mote

Denne danske trenden inntar Norge nå

Perledilla har spredt seg fra København til Oslo med nyåpningen av Smykbar.

Danskene ligger liksom alltid et steg foran, men nå slenger vi oss på denne kule trenden.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke rart at konsepter som Sip and Paint og Paint and Pots (og så videre) blir superpopulære. Å gjøre noe med hendene mens man catcher opp med venner over noe godt i glasset eller noe varmt i koppen, er både superhyggelig og tross alt ganske chic.

Det danske konseptet Smykbar har allerede etablert seg flere steder i Danmark - nå er det Oslo sin tur. 

Ideen bak Smykbar

- Jeg sa: "Kan du ikke enten rydde opp etter deg, eller ta det med på kafé?"

Historien bak Smykbar - som rett og slett handler om å perle smykker på kafé! - er ganske så nostalgisk. Det er Noah og Nina Middelboe som står bak. Mor og sønn som har hatt mye perler liggende på kjøkkenbordet hjemme.

Selve idéen kom til dem begge da Noah var 15 år, og hadde for vane å sitte og lage smykker hjemme på kjøkkenet. 

- Samtidig var han i den alderen hvor han syntes det var hyggelig å gå ut og møte venner på kafé, så han skulle gjerne videre ut etter å ha sittet med perlene. Smykkene ble som regel liggende - og så var det en dag jeg sa: "Nei, kan du ikke enten bare rydde opp etter deg først, eller ta det med deg på kafé?", forteller Nina. 

- Og da kom det: Smykkekafé? Det er vel en god idé? Det var jo et helt unikt konsept som ingen andre holdt på med. Vi måtte bare prøve, for vi var sikre på at det kunne bli bra, sier Middelboe. 

Konseptet om å møtes for å perle smykker på kafé har blitt veldig populært på bare noen få år.

Det skulle vise seg å stemme, for bare siden høsten 2020 har de tatt både hjembyen København med storm, og resten av Danmark - Odense, Lyngby og Aarhus.

Ifølge duoen, var det faktisk ganske naturlig å velge Oslo som første butikk i utlandet.

- Det var en selvfølge fordi vi har ganske mange nordmenn på besøk i kaféene København! Og så syntes vi det var herlig å kunne åpne vår første butikk i utlandet i et land hvor vi kan forstå hverandres språk og hvor vi ellers minner om hverandre, forteller Middelboe.

I tillegg, fikk de drahjelp fra teammedlem Andrea Carlsen som falt pladask for konseptet på ferie i Odense. 

- Hun var helt in love og skrev til meg på Linkedin. Hun mente at dette MÅ vi få til i Oslo, sier Middelboe.

Les også: Dette visste du ikke om perlene dine. 

Mor og sønn Nina og Noah Middelboe står bak Smykbar-konseptet - og har hatt smykkeperler på kjøkkenbordet i årevis.

Perling gir nostalgi og ro

Etter mye leiting fant de drømmelokalet i Prinsens gate. Der byr de på perler i alle farger og en typisk kafémeny. I typiske Scandi Chic omgivelser - minimalistiske tremøbler og en karakteristisk clean look - kan du skravle med venner, catche opp med mor eller dra på date mens hendene dine har nok å fikle i. 

- Vi lette i over et halvt år og kikket på flere locations, for det er jo superviktig. Vi liker også at vi har gode naboer her - også mange gode danske brands, med Maanesten og Ganni like ved, for eksempel. Det er et deilig nabolag!

Smykbar er både beroligende, artig - og veldig nostalgisk. Gode guider og selvplukk av perler gjør det til et opplegg som er både lett å forstå, og som passer for mange.

- Vi hører ofte flere si at de nesten glemmer å prate sammen når de er her, fordi det er så beroligende å pusle med perlene, og deilig å være dypt konsentrert, ler Middelboe.

Konseptet opererer med både gruppe-booking og drop-ins.

Kjærligheten til smykker og edelstener har vært i familien i mange år, og sønnen Noah var bare 7 år da han begynte å lage og selge egne smykker. Ifølge ham selv, gir det veldig mening å være de første til å skape et konsept som dette.

- Når jeg jobber med et kreativt prosjekt gir det meg stor ro inni meg og jeg kan slappe helt av. Jeg synes det er veldig fint, og jeg vil gjerne gi det videre til andre gjennom Smykbar, sier han.

Les også: Har du sjekket ut moteprofilenes Oslo-perler?

Powered by Labrador CMS