Oppskrift: Pasta Carbonara

Italiensk "comfort food" på sitt beste.

Publisert Sist oppdatert

Vi lengter til Italia, og hva er vel bedre enn å lette på savnet med en av de mest ikoniske rettene fra det italienske kjøkken?

Klasssikeren pasta carbonara er comfort food på sitt beste, og er lekende lett å lage (så lenge man dropper fløte, det har ingenting i carbonara å gjøre) og har de enkle, men essensielle ingrediensene på plass.

Slik lager du pasta carbonara

Du trenger (til 2 personer):

- 2 store egg

- 50 g parmesan eller pecorino

- 200 g pasta (spaghetti, bucatini, linguine eller fettuccine – fersk, hjemmelaget eller tørr)

- salt

- pepper

Tilbehør: Tradisjonelt sett lages pasta carbonara med pancetta eller bacon, og her finnes det flere vegetariske alternativ dersom du vil lage noe som ligner originalen. Alternativt kan du bruke soltørket tomat, erter, eller steke asparges eller sopp i saltet smør. Poenget er å skape en slags "kontrast" i retten med noe som smaker røkt og/eller salt.

Til servering:

- litt ekstra parmesan eller pecorino

- fersk persille (om du liker det)

- sort pepper

Slik gjør du:

Sett på pastavannet. Ikke vær beskjeden når du salter vannet, målet er at det skal smake sjø (men kanskje ingen god idé å smake på det, bare ha det som en slags indre målestokk). Når vannet koker, kok pasta etter anvisning.

Resultatet blir aller best dersom pastaen er al dente, det vil si at den har litt tyggemotstand. Dersom du bruker tørr pasta hender det at det kan lønne seg å koke den ett minutt mindre enn hva det står på pakken, men smak deg frem som en ekte italiener. Når pastaen er ferdig kokt, ta vare på 1 1/2 dl av pastavannet, og sett det til side.

Riv parmesan eller pecorino og ha dette klart. Visp sammen egg og ost til blandingen blir luftig.

Så kan du steke valgfritt "tilbehør" i en stekepanne.

Nå burde pastaen være klar. Hell av vannet på pastaen (med unntak av 1 1/2 dl) og ha den i stekepannen med tilbehøret. Så heller du eggeblandingen over pastaen, sammen med litt av kokevannet. Få litt fart på pannen slik at det blander seg, eller hjelp til med en sleiv av noe slag (heller det, enn at hele middagen havner på gulvet fordi du skulle tøffe deg – som en ekte italiener). Sørg for at det blandes godt. Målet er en saus som er glatt og saftig, ikke kornete av parmesan/pecorino.

Du kan gjerne servere pasta carbonara med litt ekstra parmesan eller pecorino på toppen, litt sort pepper og fersk nyhakket persille, alt etter eget ønske.

Enkelt, men udiskutabelt nydelig!

Har du testet Cacio e Pepe?

Powered by Labrador CMS