Slik gjør du de beste vintage- og bruktkuppene på nett

Tips til vintage-shopping på nett

ELLE-journalist Marthe har sort belte i vintageshopping på nett. Her er hennes beste tips og triks til hvordan du finner de kuleste tingene til den beste prisen.

Publisert Sist oppdatert

Vintage nettshopping: Jeg elsker å jakte etter secondhand- og vintagekupp på nettet (og i fysiske butikker når det er mulig), og bruker litt for mange timer i uka på å scrolle meg gjennom side på side med klær, sko og tilbehør på Etsy, Ebay, Finn og Tise. Spesielt nå under pandemien har paypal-kontoen og vipps fått kjørt seg. Siden jeg startet med denne «hobbyen» for 10-12 år siden har jeg gjort mange kupp, men også en del bomkjøp. Her er mine beste tips og råd til hvordan du lettest mulig finner frem i den enorme jungelen av klær og tilbehør, og ender opp med de aller beste kjøpene.

Smart søking + slik finner du riktig størrelse

  • Når man skal søke etter produkter på Ebay eller Etsy er det en rekke ulike filtre man kan legge på søket. Jeg huker alltid av på «pre owned», «used» eller «vintage» – da slipper man å få opp alle de tusenvis av annonsene på billigprodukter fra Kina. På Tise og Finn er det stort sett bare salg av brukte varer, og her lønner det seg å søke etter «vintage» eller «retro» om det er dette du er på jakt etter. De aller beste kjøpene har jeg likevel gjort ved å bare søke etter for eksempel «bluse», og så scrolle til fingeren nesten faller av. For der folk som kan sakene sine, gjerne priser vintage-varer noe høyere, vil de som kansje ikke har så peiling bare skrive noe sånt som "bluse med blonder" om en nydelig kreasjon fra 80-tallet. Litt mer tidkrevende, men SÅ verdt det når du kommer over en skatt til gi-bort-pris.
  • Du bør også filtrere søket ditt på størrelse, men husk at størrelsene gjerne er mindre på vintageprodukter. Så dersom du bruker størrelse 39 i sko kan det være en idè å også huke av på 39,5 og 40. Det samme gjelder klær.
  • Dette med størrelser er vel også en av grunnene til at mange ikke tør å handle brukt på nettet. Det er ofte ikke mulig å returnere varene om de ikke passer, med mindre du handler av en ekstremt snill selger. Derfor er det viktig å ikke ta de «merkede» størrelsene for god fisk. Jeg ber alltid om å få mål av en vare før jeg kjøper den. Skal jeg kjøpe sko ber jeg om lengde og bredde på sålen. Da kan man enkelt sammenligne med sko man har hjemme og vet passer perfekt.
  • Også ved kjøp av klær ber jeg om å få ekstra mål med mindre selger allerede har oppgitt det. Dette er spesielt viktig om du skal kjøpe bukser, og jeg ber alltid om å få livvidden, lengde pluss mål av hofter og lår. Husk også å legge merke til hvilket materiale plagget er laget i. En bukse med litt stretch, vil du naturligvis ville kunne være mer fleksibel med målene på, enn en jeans i 100 % bomull. Jeg ber ofte om at målene tas mens plagget ligger flatt – da er det superenkelt å sammenligne med lignende plagg man har.

Favoritter: Tidløs og vakker bluse med brodert detalj, kr 313. Vintage slangeskinnsveske fra 60-tallet, kr 472. Heklet topp i sesongens favorittfarge, kr 678. Sommerfavoritt! Vide bermudashorts med høyt liv, kr 375. Unik og helt rå kjole i svart og hvitt, kr 1513.

