4 jenter med forskjellige yrker og økonomi: Slik bruker de pengene sine og slik sparer de

Vi har snoket i privatøkonomien deres for å finne frem til pengevanene de har, og hvordan de faktisk bruker gryna sine på.

Publisert Sist oppdatert

Martine Floeng (28)

Yrke: Leder i Attac Norge
Sivilstatus: Samboer
Inntekt: Kr 420 000
Faste utgifter (per måned): Ca. kr 13 000

Lager du et månedlig budsjett? Nei, jeg tenker stadig at snart, snart skal jeg begynne å lage budsjett, spare mer og tenke mer langsiktig, men så dukker det opp en kjole, eller en spontan reise som gjør at jeg utsetter planen til neste måned. Og da skjer gjerne det samme igjen.

Vil du si at du lever over eller under evne? Over! Det finnes ingen tvil. Jeg unner meg nesten alt jeg har lyst på. Det betyr selvsagt at sparekontoen min i perioder er et deprimerende syn, men jeg lever litt etter prinsippet om at jeg sparer penger for å kunne leve det livet jeg vil. Jeg sparer ikke penger for å kunne se formuen vokse på konto, men for å kunne ha råd til å dra på spontane ferier og unne meg hverdagsluksus.

Setter du av penger til pensjon? Ja, jeg sparer 4,5 prosent til pensjon gjennom jobb, i tillegg til min private pensjonsparing. Jeg fikk en oppvåkning for et knapt år siden, da en venninne skulle skrive en sak om pensjonsparing. Hun ringte meg nærmest panisk og fortalte meg om hvor dårlig stilt vår generasjon var, og da særlig oss jenter, med tanke på vår fremtidige pensjon. Jeg startet da å lese alt jeg kom over om den nye pensjonsordningen, og fikk panikk da jeg begynte å regne på hvor lite jeg ville sitte igjen med om 40 år. Så da føltes det ikke som noe annet alternativ enn å begynne å spare, selv om jeg egentlig mener det ideelle ville vært å heller betalt mer skatt og på den måten spart til pensjon. Det burde ikke være slik at man må tråle seg gjennom en drøss med artikler om pensjonssparing for å innse at man bør spare privat - i tillegg.

Hva sparer du til? Jeg sparer til så mye, hele tiden. Jeg sparer til en tur til Japan og Libanon, til drømmestolene mine fra Hans J. Wegner, til verdens fineste kjole fra Horror Vacui, øredobber fra Annie Berner og skinnsofa fra Fogia. Jeg burde sikkert spart for å nedbetale hus - og studielånet mitt raskere, men det er kjedelig nok å betale de faste avdragene hver måned - uten å måtte spare ekstra for akkurat det.

Hva drømmer du om at du en dag kan bruke pengene dine på? Jeg drømmer egentlig mest om å kunne gå på butikken uten å måtte sende «saldo» til 04800. Det ville vært helt magisk. Jeg har egentlig ikke noen drøm om å tjene masse penger. Både jeg og kjæresten min vil egentlig bare tjene godt nok til at vi begge kan jobbe 80 prosent og alltid ha fri på fredager, slik at vi kan stå mer på ski, dra på flere toppturer og være mer spontane.

Hva bruker du mest penger på? Mat og vin, og såper. jeg er nok mye mer opptatt av kvalitet fremfor kvantitet. Det betyr at jeg godt kan bruke de siste kronene mine på cherrytomater og en såpe som lukter digg, fremfor å fylle opp kjøleskapet med first price produkter som ikke smaker noe. Jeg elsker gode råvarer, middager ute og sene kvelder med vin og venner. Men jeg bruker nok nesten alle pengene mine i sosiale sammenhenger - på mat eller vin.

Hva er det kjedeligste du vet å bruke penge på? Nedbetaling av studielånet mitt. Selv om jeg har studert i åtte år, og er sinnsykt glad for nettopp det, så føles det som et ran hver måned når 3500,- trekkes fra kontoen. Jeg liker ikke prinsippet med å betale for noe man allerede har gjort. Det er også grunnen til at jeg ikke har Mastercard: Fordi jeg synes det er så forferdelig kjedelig å måtte betale for «gammel moro».

