ELLE tipser: Bøkene vi vil lese i 2022

Foto: @parisianvibe

5 bøker vi vil lese nå!

Publisert Sist oppdatert

Trenger du et bra boktips? Dette er bøkene vi vil lese i 2022.

Les også: De beste fastelavnsbollene – Disse skal vi lage i helgen!

5 bøker vi vil lese nå!

Det er jeg som kan hjelpe deg

Romanen «Det er jeg som kan hjelpe deg» av Kjersti Halvorsen, kr 349(annonse).

Debutromanen til Kjersti Halvorsen, Ida tar ansvar, ble både TV-serie på Viaplay og nominert til Tarjei Vesaas debutantpris. Vi har derfor store forventninger til bok nummer to, Det er jeg som kan hjelpe deg.

Om boken:

«Psykologen Edvin jobber på det forfalne Kvervel-slottet, som er omgjort til rusavdeling. Eføyen vokser vilt langs murveggene, og det finnes en gammel ballsal, et tårn og endeløse korridorer og irrganger. Edvin og kona har kjøpt hus, og de skal bli foreldre for første gang. En dag ankommer André som pasient. André har tyrenakke og tatoveringer, og Edvin gjenkjenner ham straks fra barndommen. Mobberen. De to må nå forholde seg til hverandre på daglig basis. Kollegaen Signe blir Andrés behandler, og hun virvler opp ubehagelige minner om Edvins egen mor og oppveksten hans. I Andrés nærvær blir Edvin en forsvarsløs 12-åring igjen, men han kan ikke skjule seg i Slottets kriker og kroker for alltid. André er brå og uforutsigbar, og har blinket seg ut samme offer nå som da. Eller er det bare noe Edvin forestiller seg?»

En nasjon i sjakk

En nasjon i sjakk er Johan Høst sin debutroman, og boken har allerede rukket å "Høste" bra kritikk. VG omtaler den som en heidundranes vellykket krimbok og ga den terningskast 6. En nervepirrende krimbok for deg som trenger litt ekstra spenning i hverdagen (eller på hytta).

Om boken:

"Stortinget må spille sjakk med statsministerens liv som innsats. Mens klokken tikker ned, må også spørsmålet stilles om statsministerens liv er mer verdt enn de som må dø for å redde ham? Norges statsminister blir kidnappet. Terroristen stiller bare ett krav. At politikerne som sitter ved makten, spiller et sjakkparti om statsministerens liv. Brikkene representerer personer i statens tjeneste eller samfunnstopper. Hver gang terroristen tar en brikke, må et menneske bøte med livet. Før det første trekket tas, stopper en trailer ved Stortinget, og hengerens vegger blåses av. På planet sitter statsministeren i et glassbur. Spillet er i gang. Det er også uret på bombedisplayet som henger rundt statsministerens hals. Beredskapstroppens Anton Block må kjempe en desperat kamp mot klokken for å stoppe drapene og redde det norske demokratiet."

Jente, 1983

Jente, 1983 av Linn Ullmann, kr 375 (annonse).

Har du ikke lest denne kritikerroste boken av Liv Ullmann, er det bare å klikke den hjem asap!

Om boken:

«Gjennom å skrive det som skjedde, gjennom å fortelle historien så sannferdig som jeg kan, forsøker jeg å samle dem i én kropp - kvinnen fra 2021 og jenta fra 1983. Jeg vet ikke om det er mulig.» Paris, en vinternatt i 1983. Hun er seksten år og har gått seg vill i de ukjente gatene. På en lapp har hun adressen til den tretti år eldre fotografen A. Nesten fire tiår senere, mens både hennes eget liv og verden utenfor krakelerer, prøver den voksne kvinnen å forstå den unge jenta hun en gang var. «Jente, 1983» utspiller seg i Oslo, New York og Paris, og er en sjangeroverskridende og besettende reise gjennom lag av minner og glemsel. Linn Ullmann fortsetter å utforske hukommelsens dikteriske kraft i forsøket på å fortelle om det aller hemmeligste. Hun trekker linjer frem og tilbake i livsløpet, linjer som også går tvers gjennom den stedville seksten år gamle jenta. Dette er en rå, naken og til tider brutal fortelling om makt og avmakt, lyst og skam, skjønnhet og glemsel.

Å vanne blomster om kvelden

Å vanne blomster om kvelden av Valérie Perrin, kr 349.

Dette er virkelig verdens vakreste bok! Tårene triller, men du må bare fortsette å lese. Denne boken må bare oppleves...

Om boken:

"Violette lever et stille liv som gravlundsvokter i en landsby i Bourgogne. Hun vanner blomster og steller alle gravene, og vet nøyaktig hvem som ligger begravet hvor. Bare én uke i året tar hun fri, for å reise til kysten og svømme i havet. Til hverdags er den stillferdige Violette omgitt av gravstøtter, blomster, katter og sørgende, men hun omgås også den lokale sognepresten og gravlundens tre gravere. Flere ganger om dagen stikker folk innom kjøkkenet hennes for å få en kopp kaffe, litt portvin eller noen trøstende ord. Men Violette har også sin egen sorg å bære på. Hvor har det blitt av ektemannen og datteren, og hvorfor er hun så ensom? Valérie Perrin var en forholdsvis ukjent forfatter da denne boken ble utgitt. Likevel ble den en enorm suksess og publikumsfavoritt, takket være dedikerte bokhandlere og begeistrede lesere. Over 1 million eksemplarer er til nå solgt i Frankrike, og i 2020 ble den Italias store «lockdownroman» og årets mest solgte bok, og den ble omtalt i italiensk presse som «den vakreste boken i verden".

Jomfruene

Jomfruene av Alex Michaelides, kr 349.

Vi vil bare krype under dyna med en kopp te og lese denne krimromanen fra perm til perm med en eneste gang! Denne passer for deg som trenger litt uhyggelig hygge akkurat nå!

Om boken:

"Jomfruene er en smart, sofistikert og overraskende psykologisk thriller fra Alex Michaelides, forfatteren av krimsensasjonen Den tause pasienten, som ble solgt til 50 land og lå over ett år på New York Times' bestselgerliste. Psykoterapeut Mariana drar til Cambridge da en studievenninne av niesen blir funnet myrdet. Her blir Mariana involvert i en hemmelig gruppe jenter som går under navnet Jomfruene. Da enda en student blir funnet drept, blir Mariana overbevist, til tross for alibiet, at den karismatiske professor Edward Fosca står bak drapene. Men hvorfor skulle professoren drepe studentene sine? Og hvorfor vender han stadig tilbake til teksten om Persephones reise til ned i underverdenen?
Ingenting er som du tror det er i denne elegante thrilleren."
Powered by Labrador CMS