mote

Dronning Margrethes mest ikoniske antrekk gjennom 52 år på den danske tronen  

1972: Det første offisielle bildet av dronningen

I dag er det tronskifte i Danmark, og i den anledning har vi samlet 20 uforglemmelige moteøyeblikk fra den danske dronningens liv. 

Publisert Sist oppdatert

Dronning Margrethe av Danmark annonserte under sin årlige nyttårstale at hun nå abdiserer etter 52 år på den danske tronen, og at hennes sønn, Kronprins Frederik, nå tar over.

14. januar er det dermed klart for tronskifte i nabolandet, og Danmark får en ny konge og dronning. Men før kong Fredrik og dronning Mary tar over, er det på sin plass med et lite tilbakeblikk på antrekkene til den avgående danske monarken. 

Her er 20 minneverdige øyeblikk fra Dronning Margrethes liv. 

16. april, 1959: Dronningen poserer for fotografene på sin 18-årsdag i en nydelig hvit kjole og matchende perledetaljer. 

10. juni, 1967: Prinsesse Margrethe av Danmark og Henri Marie Jean Andre, greve av Laborde de Monpezat giftet seg ved Holmens Kirke i København. Margrethe bar en elegant brudekjole, med broderier og lange ermer, sydd av Marie Blomqvist.

Prinsessen på vei til kirken med sin far Kong Frederik IX av Danmark. 

Prinsesse Margrethe av Danmark og prins Henrik med sønnen prins Frederik (snart kong Frederik) på Amalienborg slott i København i 1968.

17. juli, 1969: Prinsesse Margrethe og prins Henrik i Roma. 

Prinsesse Margrethe og hennes sønn prins Joachim, cirka 1970. Margrethe med store statement-øredobber og elegant oppsatt hår – detaljer som er like aktuelle i dag. 

1972: Det første offisielle fotografiet av dronning Margrethe II av Danmark, datter av kong Frederik IX, etter hennes tiltredelse til tronen. Bildet er tatt av fotograf Rigmor Mydtskov. 

15. februar, 1975: Her er dronningen og hennes to sønner på vinterferie i Norge, og det må sies at hun er ganske så «stylish» med et helrødt skiantrekk, solbriller og balaklava. 

16. juni 1980: Dronning Margrethe poserer på sin 40-årsdag i en grønn kjole og smykker kun en dronning verdig. 

Juni 1984: Det forelskede paret feirer sin 17. bryllupsdag på Fredensborg slott. Dronningen iført en drakt i pastellfarger – blant annet mintgrønn som er årets store trendfarge – og delikat gulltilbehør. 

10. juni, 1992: Dronning Margrethe er vertskap for prins Charles, prinsen av Wales på Fredensborg slott for å feire sølvbryllupsdagen hennes med prins Henrik. Her har dronningen gått for et helhvitt antrekk med gule detaljer.  

28. april, 1998: Dronningen i en nydelig hvit- og gullkjole under et statsbesøk i København.

9. august, 2006: Skål! Prins Henrik og dronning Margrethe i Frankrike.

21. april, 2007: Dronning Margrethe og prins Henrik vinker til publikum etter dåpen til sitt barnebarn, prinsesse Isabella av Danmark. Dronningen iført en grønn kjole med blomsterdetaljer og matchende hatt – en klassiker som aldri går an moten.

5. mars, 2011: Kong Harald, Dronning Margrethe og dronning Sonja i Holmenkollen for å se på kvinnenes 30-kilometer på langrenn. Her har dronningen gått for en helnorsk variant, naturligvis. 

1. januar 2013: Dronningen ankommer en nyttårsbankett hun selv har arrangert, iført en dyp blå velourkjole. 

2007: Dronningen iført nok en blomstrete kjole på vei til fest i London med sin mann, Prins Henrik. 

Denne kjolen fortjente to bilder, da det må være et av de fineste antrekkene dronningen har båret. 

19. juni 2010: Margarethe og prins Henrik ankommer  bryllupet til kronprinsesse Victoria av Sverige og Daniel Westling i Stockholm.

Dåpen til Prins Joachim og prinsesse Alexandras sønn, Felix Henrik Valdemar Christian i Mogeltønder kirke. Her iført et antrekk i toner av fersken, gammelrosa og rustrødt. 

13. juni, 2015: Margrethe i en vakker rød kjole i det kongelige bryllupet til Prins Carl Philip av Sverige og Sofia Hellqvist på Det Kongelige Slott i Stockholm.

29. mars, 2022: Dronning Margrethe deltar på en Thanksgiving-gudstjeneste til ære for prins Philip, hertugen av Edinburgh i Westminster Abbey. Her i en pinstripe-dress med brede skuldre, stylet med et belte i midjen, luksuriøse gulldetaljer og matchende hatt. Den rosa leppestiften setter prikken over i'en for dette moteriktige antrekket. 

Les også: Kronprinsessen strålte i norsk design. 

Powered by Labrador CMS