ELLE Decotalk: Knut & Kjartan

Foto: Magnor Glassverk / Knut og Kjartan

Vi tok en prat med ekteparet, Knut og Kjartan, om interiør, inspirasjon og fikk deres beste tips til hvordan å skape en gjennomført stil.

Publisert Sist oppdatert

Høyt opp i Ekebergåsen, med utsikt over nesten hele Oslo, bor ekteparet Knut og Kjartan sammen med sin datter på snart to år, lille Olivia Quinn. De flyttet inn i oktober i fjor, men de har allerede rukket å sette sitt preg på hjemmet, gjennom en personlig og gjennomført stil.

De fleste ble kjent med Knut og Kjartan da de vant Sommerhytta på TV2 i 2019, hvor de fikk mye skryt for sin enorme kreativitet, og evne til å jobbe helhetlig med interiør, både ute og inne.

Knut og Kjartan

Allerede på Sommerhytta fikk seerne følge ekteparet på deres reise mot å bli en familie på tre, med hjelp av surrogati i USA. Bare et par måneder etter finalen av Sommerhytta rullet over skjermen kunne Knut og Kjartan virkelig feire sin største seier i livet, da familien ble komplett med en etterlengtet datter.

Til daglig jobber Knut som lakei på Slottet, og Kjartan jobber med markedsføring hos Markedssjefene. Det siste året har ekteparet også utvidet sin CV med tittelen som designere og produktutviklere.

Nå er de aktuelle med serien IGLO, som de har designet for Magnor Glassverk. Serien består av vaser og lykter, og har fått strålende mottakelse. Det er tydelig at ekteparets estetikk fenger og inspirerer mange.

Fortell om deres favorittrom?

– Kjartan: Både stuen og kjøkkenet er egentlig favorittrom. Stuen er jo der vi slapper av, så her trives vi godt. Det er også her vi har mye av interiøret vårt, i tillegg til kjøkkenet. Kjøkkenet er et mer funksjonelt rom, men det er også der vi starter dagen sammen rundt frokosten, og runder av dagen sammen med middag. Så det er på mange måter et viktig samlingspunkt for oss som familie.

Foto: Knut og Kjartan

Foto: Knut og Kjartan

– Knut: Da vi flytta inn hit, flyttet vi inn i tre etasjer. I vårt forrige hjem hadde vi kun én etasje, med ett stort allrom. Her er dagen delt opp i tre. Morgenen starter i første etasje med bad, soverom og påkledning. Deretter beveger vi oss opp i andre etasje hvor vi har frokost og alle måltider, og deretter tilbringer vi kveldene i tredje etasje med stue og verdens beste sofa.

Foto: Knut og Kjartan

Favoritten er nok tredje etasje med stua, mye takket være den store, gode sofaen, men også utsikten. Herfra ser vi nesten hele byen, og det er sol hele døgnet.

Beskriv stilen deres med tre ord?

– Kjartan: Nordisk, kontinental, noir.

Inspirert av naturen

Hvor henter dere inspirasjon til interiør?

– Knut: Egentlig blir jeg inspirert av alt jeg gjør. Jeg er heldig som jobber på et sted med vakre omgivelser, så der er det mye inspirasjon å hente. Ellers er det jo gjennom reiser, å bo på hotell, på restauranter, og i butikker – men også gjennom Instagram, Pinterest og andre profiler. – Kjartan: Det kan også være inspirerende å se på helt andre ting enn faktisk interiør, og ofte tar jeg utgangspunkt i form og farge når det kommer til design og innredning. For eksempel da vi designet Iglo, så så vi på andre ting enn vaser da vi gjorde research, og her ble naturen vår viktigste inspirasjonskilde.

Deres beste tips til innredning?

– Kjartan: Jeg tenker at i et miljø så må man ha noe som er taktilt, noe som er grafisk, og noe som er organisk for at det skal bli de kontrastene som skaper harmoni i et miljø. Så det er en slags formel vi jobber etter. Jeg tror også det er viktig å tenke på helheten. – Knut: Også at helheten strekker seg ut – ut på terrassen, eller ut i hagen hvis man har det. Bruk gjerne de samme fargene, stoffene og kontrastene både ute og inne. – Kjartan: På samme måte som vi trekker interiøret ut, så har vi også trukket naturen inn, gjennom planter, treverk og strå.

Foto: Knut og Kjartan

Deres beste interiør-hack eller DIY-tips?

– Kjartan: Det må bli å hente elementer fra naturen inn, og gjøre det eksklusivt. Dette er dessuten helt gratis, og trenger ikke å være så avansert. Du kan for eksempel lage en uro av en liten kvist, litt hyssing, og deretter binde på små kvister eller skjell. Denne kan du blant annet henge opp på veggen. – Knut: Ja, det å ta naturen inn er virkelig vårt beste tips. På fredager for eksempel, istedenfor å kjøpe en blomsterbukett, så kan du klippe av en kvist eller gren ute, og ta med inn. Deretter kan du se hvordan den utvikler seg, og får knopper, blader eller kanskje blomster.

Foto: Knut og Kjartan

– Kjartan: Knut har også samlet på steiner i mange år, og disse bruker vi som dekorasjon. De kan for eksempel bli en del av små stilleben rundt i hjemmet, eller samles i skåler og kupler. Det er veldig personlig og fint. – Knut: Ja, jeg har enten tatt med, eller kjøpt en stein fra hver ferie i mange år – istedenfor en kjøleskapsmagnet liksom.

Morgenkaffe with a view

Deres #spacecrush akkurat nå?

– Knut: Kanskje det hjørnet med barkrakkene nede på kjøkkenet, der tar vi ofte morgenkaffen. Der sitter du høyt, og med utsikt over hele byen. Der er det alltid fint med ulike stilleben, lykter og blomster. – Kjartan: Der har vi ogå en palme, et fikentre og strå. Det skaper et helt spesiell stemning.

Foto: Knut og Kjartan

Deres favorittfarger når det kommer til interiør?

– Knut: Nei, det blir vel black on black with a dash of pink?

Lille Olivias rosa eventyrrom.

Foto: Knut og Kjartan

Favorittelement i hjemmet?

– Knut: Vi har forelska oss veldig i sofaen. Det er en modulsofa som vi kan sette sammen slik vi selv vil, og vi har satt den sammen til stor en daybed/sofa. Eller kanskje bildet som henger over sofaen. Det er et stort lerret som måler 250 x 125 cm, og det er malt av Anne Katrine Dolven - Another Out of Order, heter det. – Kjartan: Det er malt hvitt på hvitt. – Knut: Det kjøpte jeg for noen sparepenger for et par år siden. Jeg hadde vært på utkikk etter kunst av Anne Katrine Dolven ganske lenge, og kjøpte dette gjennom auksjon på Blomqvist. Det har faktisk vært med meg i åtte ulike hjem.

Hva med deg da, Kjartan?

– Kjartan: Da jeg sluttet å jobbe for meg selv, og begynte i fast jobb – det var rundt samme tiden som jeg møtte Knut – så kjøpte jeg PK22-stolene, designet av Fritz Hansen, for å feire. Så det må nesten bli dem.

Foto: Knut og Kjartan

Sjekk ut Knut og Kjartan på Instagram her!

Powered by Labrador CMS