Slik holder du orden i garderoben med Konmari-metoden

Rydde-eksperten Marie Kondo viser deg hvordan du holder orden i garderoben med seks enkle grep!

Publisert Sist oppdatert

KonMari: Er du lei klær som ligger hulter til bulter i klesskapet? Her er en enkel steg-for-steg guide til hvordan du på best måte kan organisere klærne dine og skape den perfekte garderoben - ved bruk av den populære KonMari-metoden.

Etter Marie Kondos suksessbok The Life-changing Magic of Tidying Up kom ut på engelsk, har hypen rundt Marie Kondo og KonMari-metoden vokst seg stor verden over. Allerede i 2015 ble den japanske ryddeproffen kåret til en av verdens mest innflytelsesrike personer av Times Magazine. Siden den gang har boken solgt millioner av eksemplarer.

Nå har Marie Kondo også fått sin egen Netflix-serieTidying Up with Marie Kondo – og siden serien kom ut i januar har hennes ryddemetode virkelig blitt et fenomen verden over.

Hva er KonMari-metoden?

I det store og hele går KonMari-metoden ut på å organisere og rense hjemmet med mål om å bare beholde det som gjør deg lykkelig. Marie Kondo mener nemlig at hjemmet vårt og våre eiendeler har stor innvirkning på psyken vår - og at vi har det mye bedre med oss selv når vi har det ryddig rundt oss.

Metoden er basert på seks grunnregler:

  • Engasjer deg i ryddingen og bruk god tid på den.
  • Forestill deg din idealistiske livsstil - gjøre rede for hvorfor du vil rydde og hvilket liv du vil leve når du har ryddet.
  • Rens og kast innen du begynner å organisere.
  • Rydd alt etter kategori, ikke rom og plass.
  • Rydd i riktig rekkefølge - start med klær og fortsett med bøker, papirer og diverse ting som f eks bad, kjøkken, bod osv - og til slutt ting av sentimental verdi.
  • Behold bare ting som gjør deg glad.

Slik organiserer du garderoben din etter KonMari-metoden

1. Kast og kategoriser

KonMari-metoden begynner alltid med en stor rensing av garderoben og denne skal skje utifra kategorier som vesker, sko, jeans, kjoler, skjørt og undertøy. Plasser deretter kattegirohaugene på gulvet.

2. Behold det som gjør deg glad

Gå igjennom garderoben din plagg for plagg og behold det du virkelig kjenner at gir deg glede. Om ikke, kast, selg eller gi bort plagget. Ha alltid huskereglen "bare behold det som gjør deg glad" i tankene.

3. Sorter ut det som gjør deg sentimental

Når du renser ut av garderoben din, kommer du trolig til å finne ting som er av sentimental verdi for deg. Jakken du hadde på deg på første date osv. Plasser disse klærne i en egen haug og gå igjennom dette til slutt. Grunnen til at du skal ta de sentimentale tingene til slutt, er fordi de ødelegger prosessen for deg og tar opp dyrebar tid. Husk at nostalgiske plagg ikke alltid er bra - og ha mantraet "behold det som gjør deg glad" klart i minnet når du vel går gjennom denne haugen.

4. Organiser plaggene i skuffer og bokser

Nå skal alle kategorier være sortert og du har forhåpentligvis bare igjen klesplagg som gjør deg lykkelig. Neste steg er å organisere de ulike plaggene i ulike skuffer og bokser. Marie Kondo mener nemlig at plaggene våre har det bedre i skuffer enn hengende på kleshengere – og at klærne med fordel kan plasseres i mindre bokser i skuffen for å få mer orden. Det funker fint å benytte seg av gamle skoesker for eksempel.

5. Brett klærne som små konvolutter

Skuffer og esker er på plass i garderoben - nå er det på tide å brette. Hvert plagg skal ha en spesiell KonMari-brett som både er skånsomt mot plagget, samtidig som den gir god orden og overblikk over garderoben. Grunnprinsippet er at hvert klesplagg skal brettes som en konvolutt og målet med brettingen er at plagget skal kunne stå på høykant i skuffen. På Marie Kondos Youtube-kanal finner du forklarende videoklipp som viser deg hvordan du bretter de ulike klesplaggene.

6. Ferdig!

Nå er du forhåpentlig klar med ryddingen, men glem ikke å opprettholde orden i garderoben, som forhåpentligvis vil gi deg en bedre tilværelse.

https://youtu.be/yKr8ylGGlXQ

Slik skal du brette sokker i henhold til Marie-Kondo.

Saken er fra elle.se

Få en fresh start på det nye året med disse detox interiør-tipsene

Powered by Labrador CMS