Festsminke: 3 looks med Dajana

Den norske makeup-artisten Dajana Tomanovic viser hvordan du mestrer tre av sesongens hotteste looks.​

Publisert Sist oppdatert

Festsminke: Den driftige trettiåringen har raskt blitt en av de mest innflytelsesrike og populære makeup-artistene i Norge, og er fast festsminke-fikser for flere av landets største kjendiser. Billettene rives vekk hver gang hun holder kurs, boka hun ga ut i fjor seilte rett inn på bestselgerlistene, hun gjør samarbeider med internasjonale skjønnhetsmerker og har over 100.000 følgere på Instagram.

Kim Kardashian

– I ungdomstiden kunne jeg sitte i timevis og sminke meg uten at jeg skulle noe spesielt. Da jeg kjøpte min første sminkebok av Kevyn Aucoin, ble jeg helt forelska, og det var da jeg skjønte hva drømmejobben min var. Men på den tiden fantes jo verken Instagram eller YouTube, så jeg forstod ikke hvordan man egentlig kunne tjene penger på og leve av å være makeup-artist. Det tok derfor noen år før jeg ble klar over at drømmen min faktisk kunne gå i oppfyllelse.

Hun har nå hatt makeup-artist som yrkestittel i seks år, etter å ha gått på sminkeskole og tatt flere kurs, blant annet med mannen som er kjent som Kim Kardashians favoritt-sminkør, og som satte konturering på kartet, Mario Dedivanovic. Siden har det gått slag i slag med hard jobbing.

Slik kommer du i gang

Hvor vil du anbefale at man starter om man ikke kan så mye om sminke og ulike teknikker?

– Da jeg hadde fullført skolen, assisterte jeg etablerte makeup-artister mye, i tillegg til å gå på så mange kurs som mulig. Jeg skjønte fort at man ikke kunne sitte stille og vente på at ting skulle skje. På skolen brukte jeg bevisst modeller som var ulike når det kom til både alder, ansiktstrekk og etnisitet, noe jeg lærte utrolig mye av, og det har jeg tatt med meg videre i karrieren.​

Er det noen produkter det er bedre å legge litt ekstra penger i enn andre?

FESTSMINKE TOPP 3

1. Klassisk festsminke med røde lepper

– Det finnes masse guider og tutorials på YouTube og Instagram man kan følge, men i mange av disse videoene velger jo personen ut produkter og teknikker som er tilpasset seg selv, og da vil jo ikke resultatet nødvendigvis bli like bra på andre. Det var også en av grunnene til at jeg skrev boka mi. Der fokuserer jeg på teknikker, ansiktsformer, hvordan man gjør riktige fargevalg og viser steg for steg hvordan man få til ulike looks. Det finnes jo også mange sminkekurs man kan melde seg på, både for nybegynnere og viderekomne. Ellers må man bare øve, prøve og feile. Og husk at sminke skal være gøy!

En tidløs look som passer alle anledninger.

– Jeg synes det kan være lurt å bruke litt ekstra på en ordentlig god foundation som er tilpasset huden din. En dyrere foundation inneholder også ofte ingredienser som er bedre for huden. Noe det ikke er nødvendig å bruke så mye penger på er brynsprodukter, da spesielt brynsblyanter. Der er de billige ofte like bra. ​​

Fyldige, men likevel naturlige bryn er kommet tilbake. Jeg har derfor bare fylt inn områder i brynet hvor det er mindre hår, og brukt en brynsgelé for å løfte og forme brynene.

Påfør en perfekt eyeliner ved å starte ved ytterkanten av øyekroken og tegne en strek mot der brynet ditt ender. Slik får du en riktig plassert eyeliner til ditt ansikt. Deretter trekker du en strek ned mot vippekanten og fyller inn vingen som blir skapt med eyeliner.

Punktvipper vil gi et mer naturlig resultat enn andre løs-vipper. Jeg har her valgt å mikse to ulike lengder langs hele øvre vippekant.

For å gi mer form til øyet, har jeg lagt det samme solpudderet jeg har brukt i ansiktet i globallinjen på øyelokket.

Huden har jeg gitt et lett dekk. Ved å bruke en fuktig Beauty-blender vil du få et raskt og perfekt foundation-resultat.

Få perfekte røde lepper ved å bruke lipliner i en tone mørkere farge enn leppestiften. Fyll også liplineren lett på hele leppen for et ekstra langvarig resultat. Fyll inn med leppe-stiften og bruk gjerne en liten leppebørste for å påføre langs kantene, for en mer nøyaktig strek. ​

Dette trenger du

1. Rouge Dior i fargen Red Smile fra Dior, kr 350// 2. Sweed x Dajana fra Sweed Lashes, kr 199// 3. Long Wear Liquid Liner i fargen 01 fra Bobbi Brown, kr 300 // 4. Luminous Silk Foundation fra Giorgio Armani, kr 480

2. Naturlig fest-look

En look som er perfekt til den mørke årstiden. Varme jordfarger framhever alle øyenfarger og passer til alle hudtoner – like fin til hverdag og fest.

Er du nybegynner på mørkere øyenskygger, er det lurt å starte med øyenskyggen, før du legger hudsminken. Slik kan du enkelt vaske bort eventuelt søl og dryss fra skyggene.

Start med den lyseste øyenskyggen og påfør den lett over hele øyet. Deretter påfører du den mørkere skyggen fra vippekanten og rett over global-linjen. Dus ut kantene.

Bøy vippene med vippetang for et mer åpent blikk. Påfør punktvipper eller bare en lett maskara.

Huden holder jeg frisk og glødende med Charlotte Tilbury sin Hollywood Flawless Filter-foundation.

For å komplimentere looken og framheve øynenes varme bruntoner, bruker jeg en en nude leppestift med en varm undertone. ​

Dette trenger du

1. Back to Basic Burnt Tones øyenskyggepalett fra Makeup Mekka, kr 199// 2. Hollywood Flawless Filter fra Charlotte Tilbury, kr 345// 3. Leppestift i fargen Honeylove fra Mac Cosmetics, kr 185// 4. Lip Liner i fargen Stone fra Mac Cosmetics, kr 160

3. Rosa trend

Sterke farger og glitter er noe man ser mye av nå på festsminke. Rouge er også tilbake, og man kan bruke den både naturlig på kinnene, men også som contour.

På øynene har jeg startet med å påføre øyenskygge fra vippekanten og til rett over globalen og deretter duset øyenskyggen oppover mot brynet. Du kan bygge opp fargen med flere lag og samme framgangsmåte for å få et sterkere og jevnt uttrykk. Påfør litt glitter i øyekroken.

Rouge har jeg lagt på eplekinn og oppover mot det høyeste punktet av kinnbenet og tinningen.

Brynene har jeg fylt inn og tegnet litt bredere for å skape en mer iøynefallende look, og avsluttet med brynsgelé.

Leppene er holdt i en naturlig tone med litt highlight, slik at øynene står i fokus.​

Dette trenger du

1. Modern Renaissance Eyeshadow Palette i fargen Love Letter fra Anastastia, kr 545// 2. Blush i fargen Lovejoy fra NARS, kr 330 // 3. The Brow Wow Pencil i Dark Brown fra Makeup Mekka, kr 99

Alt til festen

Alt du må vite om selvbruning før festen

3 festfrisyrer du får til selv

Sølvfeber

Powered by Labrador CMS