Hva er din største økonomiske bekymring? Jeg jobber i en usikker bransje, og er aldri garantert at stillingen min ikke kuttes eller forsvinner. Tanken på at jeg plutselig kan bli arbeidsløs gjør meg selvsagt tidvis bekymret, men dette visste jeg allerede da jeg begynte på utdannelsen min, og har sånn sett tatt et bevisst valg om å ikke la dette bekymre / plage meg for mye. Jeg elsker det jeg jobber med. Selv om lønna er dårlig, arbeidstiden ugunstig og fremtiden usikker.

Hva er den ene tingen du alltid unner deg selv, uansett hva? Potetgull, hehe.

Hvis du plutselig fikk en million kroner i dag, hva ville du brukt de på? Jeg ville kjøpt en enkel hytte (vi snakker uten innlagt vann og strøm) på Vestlandet. Kjæresten min er derfra, og det ville vært så sinnsykt magisk å kunne kommet hjem og fortalt han at jeg hadde kjøpt hytte til oss. Da kunne vi besøkt familien hans oftere, og jeg kunne blitt skikkelig god på ski.

Når var sist gang mangelen på penger stoppet deg fra å gjøre noe du hadde skikkelig lyst til å gjøre? Jeg tror det aldri har skjedd. Om jeg virkelig vil noe, så finner jeg alltid en løsning. Det kan bety at jeg tar noen ekstra vakter på gamlehjem, selger unna noen vintageskatter eller lever på knekkis i to uker.

Fra et økonomisk ståsted, hva føler du når du tenker på fremtiden?

Jeg tenker sjeldent på fremtiden med utgangspunkt i økonomien. jeg er mer bekymret for verdens økonomien, enn min personlige økonomi. jeg er flink til å tilpasse meg mitt økonomiske spillerom, og kan være flink på å leve på lite, og mye. avhengig av hva motivasjonen min er.

Les også: Derfor bør du snakke med venninnene dine om penger!

Thea Myhrvold (28)

Yrke: Entreprenør og grunnlegger av nettsidene GetBee.com og TeachMeNow.com
Sivilstatus: Gift
Inntekt: Ganske mye mindre enn en gjennomsnittlig CEO
Faste utgifter (per måned): Kr 10 000

Lager du et månedlig budsjett? Ja, det gjør jeg. Som entreprenør er jeg veldig bevisst på hvordan jeg bruker pengene mine. Alt jeg tjener blir reinvestert i selskapet mitt på en eller annen måte.

Vil du si at du lever over eller under even? Under. Jeg vil heller bruke overskuddet jeg har på det jeg har startet. Jeg tror det er mye mer lønnsomt i det lange løp.

Setter du av penger til pensjon? Ikke enda, men et er klart det er noe jeg håper GetBee.com og TeachMeNow.com kan gjøre for meg en dag. Jeg investerer i fremtiden min gjennom jobben jeg gjør.

Hva sparer du til? For meg handler penger først og fremst om sikkerhet og muligheter, og akkurat nå ser jeg mest muligheter i selskapene mine og hva jeg får til der.

Hva drømmer du om at du en dag kan bruke pengene dine på? Familien min. Jeg hadde digget å kunne gi noe tilbake til både de og vennene mine. Å gi er absolutt den beste måten jeg kan tenke meg å bruke pengene mine på. Jeg drømmer også om en skikkelig deilig ferie. For en som alltid er pålogget og på jobb er det vanskelig å slippe helt taket og ta seg noen fridager.

Hva bruker du mest penger på? God mat og matcha latter på café. Jeg liker å sitte på café å jobbe, det gir meg så mye inspirasjon. Jeg bruker også en del penger på kurs av ulike slag. Akkurat nå tar jeg et dansekurs, i tillegg til at jeg prøver å lære meg arabisk.

Hva er det kjedeligste du vet å bruke penger på? Betalte regninger.

