mat

Champagne til jul og nyttår

Slik velger du champagne.

Publisert Sist oppdatert

Champagne til jul og nyttår: Vi går en boblende uke i møte, og det er lite som markerer spesielle anledninger på samme måte som champagne.

Derfor har vi satt sammen en liten guide over champagne du både kan gi bort i gave, og nyte i høytiden. For husk at med champagne handler det virkelig om å nyte hver eneste boble. Og hvorfor er det sånn, spør du? Jo, fordi champagne lages ikke over natten, og som alle livets eksklusiviteter handler det om en opplevelse som varer og settes pris på deretter.

Hva er egentlig champagne?

Til champagne dyrkes det både røde druer (Pinot Noir og Pinot Meunier) og hvite druer (Chardonnay). I all hovedsak dyrkes disse i byene Epernay og Reims, i området Champagne som ligger et lite stykke utenfor Paris.

Det lages også musserende viner andre steder, men disse har ikke rettigheten til å kalle seg champagne, fordi de ikke er produsert i dette området. Crémant produseres også i Frankrike, men i andre områder, og selv om metoden er lik, har den derfor et annet navn. Det samme gjelder for Cava i Spania og Prosecco i Italia.

Slik lages champagne

Den klassiske metoden for å lage champagne kalles méthode traditionelle. Det hele begynner med en vanlig tørr hvitvin (basevin), som deretter tappes på flaske, sammen med sukker og gjær, og forsegles med en bruskork.

Deretter begynner en prosess som kalles "annengangsgjæring". Det er slik de magiske boblene skapes i form av karbondioksid – sakte, men sikkert.

Gjærcellene skilles ut av seg selv og blir til et såkalt bunnfall som lagres med vinen både før og under den lange prosessen med å snu flasken fra liggende til stående posisjon (med korken nederst). Jo lenger den lagres med bunnfall, desto mer kompleks blir sluttresultatets smak og aroma.

Deretter fryses den nederste delen av flasken (den der korken befinner seg) før bunnfallet trekkes ut av flasken, uten å slippe ut boblene. Så tilsettes flasken mer basevin og sukker for å tilføre sødme.

Majoriteten av all champagneproduksjon er av typen Non Vintage, og disse lagres i minimum 15 måneder før de selges. Noen lagres også lenger, og det er dette som utgjør prisforskjellen på champagne.

Åpnes med et "hvisk"

Det kan også være verdt å nevne at selv om det er noe festlig over lyden av en champagne-kork som popper, er det mer elegant å åpne flasken med et stille pop, nærmest som flasken "hvisker".

Flasken skal naturligvis være iskald, og holdes i en 45 graders vinkel mens du holder korken fast, og vrir på den brede delen av flasken (nederst) til den løsnes forsiktig fra korken. På denne måten beholdes all aroma i flasken, og alle selskapets gjester kan føle seg trygge.

Vi i ELLE-redaksjonen drikker gjerne champagne fra et coupe-glass, men de tradisjonelle, høye champagne-glassene bevarer aroma bedre. Når det er sagt er det ingeting som er feil, så lenge du nyter champagnen med måte og gjerne med noen du setter ekstra pris på.

Champagne til jul og nyttår

Champagne kan både nytes og gis bort nå i høytiden. Her er et lite utvalg av god champagne, litt om smak og sammensetning av druer, og hva de kan passe til av mat.

Moët & Chandon Impérial Brut - Limited Edition gaveboks, 449,-

Moët & Chandon Grand Vintage 2013, 589,-

Dom Pérignon Vintage 2012, 1699,-

Har du prøvd å lage denne balkanske jule-delikatessen?

Ruinart Blanc de Blancs Brut, 749,-

Veuve Clicquot Brut Rosé, 610,-

Krug Grande Cuvée Brut, 999,-

Kilde: Vinmonopolet.

Boblende alternativer

Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2020, 188,-

Cremant er et mer rimelig alternativ til champagne, men vel så smakfullt.

Chandon Garden Spritz, 229,-

Klementiner og appelsiner hører julen til, så hvorfor ikke sette denne smaken på årets juledrink?

Powered by Labrador CMS