Slettes ikke bare, bare

Forrige uke åpnet kunstneren Bjarne Bare (f. 1985 i Poznan) soloutstilling på OSL contemporary, Breathing, Together

Publisert Sist oppdatert

Utstillingen består av 12 digitale fotografier i storformat. Bildene er produsert de to siste årene, som en del av kunstnerens pågående prosjekt, hvor tematikken blant annet berører menneskets evne til å virkelig kunne kommunisere med hverandre.

– Dette er mitt favorittgallerirom i hele Oslo, utbryter kunstneren, som går under navnet Bjarne Bare.

Rommet han snakker om tilhører det Frogner baserte galleriet OSL contemporary. Lokalet som tidligere var en bilgarasje er nå et veletablert galleri, som representerer et utvalg nasjonale og internasjonale kunstnere på høyt nivå.

For øyeblikket viser OSL Breathing, Together med Bjarne Bare, som er kunstnerens andre soloutstilling her.

Å puste, sammen

– Vanligvis henger foto på en klassisk linje, som et slags narrativ, hvor man leser ett og ett bilde. Jeg er mer opptatt av at bildene sammen blir en slags installasjon, som aktiverer rommet. Uansett hvor du står i rommet så ser du bildene i forskjellige sammenhenger, som vil påvirke lesningen din og hvilke inntrykk du får, sier Bare. I forbindelse med denne utstillingen har det blitt gjort noen små inngrep i gallerirommet, som gjør at betrakteren ikke ser hele utstillingen med en gang de kommer inn døren. Man blir tvunget til å spasere litt rundt, ta bildene innover seg, og se bildene fra forskjellige vinkler. Og for noen arbeider. De helt lyse mot de helt mørke, de moderne mot de historiske, de i bevegelse mot de stillestående. Det er vanskelig å se vekk.

Bare er en av de mest fremadstormende unge fotokunstnerne Norge har i dag, og med sine 34 år kan vi jo si at han har fremtiden for sine føtter.

Han bor og arbeider for tiden i Los Angeles, og tittelen, Breathing, together, er hentet derfra.

Vi er vår historie

– Jeg har alltid vært opptatt av at fotografiet som medium er veldig flatt og abstrakt, og mange av bildene mine er nettopp det, flate. Arbeidene mine består av flere plan, og for dette spesifikke prosjektet er det industri, nostalgi og moderne kommunikasjonsformer som har dannet grunnlaget for hvordan jeg har jobbet, sier Bare.

Stikk innom, nyt, opplev, gjør deg dine egne tanker. En anbefaling fra oss til dere.

Bjarne Bare

– I LA er det veldig mye parterapi, og det å puste sammen er en av teknikkene man bruker for å finne igjen kommunikasjonen i parforhold som har gått skeis. Tittelen på utstillingen symboliserer noe av tematikken jeg gjerne vil vise gjennom fotografiene, blant annet dette med hvordan det moderne mennesker sliter med å virkelig kommunisere.

Bare er født i Poznan i Polen i 1985, men flyttet til Bislett i Oslo som 4-åring. Bare er med-grunnlegger av det kunstnerdrevne galleriet Melk, som siden 2009 har jobbet med å vise ny skandinavisk fotokunst både nasjonalt og internasjonalt. Bare har en B.F.A. fra Kunstakademiet i Oslo (2013), og en M.F. A. Fra UCLA, Los Angeles (2017). Verkene hans har blant annet blitt vist i museum som Hennie Onstad Kunstsenter, Lillehammer Kunstsenter, Preus Museum og Sørlandets Kunstmuseum for å nevne noen.

Utstillingen viser et bredt spekter av både historiske og moderne motiver som står i sterk kontrast til hverandre, men som også kan kommuniserer det samme budskapet. Et nærbilde av fargekodene i et digitalt reklameskilt i Mexico, kan også forveksles med fargekodene i et digitalt kamera, det kan egentlig være hva du vil det skal være, står tett ved siden et foto av en gammel og vakker utskjæring av romerske figurer i hvit marmor. Kontrastene er slående, men likevel kommuniserer de. – Jeg liker at bildene mine ikke nødvendigvis peker på noe veldig spesifikt, men at de er mer åpne i lesningen. Jeg tar bilder av ting jeg ser, jeg går rundt med kameraet mitt og tar masse bilder, alltid med en ide i bakhodet. Jeg er jo egentlig en klassisk gatefotograf, sier Bare. - I det siste har jeg også vært opptatt av nostalgi, en nostalgi for hva vi er og hva vi var. Industrien har gått mye ut av Europa og videre til Østen, og kanskje fremtiden til Europa rett og slett ligger i sin egen historie? avslutter han.

Utstillingen Breathing, Together står på OSL contemporary til og med 22. februar.

Bjarne Bare har også kuratert en utstilling med norske og amerikanske samtidsfotografer som åpner i lokalene til Formuesforvaltning den 23. januar.

Powered by Labrador CMS