Investeringer som gjør deg lykkelig

Har du tenkt på at den neste klokken, vesken eller lenestolen du kjøper faktisk kan være en god investering?

Publisert Sist oppdatert

Annonse i samarbeid med Danske Bank

De fleste forbinder ordet «investering» med en 50 år gammel mann med gråstripet hår og en dress med alt for tykke pinstripes. Men legg fra deg den fordommen et øyeblikk. Ja, investeringer kan handle om å flytte rundt på penger i aksjer og obligasjoner, men det finnes også investeringer som både kan være smarte og attpåtil bidra til litt hverdagsglede.

– En investering er en form for et veddemål der du tar en kalkulert risiko om at du ved å bruke noen penger i dag, kan få enda mer penger tilbake senere. Mange av oss forbinder investeringer med aksjer og fond, eller til og med gull. Når du kjøper en bolig er dette også en investering, ettersom du vedder på at du får mer igjen for boligen når du skal selge den enn det du hadde spart på å leie i samme periode, sier forbrukerøkonom Anne Motzfeldt fra Danske Bank.

Gode investeringer finnes overalt, selv om det å finne dem er en kunst. I 2005 ble et par 115 år gamle jeans fra Levi Strauss & Co solgt for 60 000 dollar. Det er nesten en halv million kroner! Buksene skal være en av bare noen få gjenværende autentiske Levi’s-jeans fra før 1900-tallet, noe som fikk en anonym samler fra Japan til å rulle ut dollarsedlene. Buksene var fortsatt helt brukbare og ble funnet av fire venner i en forlatt sølvgruve i Mojave-ørkenen i 1998.

– Vi lever i et bruk-og-kast-samfunn og de aller fleste tingene vi kjøper faller som regel i verdi. De fleste biler for eksempel, er en dårlig investering. Likevel er det visse ting som faktisk stiger i verdi med årene. Problemet er at det ikke alltid er like lett å vite på forhånd hva som vil stige i verdi og hva som ikke gjør det, sier Anne.

Ta møbelgiganten Ikea, som er kjent for sine lave priser, og med varer som florer under gis-bort-kategorien på Finn.no. I de senere årene har det faktisk begynt å dukke opp Ikea-møbler hos flere av de etablerte auksjonshusene. Akkurat nå kan du for eksempel finne en velholdt Ikea-kommode i teak fra 60-tallet, til en prisantydning på mellom 1000 og 1500 kroner på nettauksjonen til Blomqvist.

– Ikea-møbler som nå har blitt klassikere er et godt bevis på at du ikke trenger veldig høy startkapital for å begynne å investere. Det er også mulig å finne frem til mange gode kjøp som det er relativt sikkert at vil holde seg i pris, sier Anne.

Se på designklassikere som krydder i investeringsmiksen

Designermøbler, smykker, Chanel-vesker og porselen kan alle være gode investeringer om du finner de rette produktene. Men uansett hva du bestemmer deg for at du har lyst til å investere i, må du være forberedt på at du kan tape alt. Noen ganger kan investeringen gå i tusen knas.

– Skal du investere er det viktig at du har et bevisst forhold til hva slags risiko du tar, og ikke plassere alle eggene dine i én kurv. Det første du må gjøre er å betale ned kredittkortgjelden din. Deretter bør du ha en god nedbetalingsplan for boliglånet ditt om du eier bolig, og spare til din egen pensjon, for eksempel i aksjefond. Når du har dette på plass kan du starte å lete etter alternative steder å putte pengene dine, men helst ikke i madrassen, smiler Anne, før hun legger til:

– Å tenke bærekraftig når du handler kan være en fin metode for å «investere» i de fremtidige designklassikerne på. Det er ikke lett å vite hvilke produkter som vil stige i verdi, men velger du produkter av høy kvalitet, med bra håndverk og et tidløst preg, og samtidig bruker litt tid på godt vedlikehold, er nok sjansen større for at du treffer på noen av investeringene dine. Samtidig er du med på å redusere forbrukspresset vi opplever i samfunnet i dag og hjelper klimaet ørlite grann, og det er vel kanskje den beste investeringen du kan gjøre?

Dette tjener it-blogger Hedda Skoug...

Er det noe du ønsker å vite mer om innenfor økonomi, investering og sparing. Les mer her eller ta direkte kontakt med rådgiver i chatten på høyre side.

Powered by Labrador CMS