Bli bedre kjent med Camilla Läckberg

– Vi har møtt den suksessfulle krimforfatteren!

Publisert Sist oppdatert

Forfatter Camilla Läckberg:

I annonsesamarbeid med Gyldendal Forlag

Svenske Camilla Läckberg har gjort stor suksess som forfatter, og har en lang merittliste med bøker bak seg.

Hun er kanskje mest kjent for sine krimromaner, hvor handlingen er lagt til den lille fiskerlandsbyen Fjellbäcka, der hun selv vokste opp.

I tillegg har Camilla skrevet barnebøker, kokebøker, noveller og sangtekster. Og har solgt mer enn 23 millioner bøker i over 60 land!

Nå er hun aktuell med bøkene om Faye; Gullburet og Vinger av sølv.

Forfatter Camilla Läckberg

En ny epoke i Camillas forfatterskap

I bøkene om Faye Adelheim drar Camilla oss med inn i en verden som omhandler Stockholms sosietetsliv.

Karakterbeskrivelsene i bøkene om Faye er både sjokkerende og underholdende, en pageturner som virkelig engasjerer og frusterer. Ikke rart dette ble den mest solgte boken i Sverige i 2019!

Nylig kom hun ut med etterfølgeren Vinger av sølv, som allerede har havnet på bestselgerlistene her til lands.

Er det én bok du skal lese i år (eller to...), la det bli denne! Også perfekt å gi til en venninne i julegave!

Vi tok en prat med Camilla Läckberg

Camilla Läckberg er ikke bare forfatter, hun er en engasjert businessdame med en sterk stemme og bein i nesa.

Hun er opptatt av likestilling i samfunnet og å løfte frem kvinnelige bedrifter, og har blant annet sitt eget investeringsselskap, Invest in Her, som har som formål å styrke kvinner og kvinnelige eierskap.

Hun er selv utdannet siviløkonom ved Handelshøyskolen i Gøteborg, men visste allerede i ung alder at det var forfatter hun skulle bli.

Hvilke tips har du til andre som drømmer om å skrive bøker?

Hvordan finner du inspirasjon til å skrive en bok? Og hvordan kommer du opp med karakterene i bøkene? 


– Jeg har alltid hatt en spesiell tiltrekningskraft til bøker og litteratur, mye takket være min far. Jeg skrev min første bok som liten, en ytterst blodig historie om mordet på julenissen. Men det var først etter et skrivekurs, at jeg fikk et realt spark i baken, og begynte å skrive på det som skulle bli min første krimroman - Isprinsessen.

Kan du fortelle litt om prosessen du går igjennom når du skriver en bok?

– Sett deg ned og skriv, det er det enkleste og mest effektive rådet jeg kan gi! Ellers kan man alltids gi seg selv en liten selvtillitsboost, ved å gå på et skrivekurs eller lignende.

Har det å være kvinnelig forfatter bydd på noen problemer for deg?

– Inspirasjon henter jeg fra overalt: bøker, tv-serier, filmer, samtaler med venner og ting jeg overhører her og der. Det skal ikke mer til enn én liten gnist, før en større idé tennes. Karakterene kommer også til meg ganske organisk, jeg kan låne trekk fra venner og bekjente, men i bunn og grunn er karakterene helt og holdent fiktive.

Fantaserer og dagdrømmer du mye?

– Prosessene har vært ulike avhengig av hvilken bok jeg skriver, men som oftest begynner det med en liten grunntanke eller et tema, noe jeg vil skildre og ta opp, og deretter vokser alt mer som historien kommer fram. Men historien om Faye bar jeg med meg i over ti år, innen jeg følte meg klar nok til å sette meg ned og skrive den.

Er det noen av bøkene du har skrevet, som du har et ekstra spesielt forhold til?

– Nei, akkurat i mitt yrke som forfatter har jeg ikke opplevd det som noe negativt. Fordommene er der uansett, med tanke på sjangeren jeg skriver. Men jeg er glad for alle de kvinnelige krimforfatterne som finnes der ute, og takknemlig for vårt kollegiale fellesskap.

Har du en favoritt blant bøkene du har skrevet?

– Herregud, ja! Det kan nok både min mann og mine barn skrive under på. Iblant kan jeg være veldig distré, og befinne meg i en galakse langt, langt unna.

Hvorfor valgte du å sentrere så mange av bøkene dine rundt Fjellbäcka?

– Barnebøkene om Super-Charlie ligger meg ekstra varmt om hjertet. Ideen kom til meg da jeg var gravid med min sønn Charlie, og hans eldre søsken lurte på hva som befant seg inni magen min. Det var slik karakteren Super-Charlie ble født. En veldig bra måte å selge inn det nye tilskuddet i familien på!

Vil det komme flere Faye-bøker? Og når?

– Å, det blir som å be en forelder om å velge hvilket av barna som er deres favoritt! Men jeg har en tendens til å ha den siste boken jeg har skrevet som favoritt.

Klikk deg inn her for å lese mer om bøkene til Camilla Läckberg!

– Det er der jeg vokste opp, og det stedet kommer alltid til å ha en spesiell plass i hjertet mitt!

– Jeg føler meg ikke helt ferdig med Faye og hennes historie, men jeg kan ikke si for sikkert når hun dukker opp neste gang...

Powered by Labrador CMS