Hva er din største økonomiske bekymring? Jeg har det totale økonomiske ansvaret for selskapene mine, så jeg vil definitivt si at det er min største bekymring. Det ansvaret er ikke noe jeg tar lett, og det er jeg som skal sørge for lønn til de ansatte jeg har og at regninger blir betalt.

Hva er den ene tingen du alltid unner deg selv, uansett hva? God mat! En hyggelig middagsdate med venninner eller mannen min. Jeg elsker å teste ut nye retter og restauranter rundt om i byen.

Hvis du plutselig fikk en million kroner i dag, hva ville du brukt de på? De ville jeg investert i selskapet. På sikt vil det definitivt være verdt det. Kanskje jeg også ville unnet meg en ferie for å feire at jeg plutselig var en million rikere. Jeg hadde også prøvd å få til en strandferie med freshe kokosnøtt-drinker og en god bok, og bare skru av dataen og ta en skikkelig pause. Det hadde vært magisk.

Når var sist gang mangelen på penger stoppet deg fra å gjøre noe du hadde skikkelig lyst til å gjøre? Bortsett fra å reise jorda rundt? Jeg kunne tenkt meg å reise mer. For øyeblikket får jeg reise mye med jobben, men det hadde vært rått om jeg kunne oppleve mer enn å dra til nye steder og ha muligheten til å se mer av byen enn et konferanserom der.

Fra et økonomisk ståsted, hva føler du når du tenker på fremtiden? Gira! Jeg er så spent på å se hvordan det går med businessen og hva fremtiden faktisk bringer.

Skal du gifte deg? Her er de beste sparetipsene!

Benedicte J. Hamnes (29)

Yrke: Programleder i NRK mP3 & vaktsjef
Sivilstatus: Singel
Inntekt: Kr 530 000 - 550 000
Faste utgifter (per måned): Ca. kr 21 - 23 000

Lager du et månedlig budsjett? Ja, det gjør jeg. Det er det første jeg gjør hver lønningsdag. I tillegg har jeg nok over snittet mye orden i nettbanken min, så det finnes nesten en konto til hver eneste utgiftspost. Dermed har jeg alltid stålkontroll over hvor mye som går ut og hvor mye som kommer inn. I tillegg blir det aldri helt tomt for penger, fordi det alltids finnes litt til overs på en eller annen konto dersom det skulle knipe noen plass. Jeg bruker aldri penger jeg ikke har!

Vil du si at du lever over eller under evne? Jeg vil si at jeg lever akkurat slik jeg skal. Alt av utgifter blir dekket hver måned, og jeg får satt av en liten sum til sparing. I tillegg kan jeg tillate meg litt luksus dersom jeg skulle ønske det, men da prioriteres noe annet bort den måneden.

Setter du av penger til pensjon? Det gjør jeg. Jeg har et fast trekk gjennom jobben hver måned, i tillegg til at jeg har privat pensjonssparing ved siden av der jeg setter av kr 1000 i to ulike pensjonssparinger.

Hva sparer du til? Før sparte jeg til bolig, men nå har jeg oppfylt den drømmen, og det på egen hånd. Så sparte jeg penger for å kunne oppfylle barndomsdrømmen om å kjøpe hest. Det gikk! Deretter hadde jeg et ønske å kjøpe et kunstverk av en kunstner jeg liker veldig godt, det klarte jeg. Så nå sparer slik at jeg kan kunne reise en gang i blant, eller kjøpe noe jeg virkelig ønsker meg. I tillegg sparer jeg alltid litt her og der, slik at jeg har en slump med penger dersom det skulle dukke opp uforutsette utgifter. Så sparing lønner seg dersom du virkelig ønsker deg noe, og har litt tålmodighet.

Hva drømmer du om at du en dag kan bruke pengene dine på? Et hus ved vannet og reising. Jeg har mye igjen å oppleve av verden! I tillegg har jeg sagt siden jeg var ungdom at jeg vil leie meg en vingård i Italia og skrive bok, så det må jeg også få til en gang i livet.

Hva bruker du mest penger på? Hesten min, Nouassou! Det er et pengesluk, men samtidig får man noe igjen som ikke kan måles i penger. I tillegg får NSB en del penger av meg måned fordi jeg pendler til Oslo hver dag.