Å handle vintage fra utenlandske nettbutikker

  • Sjekk om selgeren sender til Norge før du klikker «kjøp». Mange amerikanske selgere gjør dessverre ikke det. Dersom du er smådesperat etter å kjøpe produktet kan du likevel sende en mail til selger og spørre om de kan gjøre et unntak.
  • Legg merke til hvor mye frakten koster før du handler. Dette varierer VELDIG, og avhenger av hvilket land eller stat selger befinner seg i, og hvilket selskap de sender pakken med. Shipping-prisene har økt betraktelig de siste årene, og etter Brexit er frakten fra Storbritannia blitt omtrent like dyr som den fra USA.
  • Jeg pleide å elske å handle på eBay tidligere, men etter at de begynte med sitt eget shipping-system, har jeg nesten sluttet med det. Nå vil du nemlig nesten alltid få en tilleggskostnad på oppmot flere hundre kroner – i tillegg til shipping – som visstnok skal dekke moms/toll og at eBay tar seg av forsendelsen. Problemet er at denne summen må betales selv om varen koster under 350 kr, og dermed er fritatt for toll etter norske regler. Vær derfor obs på denne summen om du handler på eBay.
  • Du kan velge å filtrere søkeresultatene etter hvor i verden selger befinner seg. Huker du av på Europa får du bare opp ting fra europeiske selgere og dermed blir fraktkostnader ofte lavere og leveringstiden kortere. Canada er det også ofte relativt lave fraktkostnader fra.

Favoritter: Blonder og print i turkis. Denne kjolen passer de fleste anledninger! Kr 760. Stråveske med gule blomster fra 70-tallet, kr 108. Oversized, limegrønn og ginghamruter. Kan en skjorte bli mer perfekt? Kr 337. En romantisk drøm av en sommerkjole, kr 820. Lyserosa mules med mesh-detaljer fra 90-tallet, kr 663.

  • Du kan også filtrere på pris og velge en makspris på produktene du får opp, så slipper du å måtte bla gjennom masse fint du uansett ikke har råd til, eller er villig til å betale.
  • Når du finner noe fint, gå inn på selgerens profil og se gjennom de andre tingene vedkommende selger. Husk også å lagre selgeren som «favoritt», så finner du enkelt tilbake.
  • Du kan også lagre søk hos både Tise, Finn, eBay og Etsy, noe som gjør det enkelt å holde seg oppdatert på hva som legges ut i dine favorittkategorier, eller av favorittmerkene dine. Jeg har 4–5 lagrede søk på Finn som jeg går kjapt gjennom før jeg sovner hver kveld. Da kan jeg være superrask på ballen når noe fantastisk legges ut. Er det en helt spesiell ting du er på ivrig søken etter, kan du velge å motta push-varsel på telefonen om varen legges ut for salg.

Favoritter: Vintage silkeskjerf fra Hermès, kr 1892. Chunky gullfarget lenkekjede. Kr 337. Gullfarget kjedebelte med konkylier, kr 278. Søte 90-tallssandaler med prestekrage, kr 1106. Lang sommerkjole i behagelig fasong og med nydelig print. Kr 840.

Vintage nettshopping: Slik gjør du de beste kjøpene

  • Noter merket på vintage-plagg, -sko eller -tilbehør du liker og søk konkret etter det. Ofte finnes det mye annet fra samme merke til salgs, selv når det gjelder gamle, ukjente designere. Og liker du stilen på én ting, er det ofte mer som vil falle i smak. Jeg har gjennom åra fått en lang liste med vintage-merker jeg søker spesielt etter.
  • Skal du kjøpe dyre designvesker eller lignende, bør du gjøre grundig research før du shopper. Se på selgers «score», les tilbakemeldinger fra andre kjøpere og be gjerne om ekstra bilder slik at det er enklere å se om varen er ekte eller ikke. Det er jo dessverre sjelden selger har kvittering tilgjengelig på vintage-varer.
  • På Etsy er det ingen auksjoner, kun mulighet for å kjøpe produktet til den prisen som er satt. På eBay derimot, finner man både auksjoner og ferdigprisede produkter. Auksjoner kan ta litt ekstra tid, men det er også der man kan gjøre de virkelig gode kuppene. Du velger hvilken sum du er villig til å gi for produktet, også vil eBay automatisk legge inn bud for deg til du eventuelt når maksprisen din. Men da er du også forpliktet å kjøpe produktet til den prisen.

Det å lete etter gode bruktkupp på nettet kan være en tålmodighetsprøve, og man må belage seg på mye scrolling og utforsking av ulike søkeord. Men så blir jo da også lykken over å endelig komme over et helt unikt, fantastisk plagg nesten ingen andre i verden har maken til enda større. God jakt!

Nå kommer det også en ny vintage-butikk til Oslo – sjekk ut vårt intervju med kjæresteparet bak gjenbrukssuksessen, Prisløs.

Powered by Labrador CMS