommer fra Cecilie Tvetenstrand, spesialist på investering og pensjon i Danske Bank:

Visste du at å la sparepengene dine stå på konto over tid er noe av det dummeste du kan gjøre? Dessverre er det fortsatt slik at kvinner ligger etter når det kommer til investering i fond og aksjer. Nettopp det er en av årsakene til at menn har mer cash når de blir eldre. De har ikke nødvendigvis spart mer, men de har spart og investert smartere. Det er på tide at vi damer blir tøffere, tar regi over egen øko- nomi og kommer i gang med investering. Før du leser videre; frykt ikke. Det kan føles skummelt å bare høre ordet «fond» og «aksjer» for mange, og derfor skal du ikke få panikk om neste del høres gresk ut. Vi har nemlig løsningen på dette helt nederst i artikkelen.

Det å komme i gang mer å investere i fond krever mindre enn du tror. Den beste og enkleste måten er å sette opp en månedlig spareavtale, og komme i gang allerede i dag. Et minimumsbeløp på 500 kroner i måneden. er vanlig, men det kan også være lavere. Ved å sette opp en månedlig avtale sprer du også risikoen mer ved at du kjøper fondsandeler på ulike tidspunkt gjennom året. I urolige tiden kan du se på det som å få fondsandeler på tilbud, slik at du har flere andeler som øker i medgangstider.

Når du skal spare i fond, er det viktig å legge en tidsplan – hvor lenge er det til pengene skal brukes? I tillegg bør du ta stilling til din risikoprofil. Rådgiveren i din bank kan hjelpe deg med dette. Ofte kan du velge mellom lav, middels og høy profil, noe som sier noe om aksjeandelen i fondene du bør velge. Jo lengre tid til pengene skal brukes, dess høyere aksjeandel tåler du. Verdien vil da svinge mer underveis i spareperioden, men samtidig vil du få en høyere avkastning i andre enden.

Det er ikke mulig å tape alle pengene dine når du sparer i fond siden det er mange selskaper som er satt sammen i én portefølje. Ser man på 10 års sykluser, har det alltid lønt seg å spare i aksjefond. Har du tidshori- sonten og viljen til å se verdien på sparepengene dine svinge, vil du kunne tjene gode penger på dette.

Setter du pengene dine i banken, får du ikke mer enn 1–1,2 prosent rente. Med dagens inflasjonsnivå som ligger på 2 prosent vil du derfor tape penger. Til sammenligning er forventet avkastning i aksjefond cirka 5,75 prosent årlig.

Du trenger altså ikke å være ekspert eller interessert i fond og aksjer for å ta del i høstfesten. Hvis du har lyst til å få mer valuta for pengene, så hjelper vi deg hele veien. Les mer på ELLE Invest. Ta kontakt med en rådgiver i Danske Bank, eller bruk vår chat-funksjon direkte inne på siden. Husk at ingen spørsmål er dumme, og at det viktigste er at vi hjelper hverandre til å ta smarte økonomiske valg.

Skeiet ut i sommer: De 9 mest stilte spørsmålene om cash

Er det noe du ønsker å vite mer om innenfor økonomi, investering og sparing. Les mer her eller ta direkte kontakt med rådgiver i chatten på høyre side.

Powered by Labrador CMS