ISÁK med nytt album

Foto: Patrik Westli

Vi har tatt en prat med Ella Marie om det nye albumet Roasut.

Publisert Sist oppdatert

Elektropopbandet ISÁK slipper i dag sitt andre album, Roasut.

Bandet ISÁK består av artist og same- og miljøaktivist Ella Marie Hætta Isaksen, som utgjør trioen sammen med produsent James Daniel Njie Eriksen og trommeslager Aleksander Kostopoulos.

Fikk du forresten med deg at Ella Marie skrev den første samiske teksten i ELLEs historie i 2020?

Foto: Patrik Westli

Med 10 låter tar de oss igjennom en nydelig miks av ballader og house beats vi kan danse til.

Vi har tatt en prat med Ella Marie om arbeidet, tankene og betydningen bak det nye albumet.

Ella Marie om albumet

Hvor lenge har dere jobbet med albumet?

– Vi begynte vel aktivt å se frem mot album nummer to da vi slapp det første albumet i mars 2019. Låta Starting a Fire, som er en av mine favoritter på det nye albumet, skrev vi rundt den tiden.

Hva er inspirasjonen bak Roasut?

– Jeg henter mye inspirasjon fra alt som skjer rundt meg, og den siste tiden har det jo dessverre vært preget av mange stormer. Vi fant derfor fort ut at tittelen på albumet skulle være Roasut, som kan beskrives om tap og trusler i ens personlige liv, men også om globale miljøkatastrofer. Albumet handler om arealinngrep i dyrebare samiske områder, oljeboring, Black Lives Matter, feminisme og ikke minst om kampvilje.

Fortell litt om lydbildet...

– I det første albumet var vi fortsatt litt på let etter hvem vi er som band, og hvordan vi høres ut. I dette albumet synes jeg man kan høre en større selvsikkerhet. Vi tør å ta det helt ned med rolige ballader, som My Love og rendyrke de få elementene som ligger der. – Vi kjører også på med heftige house beats og rare instrumentalstrekk som skal få folk til å danse. Dette er et album med store kontraster. Akkurat sånn vi liker det.

Omhandler alle låtene miljøperspektivet?

– Alle låtene handler ikke spesifikt om miljøkamp, men i hver låt kan man kjenne igjen en form for kampvilje. Mange av låtene er derimot skrevet for miljøkamp. Ain Du og Starting a Fire er inspirert av menneskeskapte klimaendringer og angsten som følger med. Jeg tenker mye på fremtiden, og er jo selvfølgelig redd for både naturkrisa og klimakrisa vi er i nå. Vi trenger både politisk vilje og sterke enkeltmenneskers handlekraft for å snu dette.

Hvorfor er dette viktig for dere?

– Jeg synes alltid det er vanskelig å svare på hvorfor jeg engasjerer meg. Jeg tenker at hvis man faktisk tar inn over seg fakta om den verden vi lever i, så er det vanskelig å ikke engasjere seg. De menneskeskapte klimaendringene er vår tids største utfordring og har enorme konsekvenser for livet på jorda. Viktigst av alt må vi aldri glemme hvor urettferdig klimaendringene er. De rammer de uskyldige først. Foto: Patrik Westli

Hvordan har korona påvirket bandet og prosessen?

– Vi har vært mye mindre sammen enn til vanlig. Vanligvis turnerer vi jo mye og er mye på farta. Det er noe vi alle har savnet veldig. Det fine har vært at vi har hatt mer tid til å fokusere på albumet og utvikle soundet vårt. Det er vi veldig happy for, og er derfor ekstra stolt over albumet vi nå sitter igjen med.

Hvordan ser 2021 ut for dere med tanke på turnering og konserter?

– Vi skal prøve å spille så mye som mulig. Vi har allerede avlyst konserter i 2021, så vi må virkelig bare ta en dag av gangen. Men det er klart at vi er et liveband, og det er ingen steder vi heller vil være enn på scenen.

Hvilke ambisjoner og mål har dere nå?

– Vi ønsker å fortsette å utvikle oss som låtskrivere, og gi publikummet vårt bedre og bedre lytteropplevelser. Vi vil røre folks hjerter og inspirere til handling! Sist men ikke minst kommer vi alltid til å søke tilbake til scenen. Vi brenner for å gi folk uforglemmelige konsertopplevelser.

Hvor viktig er image for deg?

– Det er viktig for meg å være tro mot meg selv og mine verdier. Mine verdier og min magefølelse styrer alle valg jeg tar i min karriere. Sånn sett har jeg et bevisst forhold til image, men jeg prøver aldri å fremstå som noen andre enn den jeg er. Det hadde bare vært slitsomt.

Hva føler du deg mest komfortabel med på scenen?

– Ingen skjørt! Jeg er veldig aktiv på scenen, og må føle meg trygg på at publikum ikke får innsyn i mine edle deler. Synes det er fint å ha sceneantrekk med samiske elementer, og ellers er jeg glad i androgyne plagg og platåsko.

Powered by Labrador CMS