Derfor er du trøtt - selv om du sover mye!

Faksimile: Audrey Hepburn i filmen Breakfast at Tiffany's.

Er du fremdeles trøtt når vekkerklokken ringer?

Publisert Sist oppdatert

Tross i at du har sovet åtte timer? Årsaken kan være at din søvnkvalitet ikke er så bra - eller at du våkner på feil måte.

Bare fordi vi sover lenge, behøver ikke bety at vi sover bra. Det finnes nemlig noe som er minst like viktig for at vi skal føle oss uthvilt som lengden på søvnen.

– Søvnkvaliteten spiller en viktig rolle for hvor mye overskudd du får fra søvnen. Om du for eksempel ligger i sengen i åtte timer, men ikke i en dyp søvnfase, kommer du ikke til å føle deg uthvilt dagen etter, sier Christian Benedict, Lektor ved Instituttet for neurovitenskap på Uppsala universitet.

Hvor trøtt du føler deg på morgenen kan også ha å gjøre med hvilken søvnfase du er i når du våkner. Har du vært i dyp søvn, spiller det ingen rolle hvor mange timer du har sovet, du kommer allikevel til å føle deg trøtt. Om man våkner rett fra en dyp søvn, føles det kanskje ut som at man har sovet veldig dårlig, selv om man har hatt en skikkelig god natts søvn.

Når forskere måler ulike søvnfaser bruker de noe som kalles polysomnografi. Men det er mulig å måle søvnkvaliteten uten så avanserte metoder også.

Gjennom å være oppmerksom på sin egen trøtthet i løpet av dagen, kan man anslå hvor godt man egentlig sover om natten!

- Om du etter noen timer fremdeles har følelsen av at du er trøtt og har behov for mer søvn, kan det være tegn på at din søvnkvalitet ikke er så bra, og at det ikke er koblet til at du ble vekket fra en dyp søvnfase, sier Christian Benedict.

Men om du føler deg veldig trøtt visse dager og veldig uthvilt andre dager - tross i at du har sovet like lenge alle netter - har det trolig sammenheng med hvilken søvnfase du var i når du våknet. I dag finnes det apper du kan laste ned på telefonen som påstås å kunne vekke deg fra "riktig" søvnfase. Sjekk ut appene Sleep Cycle, Sleep Genius og Deep Sleep!

Det finnes også varslingssignaler man bør ta på alvor. Om du følger alle anbefalinger for en god søvn, men allikevel føler deg konstant trøtt, er det trolig ikke det at du våkner opp fra en dyp søvn som gjør at du er trøtt.

- Da kan det tenkes at det ligger en sykdom bak. Man skal ikke glemme at søvnforstyrrelser kan være et symptom på flere sykdommer, sier Christian Benedict.

Søvnapné

Om du mistenker at din trøtthet kan være på grunn av en sykdom, skal du oppsøke en lege og få en ordentlig utredning. Søvnapné, som innebærer at man får nattlige pustestopp når man sover, kan være årsaken.

Symptomer på søvnapné er for eksempel at man føler seg veldig trøtt på morgenen og fortsetter å være trøtt hele dagen. Man kan også kjenne en klump i munnen når man våkner, ettersom pusteoppholdet ofte fører til at tungen faller bakover i svelget og du mister kontakt med pusten. Personer med søvnapné har også en tendens til å snorke mye!

Kilde: ELLE.se

Powered by Labrador CMS