Dette er det dummeste du gjør med pengene dine

… Pluss noen veldig gode grunner til hvorfor du skal investere i en Chanel-veske akkurat NÅ!

Publisert Sist oppdatert

En Chanel-veske kan nemlig være en meget god investering...

Er du en av dem som har satt alle gryna dine på en sparekonto, lent deg tilbake og bare venter på at summen skal vokse seg saftig og stor i løpet av de neste årene? Det kan hende du skal revurdere den taktikken.

– Det dummeste du kan gjøre er å putte pengene dine «i madrassen», sier Sigurd Nilsen Ribu, spareekspert i Storebrand.

Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank, er enig:

– Når du har penger på sparekonto får du en renteinntekt på pengene. I dag er denne renten svært lav og har vært det de siste 10 årene. Av renteinntektene må du betale skatt. I tillegg stiger prisene år for år, og alt vi handler blir dyrere. Norge har et mål om at denne inflasjonen skal ligge på rundt 2 prosent. Det betyr at med dagens lave rentenivå får du faktisk negativ reell rente på sparekonto hvis du tar hensyn til inflasjon og skatt, sier Motzfeldt og fortsetter:

– En 100-lapp blir til cirka 95 kr i kjøpekraft etter fem år på sparekonto med 1,5 prosent rente. Pengene har med andre ord mindre verdi når du tar dem ut enn når du satt dem inn.

Ifølge ekspertene er dette grunnen til at du skal vurdere andre spareformer.

Penger: 13 ting vi skulle ønske vi visste om penger da vi var yngre...

Tidsperspektiv

Forbrukerøkonom i DnB, Hanna Folkvord mener det først og fremst gjelder langsiktig sparing, og gjerne med en sparehorisont på mer enn to år.

– Det er fint å spare i bank når du skal bruke pengene innen overskuelig fremtid, for eksempel til neste års ferie, eller du vil ha en bufferkonto du raskt kan ta ut penger fra om vaskemaskinen ryker eller du mottar en uforutsett regning. Men; sparer du langsiktig, for eksempel til drømmehytta eller fremtidige barn, er ikke banksparing gunstig dersom du vil ha mest mulig ut av pengene dine, sier Folkvord.

Alternative spareformer

Ifølge Motzfeldt er fond en god alternativ spareform. Fond kommer i mange varianter med alt fra lav til meget høy risiko.

– All historikk viser at sparing i aksjemarkedet har gitt en veldig god avkastning over tid. Men i aksjemarkedet snakker vi gjerne om langsiktig sparing. Anbefalingen er mer enn 15 år i sparehorisont dersom du skal investere i dette markedet.

Hun forklarer det med at aksjemarkedet kan svinge svært mye på kort sikt, noe som gjør at også sparebeløpet ditt kan svinge mye i verdi på kort sikt.

– Men med den tidshorisont jevner du ut risiko, og sparer du langsiktig til for eksempel pensjon, kan aksjefond være ypperlig, sier Motzfeldt.

Det er selvfølgelig sånn at jo høyere risiko du tar, jo større avkastning vil du kunne forvente deg over tid. Men ikke ta en så høy risiko at du mister nattesøvnen din. Verdien på pengene vil svinge opp og ned, velg derfor en spareprofil som gjør at du ikke tenker på pengene, legger Folkvord til.

Chanel-veske som investeringsobjekt

Som et eksperiment har vi, i samarbeid med spareekspert Ribi, sammenlignet å la penger stå stille på en bankkonto mot å investere i et objekt, som en alternativ spareform. Det valgte investeringsobjektet er den ikoniske Medium Classic Flap Bag fra Chanel, som har en pris på cirka kr 43 000 i dag. Se hvordan du kan gjøre den klassiske Chanel-vesken til en investering.

Ifølge baghunter.com, en side som utfører prisanalyser på vesker, har denne veska hatt en vanvittig verdistigning de siste 68 årene.

Ifølge nettsiden ble Chanel Medium Classic Flap Bag lansert med en pris på cirka 220 dollar i 1955. Frem til 2010 har nominell prisstigning på nye Chanel-vesker, ifølge nettstedet, ligget på cirka 4,7 prosent årlig. Fra 2010 til i dag har i midlertidig utviklingen akselerert kraftig, og gjennomsnittlig årlig prisvekst har i denne perioden har vært på hele 8 prosent, sier Ribi og fortsetter:

– Hvis du hadde satt inn 43 000 kroner i banken i dag, ville vi fått en forventet rente på 2 prosent, som er akkurat det samme som forventet inflasjon. Det betyr at pengene ikke vil vokse i verdi når vi justerer for tapt kjøpekraft. På 10 år vil summen på kr 43 000 ha blitt redusert til cirka kr 35 273 i madrassen, fordi det generelle prisnivået stiger. Samtidig kan du kanskje forvente at Chanel-vesken selges for cirka 58 000 i butikk om 10 år, dersom den historiske prisveksten holder seg. Dette fordi vesken har hatt en utrolig historisk prisvekst - og overgår faktisk forventningene for den fremtidige utviklingen i aksjemarkedet.

