Kickstart året med en supersunn smoothie

Foto: Silvany Bricen

Hva skiller en usunn smoothie fra en sunn smoothie?

Publisert Sist oppdatert

Silvany Bricen er skjønnhetsskribent, og sammen med livsstilscoach Hedda Brodtkorb står hun bak Norges gladeste velværepodkast, Hey Babe! I podkasten forsker og deler de på alt de kan innen skjønnhet, velvære og motivasjon. Sjekk ut deres Instagram og podcast for masse spennende og inspirerende innhold.

Detox smoothie

Yeah – nytt år og nye muligheter, dere!

Jeg elsker januar på grunn av den optimismen som ”knitrer” i omgivelsene rundt meg. Venninner og familie har kost seg masse i ferien, og nå starter vi alle med blanke ark.

Ved å gjøre noen små endringer som for eksempel å bytte ut den tradisjonelle, søte smoothien med masse skjult sukker, til en virkelig sunn smoothie uten noe særlig sukker, kan det bli starten på noe veldig bra for både kropp og hode.

Bli bevisst på de skjulte sukkeret

En del av meg ønsker og tenker at smoothies alltid er litt sunne. Men, sannheten er at kjøper jeg en smoothie i på smoothiebar eller på cafe er det veldig ofte at basen består av ren eplejuice eller andre mer tropiske juicer, der sukkerinnholdet er veldig høyt.

Kanskje til og med større menge enn jeg hadde orket å spise i ett og samme måltid. Og, fordi du og jeg drikker disse kjempegode smoothiene, får vi oss store mengder sukker på kort tid.

Hva skiller en usunn smoothie fra en sunn smoothie?

En sunn smoothie for meg, er en smoothie uten søt fruktjuice eller store mengder tropiske frukter. Jeg bruker ofte bringebær eller blåbær som fruktkilde, og kanskje en liten neve frossen banan om jeg skal dele den med barna.

Jeg legger også til fett, fiber og proteiner i basen. Tro meg, denne kombinasjonen er genial. Ikke bare holder den meg mett lenge, men fordi proteiner regulerer ned sulthormonet ghrelin, noe som slår av sulthormonene i kroppen, holder meg mett og klar i hodet!

En sunn smoothie med en base som består av fem viktige komponenter:

  1. Masse væske uten sukker som vann eller plantemelk.
  2. En neve grønne blader som er en god kilde til vitaminer og mineraler.
  3. En t-skje fiber som blant annet er bra for tarmen.
  4. En t-skje fett som består av essensielle fettsyrer kroppen trenger.
  5. En proteinkilde som er nødvending for dannelse av muskler, og så mye mer. Jeg bruker ca. 20 gram proteinpulver.

Oppskrift på spinat- og blåbærsmoothie:

Cirka 7,5 dl valgfri væske. Vi liker best en blanding av kokosvann og usøtet plantemelk, og litt vann.

1 håndfull spinat (grønne blader)

2 ts chiafrø (fiber)

1 liten neve rå cashwenøtter (sunt fett)

1 scoop proteinpulver (naturell), eller med sjokoladesmak – 20 gram er anbefalt som daglig dose (protein)

1 spiseskje råkakao

3 spiseskjeer frosne blåbær

Kollagenpulver (valgfritt)

«The right smoothie a day keeps the doctor away» – så cheesy, men så sant!

Silany Bricen / Heybabe! Podkast

I episode 33 - «Detox? Bedre spisevaner med ernæringsfysiolog Helene Ragnhild» snakker vi med ernæringsfysiolog Helene Ragnhild. Bare 17 år gammel fikk hun konstatert diagnosen Myalgisk encefalopati, bedre kjent som ME. Helene Ragnhild fordypet seg i ernæring, og mat som medisin, og klarte å spise seg frisk ved å "hacke" kroppen for å leve bedre. Hun brenner for god tarmhelse, og har mange supre tips til deg som ønsker å starte året med å være god med kroppen din! I denne episoden snakker Silvany med den populære eksperten om skjønnhet på innsiden, og hvorfor du bør tenke på tarmen din.

Hedda Brodtkorb og Silvany Bricen

Powered by Labrador CMS