Dette må du vite om boliglånet ditt

Du kan spare mer enn du tror. Her er de beste eksperttipsene til deg med lån på kåken din.

Publisert Sist oppdatert

Annonse i samarbeid med Danske Bank

Det kan ikke omtales som noe annet enn rått å ha koll på sin egen privatøkonomi. Har du styr på gryna dine, har du også mer trygghet, færre bekymringer og flere muligheter.

En finansiell rådgiver kan hjelpe deg med å få det meste ut av inntekten din. Interessert i å vite mer?

Boligmarkedet har blitt til en het affære, og sannsynligheten for at nettopp du sitter på et boliglån i banken akkurat nå er ganske stor.

Hvor stort lånet ditt er på, har banken vurdert utifra inntekten, gjelden, egenkapitalen og betalingsviljen din.

Men visste du banken også har basert lånet ditt på at du skal tåle å måtte punge ut med ganske mange tusenlapper mer i måneden enn du gjør i dag? Så hva med å spare en liten slant av det allerede nå?

Vi har spurt forbrukerøkonom i Danske Bank, Cecilie Tvetenstrand, om å dele sine beste sparetips til deg med boliglån.

Få informasjon skreddersydd ditt boliglån her.

https://www.youtube.com/watch?v=leZJk-Z8uYE&feature=youtu.be

Råd til mer enn du tror

Lånet ditt består av gebyr, renter og avdrag. Gebyret og avdragene er det lite å gjøre med, avdraget er nedbetaling av selve beløpet du låner, og gebyret er ofte fast.

Det kan derfor være smart å sette opp en sparing på et fast beløp i måneden. Det gjør at du vender deg til økte utgifter hvis renten går opp - og det gjør at du vender deg til å spare.

– Rentene, derimot, vil endre seg underveis i perioden du har lånet. Blant annet det at Norges Bank nå satt opp styringsrenten fikk en konsekvens for boliglånsrenten din, sier Cecilie Tvetenstrand og fortsetter: – Når du tar opp et boliglån, vurderer banken økonomien din. For å gi deg lånet må de beregne at du kan tåle at renten går opp med 5 prosentpoeng. På hver million du tar i lån vil det gi kr 50 000 i ekstra kostnader i året.

Sparer du i tillegg i fond, kan du hente avkastning, både i form av verdiøkning av boligen din og i næringslivet.

Dersom du setter pengene i fond, kan du selv velge frem i tid om du skal ha disse til for eksempel pensjon, bytte av bolig, eller nedbetaling av lånet. Du gir deg selv er stort mulighetsrom.

– De fleste i dag, som bor i de større byene hvor boligprisene er høyest, har ofte to, kanskje tre millioner i lån. Dersom du har to millioner kan du tenke at banken mener du klarer kr 8333 mer i kostnader i måneden! Det er MYE penger. Så når du hører om de som sparer kr 2000 og tenker: «Det høres mye ut, hadde jeg klart det?», så har egentlig alle som har lån, rom for å spare en god del mer enn de tror, sier Tvetenstrand.

Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Så mye kan det være snakk om

Ifølge Tvetenstrand er den vanlige løpetiden på et boliglån 25 år.

Dersom du sparer:

Kr 2000 i måneden i 25 år, vil du kunne sitte igjen med kr 1 311 000.

– Men det er mulig å betale ned på inntil 30 år, og selvfølgelig betale ned på kortere tid. Klarer du likevel å se for deg 25 år med boliglån, der du både betaler ned på gjelden din OG setter av til sparing, vil dette være en skikkelig vinn-vinn-situasjon, sier hun.

Kr 1000 i måneden i 25 år, vil du kunne sitte igjen med kr 655 500.

Kr 500 i måneden i 25 år kan du regne med kr 328 000.

Dette gjelder månedlig sparing i aksjefond, foutsatt en årlig brutto avkastning på 5.75% i alle de 25 årene. En avkastning på 5,75% tilsvarer avkastningen som ligger til grunn i Finans Norge sin bransjeavtale. En slik prognose kan ikke regnes som en pålitelig indikator for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Skatt og inflasjon ikke hensyntatt.

Spar smart

Når du først har bestemt deg for å spare noen slanter ekstra i måneden, er det første som alltid er viktig å ha på plass, ifølge Tvetenstrand, en bufferkonto.
– Videre for deg som er under 34 år, lønner det seg å fylle opp BSU-kontoen. Denne gir best risikofri rente, samtidig som du får et skattefradrag. Har du mulighet til å spare mer, eller ønsker fleksibilitet på pengene, bør du spare i fond, sier hun. – Ved å spare i fond ved siden av å nedbetale på boliglånet ditt, har du mulighet til å få med deg verdiøkningen i boligmarkedet i tillegg til i næringslivet.
Få mest mulig ut av pengene dine med en finansiell rådgiver HER. Book time i dag!
Powered by Labrador CMS