Ribi mener at hvis vi utelukkende skulle tatt utgangspunkt i den historiske prisutviklingen for å fremskrive fremtidig prisutvikling, kunne man faktisk argumentert for at det var mer lønnsomt å investere i en Chanel Medium Classic Flap Bag enn i aksjer.

– Det er ingen tvil om at Chanel-vesken kan ha høy bruks- og affeksjonsverdi! I tillegg har den historiske prisutviklingen vært sterk- og vesken har høy omsetningsverdi i bruktmarkedet. Og hvis man sammenligner med finansbransjens prognose for forventet langsiktig avkastning på alternative investeringer, kommer ikke klassikeren så aller verst ut som investeringsobjekt, sier Ribi og fortsetter:

– Men; jeg må skynde meg å legge til at det er et stort men; Vi vet jo alle at det er med vesker som med de fleste andre verdigjenstander; bruken vil fort kunne redusere verdien på gjenstanden. Det er fryktelig synd om du er på fest og er uheldig å søle et glass rødvin ned i det som skal finansiere din fremtidige pensjon! Ikke legg alle eggene i én kurv – eller én veske.

Derfor bør du snakke om penger med vennene dine!

Den ultimate investeringen

Det som er sikkert, ifølge Ribi, er at det ultimate målet for investering av sparepengene uavhengig av type objekt, er at du må oppnå høyere rente på investeringen enn inflasjonen.

– Med dagens rentenivå vil det bety at banksparing ikke vil gi deg denne meravkastningen. Rangert etter forventet avkastning vil Chanels Medium Classic Flap Bag være på høyde med forventet avkastning for aksjefond, mens banksparing i dag ikke vil gi deg høyere avkastning enn inflasjonen, sier Ribi.

– I utgangspunktet anbefaler jeg å spare pengene i fondsbaserte produkter. Men det er klart at alternative sparemåter som sparing i bolig, gjenstander som kan bli mye verdt (kunst, klokker eller som i dette tilfellet Chanel-veske) kan også gi god avkastning. De fleste sparer allerede i bolig ved å eie en bolig man selv bor i. Ved å kombinere denne sparingen med å nedbetale gjeld (sparing i renter) og sparing i aksjefond sprer du pengene dine på flere hester. Og kanskje investerer du i en veske fordi du har lyst på den, og da er det jo veldig gøy om den stiger i verdi også, sier Motzfeldt.

EKSPERTENES RÅD TIL DEG SOM VURDERER Å INVESTERE SPAREPENGENE DINE:

  1. Sjekk prisutviklingen for den aktuelle gjenstanden over tid. Gjør grundig research og sjekk hva seriøse eksperter mener.
  2. Sammenlign forventet avkastning for investeringen med forventet avkastning for alternative investeringer.
  3. Alle investeringer har risiko. Vurder hvilken risiko du er villig til å ta, og spre risikoen ved å kombinere flere spareløsninger eller investere i aksjefond med ulike sektorer eller geografier.
  4. Dersom du vurderer sparing eller investeringi fond er det noen spørsmål du bør stille deg: Hvor lang tidshorisont har jeg på sparingen? Hvor høy risiko er jeg villig til å ta? Hvor mye er jeg komfortabel med å investere/spare per måned?
  5. Start fondsparingen så tidlig som mulig. Jo tidligere du starter, jo mindre trenger du å sette av for å nå målet. Over tid oppnår du rentes-rente-effekten som er veldig positiv. Det vil si at du får renter på allerede opptjente renter, eller gevinst på allerede oppnådd gevinst. Dette betyr at sparesaldoen «akselererer» over tid.
  6. Å spare i fond betyr å ta risiko. Jo mer aksjer i fondet, jo høyere risiko. Jo mer renter, jo lavere risiko. Ved å kombinere aksjer og renter i et fond få du ulike risikoer. Jo lengre tidshorisont, jo mer risiko kan du tåle å ta.
  7. Stick to the plan. Når du starter å spare kan det være smart å sette opp en plan med tanke på tidshorisont, sparebeløp og risiko. Når det stormer på børsen kan det være fristende å selge seg ut. Men dersom du har en langsiktig sparehorisont kan det være smartere å sitte stille og bli med på nedturen, og forhåpentligvis på oppturen igjen.

8 ikoniske vesker verdt å investere i!

Powered by Labrador CMS