Fæbrik lanserer digitalt sykurs

Fæbrik-jentene drømmer om at Kim K skal lære seg å sy, og lanserer nå digitalt sykurs. Kanskje årets kuleste julegave?

Publisert Sist oppdatert

Firkløveret bak Fæbrik mener at alle kan lære seg å sy - med litt tålmodighet. Nå lanserer de digitalt sykurs i samarbeid med Fraxx, og gjennom 15 videoleksjoner kan du bli en kunstner med nål og tråd! Eller kanskje du kjenner noen som hadde elsket å få et sykurs i julegave?

Fæbrik består av Jenny Skavlan, Ingrid Bergtun, Mari Nordén og Ingrid Lysne. Vi tok en prat med den sy(kt)glade gjengen om digitalt sykurs, et nytt talkshow ved navn Skavlan, og hvorfor Kim K burde lære seg å sy.

Lanserer digitalt sykurs

Foto: Tobias Myklebust

Hva inspirerte dere til å starte Fæbrik, og hvordan ble navnet til?

– Vi har alle jobbet intenst på hver vår kant med det samme brennende engasjementet, og kjente hvor fantastisk inspirerende, gøy og kraftfullt det var når vi slo oss sammen. Plutselig var vi flere hoder og hender som gjorde at vi fikk profesjonalisert oss, og fikk kapasitet til å utvide det vi driver med til flere arenaer. Forretningsmulighetene blir mye flere, og det er ufattelig gøy på veien.

– Vi er jo ekstremt engasjerte og jobber utrolig mye, sånn sett er vi jo en liten fabrikk. Vår store lidenskap er fabrics, pluss at vi vil at alt vi slipper skal være fæb, så navnet representerer egentlig alt vi driver med.

Hva lærer man på kurset, og er det nødvendig med forkunnskaper om søm?

– I nettkurset vårt lærer man alle de grunnleggende teknikkene man trenger for å kunne sy de aller fleste plagg. Vi viser det helt grunnleggende, som hvordan man trer symaskinen, holder og snur stoffet mens man syr, men går også nøye gjennom mer avanserte teknikker som synlig og usynlig glidelås, innsnitt, legg, håndsømteknikker m.m. Man lærer også om egenskapene til ulike stoffer, om stryking og hva slags utstyr man trenger for å sy.

– Også får du med et lite talkshow vi har kalt Skavlan!

Med Fæbrik kan du sy deg til årets supertrend; den store kragen. Foto: Thomas Marriaga

@jointhefaebrik

Kan hvem som helst lære seg å sy?

– Vi mener det. Noen av oss har holdt på med det hele livet, mens Ingrid B begynte å sy for noen år. siden. Vi ser flere og flere eksempler på Instagram med helt rå syere som akkurat har startet. Det er meget lett å bli hekta. Også er det så bra for hjernen og skaperevnen. Skikkelig terapi! Man trenger egentlig bare gripeevne og litt tålmodighet.

– Det er som med alt annet. Mengdetrening gjør underverker. Med kurset vårt har vi samlet alt vi har karret til oss av triks og kunnskap over maaange år, så med kurset kan du bli god til å sy ganske raskt.

Hva er det mest nødvendige man trenger av utstyr for å sy?

– Utstyret trenger ikke være så fancy. En brukt symaskin som kan sy rett frem og sikk- sakk holder i massevis. Noe utstyr bruker man hele tiden og er derfor kjekt å ha:

- Symaskin

- En skarp saks du kun bruker til stoff (eller stoffsaks)

- Målebånd

- Knappenåler

- Håndsømnåler

- Tråder i noen nøytrale farger

- Kritt til å markere på stoffet med

- Strykejern

Foto: Tobias Myklebust

Fæbrik: – Drømmer om at Kim K tar sykurs

Hvilken person, død eller levende, drømmer dere om at skal lære seg å sy - og hvorfor?

– Kim Kardashian hadde vært interessant. Hun holder et høyt tempo, høyt forbruk og har stor

påvirkningskraft, så hun kunne sikkert inspirert veldig mange til å sy selv. Vi gleder oss allerede til IGTV’en der hun skal lære oss å sy en sexy kondomdrakt.

Hvem har, ifølge dere, Norges kuleste garderobe og hvorfor?

– Jenny Skavlan (Hilsen Mari, Bergtun og Lysne). Nina Sandbech er også heeeelt rå. Vi digger hvordan hun setter sammen farger og alltid kommer med noe nytt og overraskende.

– Hilde Yvonne Smelror, har også utrolig mange gøye og glade klær med overraskende grafiske elementer eller konstruksjon. Det er sånt vi koser oss med å se på.

DIY: Fæbrik har også en tutorial på munnbind. Foto: Tobias Myklebust

Hva er deres beste tips til å ta godt vare på klærne sine?

– Ei bare klær du elsker. Da tar du bedre vare på dem, reparerer og pleier dem. Klær man syr selv får man automatisk et sterkere bånd til, og man kan sy de så dem passer SIN kropp, noe som også gjør at man bruker dem mer.

Kan man sy seg til en kulere garderobe, i så fall - hvordan?

– Man kan tilpasse klærne man har til å sitte perfekt i akkurat de lengdene man selv kler og liker, også kan man i tillegg sy seg noen helt unike plagg som ingen andre har. Om ikke DET er en perfekt garderobe, så vet ikke jeg.

Deres beste stiltips?

– Gå i egensydde klær! Bruk gjenbruk. Mange plagg kan brukes på flere ulike måter. En kjole i et tynt stoff kan stappes ned i en bukse og være en topp. Du kan ha en strikkegenser over, så blir kjolen et skjørt. Ha det gøy med klær - det er ingen regler.

Powered by Labrador CMS