French cinema

Denne påsken reiser vi hele veien til Paris – gjennom film!

Publisert Sist oppdatert

Franske filmer: Nå som vi sakte, men sikkert beveger oss ut av french month her på elle.no, og inn i påsken, er det helt på sin plass at vi tipser om filmene som gir oss litt etterlengtet påfyll av Paris når vi trenger det som mest. Ikke minst er dette gode tips for deg som planlegger en og annen filmkveld de neste dagene.

Noen filmer ser man igjen og igjen, andre får deg til å drømme, mens noen blir med deg resten av livet. Denne listen har litt av alt, med en god miks av nye favoritter og gamle klassikere.

Ring min agent/Dix Pour cent

Stengt talt ikke en film, men jeg benytter enhver anledning til å spre det glade budskap om denne franske serien. Dersom du ikke allerede har sett Ring min agent/Dix pour cent – bare gjør det! Maken til sjarmerende, varme og elskverdige karakterer har knapt vært samlet i en TV-serie siden Golden Girls. Dessuten skal Camille Cottin som spiller den knallharde agenten, Andrea, i serien, spille Paola Franchi (den avdøde Maurizio Guccis kjæreste) i den kommende filmen om House of Gucci. Det eneste negative med denne serien er at den kun har fire sesonger.

Amelie

Vi kan ikke snakke om franske filmer uten å nevne Amelie. Den fabelaktige Amelie prøver gjennom sine små gester å gjøre livene til alle rundt seg bedre på et vis, men glemmer kanskje seg selv, og ikke minst – hjertet sitt. Dessuten utspiller handlingen seg i vakre Montmartre, og hele filmen blir som et eneste stort maleri over skjermen.

Midnight in Paris

Midnight in Paris forteller en historie om hvordan vi mennesker alltid drømmer om det vi ikke har, og er nærmest et kjærlighetssbrev til alle frankofile nostalgikere der ute (skyldig!). Skrevet og regissert av Woody Allen, og som alltid med et stjernelag av skuespillere.

La Belle Époque

Det sies at gammel kjærlighet ruster aldri. Dersom du kunne dra tilbake i tid og oppleve den vakreste tiden av ditt liv på nytt – hva ville det vært? Dette er den siste filmen jeg så på kino før verden stengte ned i fjor, og det er virkelig noe av det mest romantiske jeg har sett. Musikken, historien, alt! Denne må du bare se!

La Vie en Rose

Den hjerteskjærende historien om Edit Piaf, formidlet gjennom kvinnen som gjerne kunne knust mitt eget hjerte; Marion Cotillard. Historien er både brutal og vakker, men udiskutabelt ikonisk. Soundtracket snakker for seg selv.

Funny Face

Nok en amerikaner i Paris! Dette er på mange måter The Devil Wears Prada – the original! Vi møter Audrey Hepburn i rollen som Jo – en skeptisk bokorm med null interesse for motebransjen. Men når motebransjen bestemmer seg for at Jo (Audrey) er "the next big thing" overtaler (og delvis lurer) de henne med til Paris. Denne filmen er et must med sine fengene musikalske innslag, ikoniske scener og nevnte jeg Fred Astaire?

Marie Antoinette

Apropos mote... Denne filmen vant i sin tid Oscar for beste kostyme av Milena Canonero, med blant annet sko designet av selveste Manolo Blahnik. Vi kan trygt si at skogarderoben til Marie Antoinette ga oss like mye vann i munnen som alle filmens makroner til sammen. Filmen i seg selv er en visuell bombe. Vi følger den 14-år gamle Marie Antoinette fra hun gifter seg med Kong Louis XVI, gjennom deres ekstravagante liv i Versailles og turbulente ekteskap, til Den franske revolusjonen.

La Piscine

Så du noen gang filmen A Bigger Splash fra 2016? Du vet den filmen der Tilda Swinton nærmest er stum, men til gjengjeld er hele garderoben hennes designet af Raf Simons for Dior? Vel, A Bigger Splash er delvis basert på La Piscine fra 1969 – og til tross for at originalen mangler både Tilda og Dior, så byr den til gjengjeld på Jane Birkin OG Romy Schneider! En psykologisk thriller som utforsker kjærlighet og sjalusi på sitt aller beste (eller verste?). Jeg anbefaler deg å se både A Bigger Splash og La Piscine – det kan vel aldri bli for mye svømmebasseng og vakre feriehus?