Hva er det kjedeligste du vet å bruke penger på? Månedskort hos NSB!

Hva er din største økonomiske bekymring? Jeg er veldig privilegert som kan si at jeg per nå ikke har noen økonomiske bekymringer. Jeg er singel og har ingen barn, så enn så lenge vet jeg at jeg på et eller annet vis skulle kunne klare meg dersom det skulle skje noe økonomisk.

Hva er den ene tingen du alltid unner deg selv, uansett hva? Hmmm ... Nå har jeg veldig lite luksusvaner, så det er vel noe så enkelt som en virkelig god kopp med kaffe hvis jeg har lyst på det. Eller hvis jeg kommer over en bok jeg har lyst på.

Hvis du plutselig fikk en million kroner i dag, hva ville du brukt de på? Reise. Jeg vil oppleve kulturer, severdigheter og nye mennesker. Så hadde jeg nok satt av en slump med penger til hesten, slik at jeg ikke trengte å tenke på det for en periode. I tillegg skulle mamma og pappa fått litt. Helt til slutt hadde jeg tatt med mine beste venner på en tur. Jeg har virkelig verdens fineste venner og de fortjener å bli gjort stas på. Resten hadde jeg spart.

Når var sist gang mangelen på penger stoppet deg fra å gjøre noe du hadde skikkelig lyst til å gjøre? Jeg kan ikke huske sist jeg har tenkt: «Dette kan jeg absolutt ikke gjøre fordi jeg ikke har råd». Men jeg har heller tenkt; «vil jeg prioritere dette nå eller senere?».

Fra et økonomisk ståsted, hva føler du når du tenker på fremtiden?

Jeg føler meg rolig og trygg. Man vet jo aldri hva som skjer med jobber i fremtiden, men slik situasjonen er nå er jeg ikke bekymret. Jeg er veldig heldig, og ikke minst takknemlig, for at jeg kan gi det svaret. Det er ikke noe jeg tar som en selvfølge.

Psst: Derfor bør du investere i en Chanel-veske!

Mai-Tori Skare Gorman (31)

Yrke: Associate Director, National & Key Accounts, Coca-Cola European Partners
Sivilstatus: Gift
Inntekt: For meg er dette et tema kun for nærmeste familie
Faste utgifter (per måned): 20.000 - 25.000 (eks. sparing)

Lager du en månedlig budsjett? Ja, det gjør jeg. Det var faktisk mannen min som startet med budsjett først, naturlig nok ettersom han er utdannet økonom. Jeg syntes oppsettet var veldig oversiktlig, enkelt og nyttig, så da kopierte jeg budsjettet hans, gjorde noen små justeringer for eget bruk. Jeg startet med budsjett for personlig økonomi i 2015, og bruker det fremdeles den dag i dag.

Vil du si at du lever over eller under evne? Jeg vil si at jeg hverken lever under eller over evne. Hvis du hadde spurt venner og familie, ville helt sikkert flere sagt at jeg bruker mye penger både på interiør, reise og klær. Det er også helt sant, men selv om jeg bruker en del penger, har jeg fasttrekk på solide beløp hver eneste måned som går rett til sparing. Dette er penger jeg aldri ser og derfor heller aldri rører. For meg gir det sjelero å vite at jeg kontinuerlig øker kapitalen min.

Setter du av penger til pensjon? Ja, det gjør jeg faktisk. For noen år tilbake begynte jeg å sette meg inn i hvordan pensjon fungerer og hvordan min personlige pensjonsavtale så ut. Jeg tok flere telefoner til banken hvor jeg har min yrkespensjon samt snakket med andre fagpersoner for å få råd med hensyn til forvaltning av pengene. Som et resultat av dette gikk jeg aktivt inn å endret plasseringen av yrkespensjonen min. I tillegg satte jeg opp et privat sparefond med månedlig fasttrekk.

Hva sparer du til? I tillegg til pensjon sparer jeg til en større bolig på sikt. Prisene i Oslo går tydeligvis bare en vei, og når man er fast bestemt på hvor i byen man ønsker å bo er det bare en ting å gjøre: spare. Utover dette er det viktig for meg å kunne ha en romslig økonomi i hverdagen, samt sikre en god økonomi for familien i fremtiden.

