Stor jeansguide

Finn de perfekte jeansene for deg, en gang for alle.

Publisert Sist oppdatert

Å finne de perfekte jeansene er ikke enkelt. Derfor har vi laget en stor jeansguide som tar for seg de forskjellige modellene, hvordan du tar vare på favorittjeansene dine og hvordan du styler dem.

Dette er vårens it-jakke!

JEANSGUIDE: SLIK FINNER DU RIKTIGE JEANS

Mom-jeans ser ikke like bra ut på alle, så ikke kjøp en spesiell modell bare fordi det er den som er mest moderne akkurat nå. Vi lever og vi shopper i en tid der vi har flere muligheter og et større utvalg enn noensinne (1,24 milliarder jeans ble solgt på verdensbasis i 2016). Og det er en god ting, men samtidig med en ny motebølge følger det nye regler.

Motebloggeren, Camille Charriere mener det er viktig å finne en jeans som sitter perfekt og som passer din kropp. Foto: ImaxTree.

– Prøv på så mange bukser som mulig for å finne den som passer din fasong best. Selv pleier jeg å finne fram forskjellige størrelser av den samme modellen, og prøver til jeg finner den rette, sier jeansekspert og styling-ansvarlig Natalie Brewster hos den engelske nettbutikken Matches Fashion.

Den britiske motebloggeren Camille Charriere er enig.

Hennes siste kjøp var en hvit, løstsittende fra Balenciaga.

– Mitt forslag er å gå til denimavdelingen i favorittbutikken din og prøve på hver eneste modell: boyfriend, høyt liv, skinny, boot cut, frynsete … For så å gå for den buksa som får deg (og rumpa di) til å føle deg som en million dollar. Noen mener at det er mer komfortabelt og mindre stressende å foreta prøvemaratonet i ro og mak i egen stue, men det vil muligens kun generere mer stress i form av bytter og returer. ASOS, Matches Fashion, Net-a-Porter og flere andre har alle enkle regler for retur, men altså … Om du ikke orker å forholde deg til kostnadene ved å bestille haugevis med kvalitetsjeans på nettet, er det beste rådet å faktisk ta turen til det gode, gamle prøverommet. Akkurat som hvor omstendelig og tidkrevende det ofte er å finne en ny jobb, kjæreste eller bolig, er jakten på den helt riktige jeansen også noe som må vies litt ekstra tid og krefter. Og når du først finner din perfekte match, vær rask! Den kan bli revet bort, og du har mistet muligheten. – Den absolutt viktigste regelen min for jeansshopping er: finner du et par som passer perfekt, kjøp dem alltid! Min erfaring er at de beste buksene ofte blir utsolgt langt fortere enn du tror, sier Camille Charriere.

Vårens kuleste designsamarbeid: Gina Tricot

SLIK VASKER DU JEANS

Levi’s sin sjefdesigner, Jonathan Cheung, forteller om den beste måten å vaske, tørke og ta vare på jeansen din over tid: Hemmeligheten er å behandle en aldrende jeans like godt som din egen hud. Først og fremst er vasken viktig. Om du bruker å vaske jeansen din en gang i uka, gjør det heller annenhver uke eller en gang i måneden. Du kan fjerne flekker ved å tørke dem forsiktig bort med en våt, varm klut. Må du vaske buksa, så vreng den for å unngå falming. Tørk den på vranga også. Unngå bruk av tørketrommel, luftetørking er best. Sistnevnte bidrar til at teksturen og formen holder seg. I tillegg sparer du tid og strøm, og jeansen holder seg fin mye lenger.

HVILKE SKO PASSER TIL JEANSENE?

Culotter:

Brukes med: Boots

Tips: Sørg for en glipe mellom jeansen og buksa

Jeans med rette bein:

Brukes med: Ballerinaer eller andre lave sko

Tips: Se for deg en kombinasjon av Alexa Chung og Audrey Hepburn; klassisk og sofistikert

Ankelkorte jeans:

Brukes med: Lave, spisse pumps

Tips: Gjør som Balenciaga og Vêtements, som var førstute med denne fine kombinasjonen

Ankelkorte jeans med sleng:

Brukes med: Inntilsittende ankelboots med block heel

Tips: Denne looken gir deg fin holdning

Boyfriend-jeans:

Brukes med: Halvhøye hæler eller åpne loafers

Tips: Balanser buksas løse guttefasong med en elegant, slank sko

Slengbukser:

Brukes med: Tynne hæler

Tips: De tynne hælene balanserer ut volumet over

Skinny:

Brukes med: Sko som er åpne bak/loafers

Tips: Gi nytt liv til gamle skinny jeans ved å tilføre en liten hæl.

Bootsene alle ønsker seg nå!

SLIK STYLER DU JEANSENE

Miks:

Moteverdenen elsker kontraster, og dette er intet unntak. Prøv å kombinere et tjukkere, tyngre denimplagg med tynnere, lettere stoff – for å tilføre en uventet følelse av tekstur. Dette hindrer looken i å bli én gigantisk haug med denim.

Lek med fasonger:

Det motsatte av silhuettformen fungerer best her. I stedet for å bruke skinny denim både oven- og nedentil, prøv en smal jakke til slengbukser.

Ton-i-ton:

Miks ulike blåtoner, for eksempel en dyp, mørk vask med en litt lysere indigo og en enda lysere pastellblå. Det samme kan du gjøre med nyanser av svart og grå denim.

Velg pastell fremfor lyse farger:

Mettede farger har hatt sin tid, mens blekere rosa- og ferskentoner i en løs silhuett er og føles freshere nå. Tilfør ett plagg i et annet stoff. Bruk en kåpe, en bomullsskjorte eller -jakke som en kontrast. Dette danner et blikkfang.

Alt om vårens solbrilletrender!

Powered by Labrador CMS