Paris Je T'aime

Dersom du elsker Love Actually OG Paris er denne filmen en gavepakke. Filmen utspiller seg gjennom alle Paris 20 arrondissement, i form av kortfilmer, hvorav hver del har ulik regissør, skuespillere og historie. Fun fact: Historiene om 15. og 11. arrondissement ble klippet ut, fordi de ikke lot seg integrere i filmens overordnende helhet. Store regissører som Coen-brødrene, Gus Van Sant og Alfonso Cuarón har regissert hver sin del, og listen over store skuespillere som medvirker kan nesten få meg til å høres ut som en ivrig reporter langs den røde løperen på Oscar-utdelingen.

Les Nuits Fauves

Til alle som elsket It's a Sin, så er denne filmen fra 1992 virkelig verdt å få med seg. Vi følger hovedpersonen Jean som nekter å akseptere at han er HIV-positiv, noe som bidrar til et forsøk på å rømme fra seg selv, og døyve følelsene gjennom festing og tilfeldige sexpartnere. Filmen er både vakker og vond, og skildrer blant annet ungdoms ulykkelige kjærlighet på sitt mest hudløse.

De urørlige

Finn frem kleenexen! En hjertevarm historie som minner oss på at det er (jada, her kommer det –) det indre som teller. Filmen er basert på en sann historie, og tar for seg det kanskje uventede vennskapet mellom en mangemilliardær og hans trygdesnyltende personlig assistent. Perfekt for hele familien!

Julie & Julia

Denne filmen er en hyllest til det franske kjøkken, og følger Amy Adams i rollen som Julie gjennom hennes forsøk på å meste det franske kjøkken ved hjelp av Julia Childs legendariske kokebok Mastering the Art of French Cooking. Filmen veksler mellom Julie i nåtid, og Julia Child (Meryl Streep) i tiden etter andre verdenskrig, da hun skrev boken. Vi snakker feeeeeeelgood.

The Dreamers

En hyllest til livet, ungdommen og Paris som utspiller seg under studentopprøret på slutten av 60-tallet. Filmen er både erotisk, forstyrrende og intens. Likevel utforsker den grenseløshet på en måte som gjør at det hele oppleves romantisk.

Belle de Jour

Belle de Jour er utvilsomt en klassiker, og på mange måter like grenseløs som The Dreamers. Vi møter Catherine Deneuve i rollen som Séverine som jobber seg gjennom et traume fra barndommen gjennom å ta seg jobb på et bordell. Mannen hennes er intetanende, og selv om de elsker hverandre, har ekteparet utfordringer med det intime. Filmen er minst like aktuell i dag, og setter et skarpt perspektiv på seksualitet, psykisk helse og skam.

Sammen er vi mindre alene/Ensemble c'est tout

Kjærlighet og forviklinger på sitt beste. En søt historie om hvordan fire skjebner føres sammen, for å hjelpe hverandre slik at de oppnår det de trenger og ønsker seg.

Coco avant Chanel

Denne måtte bare med på listen. Vi kan rett og slett ikke skrive en sak om franske filmer på ELLE, uten at vi inkuderer Coco avant Chanel. Vi følger "Coco" Gabrielle Chanel på hennes reise fra cabaretsangerinne til moteikon. Denne filmen er verdt å se for det visuelle alene, og historien er av typen som berøre selv den som ikke bryr seg om mote.

Cléo de 5 à 7

I denne filmen følger vi sangerinnen Cleo gjennom to timer mens hun venter på svar fra legen sin om hvorvidt hun har kreft eller ikke. Gjennom Cleo formidler regissør og feministikon Agnès Varda budskapet om hvordan smerte gjennom angst og destruktivt tankespinn kan være minst like ille som realiteten.

Da gjenstår det bare å poppe popcorn og åpne en flaske champagne!

Powered by Labrador CMS