Hva drømmer du om at du en dag kan bruke pengene på? Drømmeboligen for familien, helt klart. En stor, romslig og atmosfærefull bolig med store fine uteplasser som hele familien kan nyte godt av. Jeg ønsker å skape et hjem hvor våre fremtidige barn ønsker å ta med vennene sine og hvor vi kan ha store middager med gode venner og familie. Drømmen om å skape for min egen familie, det jeg selv vokste opp med. I tillegg ønsker jeg i fremtiden å kunne ta med hele familien på en måned safari i Afrika.

Hva bruker du mest penger på? Hvis man ser bort fra bolig og sparing, går det mest penger på klær. Etter mange tidligere år i klesbransjen har jeg blitt godt over gjennomsnittet interessert i klær og mote, så dette er min største synd. Jeg er stor tilhenger av nettbutikker som Zalando, Nelly og Boozt hvor man kan bestille flere størrelser rett hjem i posten og enkelt returnere det man ikke ønsker å beholde. Utvalget er dessuten veldig bra, så shopping har rett og slett aldri vært enklere.

Hva er det kjedeligste du vet å bruke penger på? Det er få ting som er så kjedelig som NRK lisens, årsavgift på bil, dekkhotell og hjulskift, men også disse tingene er nødvendige. Tannlege er også lite more å bruke penger på, også koster det innmari mye hvis noe må gjøres utover vanlig årskontroll.

Hva er din største økonomiske bekymring? Det må være at boligprisene øker såpass mye at vi ikke får råd til drømmeboligen.

Hva er den ene tingen du alltid unner deg selv, uansett hva? Det må være velværeprodukter som kremer og hverdagssminke samt frisør. Når sant skal sies vil jeg også alltid unne meg sushi. Lettvint, sunt og godt. Heldig som jeg er har mitt lokale sushisted en rabattavtale med SatsElixia, så det kommer godt med i en travel hverdag.

Hvis du plutselig fikk en million kroner i dag, hva ville du brukt de på? Hadde jeg vært så heldig, så hadde alle pengene gått til nedbetaling av boliglån.

Sist gang mangelen på penger stoppet deg fra å gjøre noe du hadde skikkelig lyst til å gjøre? Forrige gang vi skulle kjøpe leilighet. Vi solgte et rekkehus på Blommenholm med mål om å flytte tilbake til byen for en periode. Jeg ønsket å selge før vi kjøpte for å være på den sikre siden hva gjelder hvor mye vi reelt sett hadde råd til. Det var også viktig for meg å ikke maksimere boliglånet, men legge det på et nivå hvor vi kunne tåle endringer i markedet og eventuelle rentejusteringer. Som et resultat av dette steg prisene betraktelig i det området vi var på utkikk etter kun i løpet av 3 måned, som var tiden det tok å få solgt fra vi bestemte oss for å kontakte megler. Etter salget begynte vi for alvor å dra på visninger. Jeg tror vi var med på hele ni budrunder før vi endte opp med å kuppe leiligheten vi bor i den dag i dag.

Dette var samme periode som regjeringen innførte strengere krav til egenkapital med formål om å kontrollere boligmarkedet. For oss betød det en ting, alle andre vi møtte der ute hadde kun noen få uker igjen å maksimere lånene sine før denne reguleringen trådte i kraft. Med andre ord, det var helt galskap oi markedet. Husker spesielt en leilighet vi hadde lyst på som gikk hele 1,6 millioner over prisantydning. Det hele endte med at pengene våre på kjøpstidspunktet rakk til en tre-roms leilighet på 85 kvadrat på Majorstua, mens de noen få måneder tilbake i tid ville vært tilstrekkelig til en betydelig større leilighet i samme område.

Fra et økonomisk ståsted, hva føler du når du tenker på framtiden? Jeg har ro i kropp og sinn fordi jeg har tro på en god og stabil økonomi for familien.

Se hvordan disse 3 jentene sparer!

Powered by Labrador CMS