Crostini:


Du trenger:

3 typer, 4–5 skiver av hver
1 baguette
Ricottaost
4–5 brokkolini
Olivenolje
En neve ristede mandler
Honning
2 plommer
1 klase cherrytomater
2 hvitløksfedd
1 buffalomozarella
Basilikum

Slik gjør du:

Legg cherrytomatene i en ildfast form sammen med hvitløksfedd, litt olivenolje og gi det et dryss av havsalt. La dem stå i ovnen på 200 grader i ca 1 time, til tomatene er bakt. La tomatene avkjøles litt, før du bruker dem til crostini. Mengden crostini avhenger av hvor mange dere skal være, og om dere vil ha det som en snack/forrett eller mer som et måltid. Beregn minst 2 crostini pr person som forrett og 4–6 om det skal være et lett måltid. Selve crostinien lager du ved å skjære en baguette i halvtykke skiver. Dryss så over litt olivenolje, og stek skivene i ovnen til de er godt ristet, men absolutt ikke brent. La skivene avkjøle før du har dem på et fat og legger på toppingen.

Tre typer:

1. Ricottaost i bunnen, deretter brokkolini (små tynne brokkoli, lettkokt), noen dråper olivenolje og oppkuttede, ristede mandler.
2. Ricottaost i bunnen, litt flytende honning og skiver av plomme.
3. Bakte cherrytomater, buffalomozzarella, basilikum og olivenolje.

Hummus og baguette

Du trenger:

4 dl økologisk hvetemel
2 dl lunkent vann
1 klype salt
2 teskjeer gjær
1 klunk olivenolje
1 skål hummus

Slik gjør du:

Varm vannet til det er lunkent, ca 37 grader. Ha hvetemel, gjær og salt i en bakebolle og bland godt sammen. Rør inn vann og olivenolje. Kna deigen godt med en sleiv, og spe på med mer hvetemel om deigen er for klissete. Den skal være litt løs når den settes til heving, men allikevel mulig å jobbe med. La den heve på et lunt sted i ca 45 minutter. Ta deigen ut av bollen og ha den på en melet flate. Form 2 tynne baguetter og legg dem på en stekeplate med bakepapir. Sett ovnen på 200m grader og bak baguettene i ca 20–25 minutter, til de er gylne.

Kantarell og grønnkålsnack

Du trenger:

(Cirka 2 porsjoner)
2–3 store grønnkålblader
2 fedd hvitløk
Salt
1 kopp kantareller
Parmesanost
Smør
Brødrester, f eks to lyse og to
rugbrødskiver

Slik gjør du:

Kutt hvitløk i skiver og stek i en klunk olje i en stekepanne i ca et minutt. Kutt grønnkålbladene i små biter og rens soppen. Ha grønnkål og sopp opp i pannen sammen med hvitløken og la det hele surre noen minutter med en klype salt til soppen er gyllen. Rist brødskivene og ha på et lag smør. Legg skivene på en fjøl og hell grønnkål- og soppblandingen over. Dryss til sist på raspet parmesanost, og server.

Hverdagspesto

Du trenger:

2 kopper bladpersille (uten stilk og litt trykket ned i koppen)
1 kopp valnøttkjerner
1/2 kopp extra virgin
olivenolje
Ca 60 gram
parmesanost
1 klype salt

Slik gjør du:

Ha ingrediensene i en mikser og blend til alt er kuttet opp og blandet grovt sammen. Denne pestoen behøver ikke være så tynn, det er bare godt når det er små biter av nøtter og ost.

Ostesmørbrød med rødbete og snøfrisk

Du trenger:

Surdeigsbrød
Snøfrisk
Babyspinat
Kokte, skrelte rødbeter (til en toast trenger du ca 1/2 rødbete)
Olivenolje
Manchego
Basilikum
Flaksalt

Slik gjør du:

Om rødbetene ikke er kokt fra før, koker du dem til de er myke, med skallet på. Deretter skal de avkjøles, skrelles, og skjæres i tynne skiver. Kutt skiver av surdeigsbrød. Du trenger to skiver per ostesmørbrød. Smør et godt lag snøfrisk på en skive, legg deretter på et lag med babyspinat, skivede rødbeter, og topp med et godt lag manchego. Kryst over litt olivenolje på den andre skiven og legg den oppå skiven med pålegg. Om du har toastjern toaster du skivene i det. Har du ikke det, legger du skivene på et bakepapir, inn i ovnen på 225 grader og lar dem ligge der til skivene ser ristet ut og osten er smeltet. Nyt med litt frisk basilikum og et lett dryss med flaksalt.

Relatert

emas mai-favoritter

Emas mai-favoritter

ELLEs bidragsyter, Ema Bihor, deler sine favoritter fra måneden som gikk.
Uteservering i Oslo

Den beste uteserveringen i Oslo

Hovedstadens beste uteserveringer
Ostekake til 17. mai

Perfekt og superenkel ostekake til 17. mai

Vi ELLEsker ostekake. Og hva er vel bedre enn å servere en ostekake i flaggets farger på 17. mai?