Alt du må vite om biohacking

Foto: Bernard Laure

Du har kanskje hørt om Ikea-hacking? Der man forandrer Ikea-møblene så de blir litt mer avanserte; legger på marmorplater, nye fronter og lekre detaljer – gjerne i gull og messing? 
Vel, nå kan du gjøre dette med deg selv.

Publisert Sist oppdatert

Biohacking, som i ordets rette forstand betyr å manipulere med det menneskelige DNA, er den hotteste trenden innenfor helse og trening akkurat nå.

I fitnessverdenen innebærer det ikke å manipulere med DNA, men å prøve å lage den beste utgaven av deg selv. Teorien går ut på at du skal prøve å hacke kroppens biologi ut ifra en tanke om at du er hva du spiser, tenker og gjør. Resultatet er en bedre deg! Herremin så deilig!

Skjønnhetspraten: Disse produktene sverger Darja Barannik til!

HVA ER BIOHACKING?

På Instagram florerer det med bilder av glade og sterke mennesker (veldig mange fra hacke-mekkaet Silicon Valley), matbilder av villris, villaks og masse økologiske grønnsaker, alle merket med emneknaggene #biohacking, #brainhealth og #goodforthesoul. De drikker bulletproof kaffe til frokost (kaffe med store mengder fett), de mediterer og får i seg ekstra med vitaminer og mineraler, spiser økologisk kylling til middag og ser generelt veldig energiske ut. Og de har åpenbart alle som mål å eliminere stress fra livet sitt og å ha en bedre flyt.

Det er forsket på at stress har en sammenheng med mange alvorlige sykdommer som kreft, alzheimer og diabetes. Stress øker hjerterytmen og får dermed opp blodtrykket. Man kan gå opp i vekt ved å stresse, det svekker immunsystemet, man får dårligere humør, lavere impulskontroll og dårligere orgasmer. Men hvor deilig er det ikke å kunne biohacke seg til bedre orgasmer, en mindre stresset hverdag, mer impulskontroll, en sterkere kropp, bedre mental helse og fokus på jobben?

I sosiale medier kryr det av sitater der folk forteller at de har gått ned 30 kg på en måned, at de har fått mye mer energi, presterer bedre på jobben og i familielivet, er gladere, sterkere mer opplagt og kåtere. En slags halleluja-bevegelse som jeg har gått glipp av?

Så hva er egentlig biohacking? Kort fortalt så er det å optimalisere. Du skal optimalisere treningen din, det du spiser, du skal ta vare på din mentale helse (yoga og meditasjon) og få nok timer søvn.

​SLIK BLIR DU EN BIOHACKER

Søvn

Noe av det viktigste for en biohacker er søvnrytme, ikke bare å få nok timer søvn, men nok søvn til riktig tid. Man skal helst legge seg og stå opp til samme tid. Hver dag. Noen tips for å biohacke søvnen er:

 Soverommet skal være mørkt, og sov eventuelt med en øyemaske.

 Sov kaldt, helst ved 18-19 grader.

 Ikke tren på kvelden, da trening gjør deg mer opplagt. Men rolige former for yoga kan du gjøre.

 Stå opp til samme tid hver morgen – dette er selve nøkkelen for å optimalere deg selv.

 Kutt ned på alkohol (alkohol blokkerer REM-søvnen, som er den søvnen der du drømmer og som oppgraderer hjernekapasiteten. Tanker, bilder, ideer og løsninger blir sortert under denne type søvn i hjernen. Og det er også REM-søvnen som får deg til å føle deg ekstra opplagt!).

 Ta magensium! Magnesium aktiverer nevrotransmittere i nervesystemet og får deg til å slappe av mer. Zzzzeeeen og snork på samme tid!

Morgenrutinen

En annet viktig element for å bli en biohacker er å optimalisere morgenrutinen. Det å legge inn gode rutiner om morgenen lover deg et mindre stresset liv, i tillegg til at sunne vaner er lettere å holde. Morgenrutinen til en biohacker innebærer først å få i seg vann. Etter en god natts søvn er kroppen dehydrert og trenger påfyll, og et ekstra biohacker-tips er å skvise juicen av en sitron i vannglasset. Sitronvann er syrenøytraliserende og hjelper kroppen med å kvitte seg med avfallsstoffer og får i gang forbrenningen. En liten morradetox før frokost skader jo ingen! Deretter en kjapp 5–10 minutters meditasjon. Det å få en rolig morgen med meditasjon skal visstnok hjelpe hjernen med å øke endorfin-nivået i kroppen (naturens lykkerus), få deg mer fokusert, ved at du øver på disiplin indirekte mens du mediterer, og minske stressnivået i kroppen. Et biohacker-tips er å ha et dagens mantra mens du mediterer; for eksempel målet for dagen eller bare fine tanker om deg selv eller andre. Repeter og slapp av i 10 minutter.

​Diett

Det er ikke bare søvnen, morgenrutinen og meditasjonen som skal få deg til å bli en ekte biohacker, men også dietten din.​

Dave Asprey, biohacker-guru og en energisk Silicon Valley-millionær og grunnlegger av Bulletproof kaffe, og JJ Virgin, en muskuløs amerikansk blondine, sverger begge til en diett der de spiser rene proteiner, grønnsaker og fett. Det er økologisk kjøtt, kylling og fisk. Fett fra avocado, økologisk smør og kokos. De spiser lite frukt siden det inneholder fruktose, og lite av grønnsaker med mye stivelse, som for eksempel poteter. Og, de sverger til Bulletproof kaffe, hjemmebrygget kaffe blandet med smør og Brain Octain Oil, noe som skal gi kroppen og hjernen din fett og næring. Som igjen gir deg mer fokus og mer energi. Keen på å vekke duracellen i deg?

​Trening

Trening og aktivitet er alfa og omega for en biohacker, og her er 10 råd for å biohacke din treningsmetode:

1. Livet er i bevegelse, bevegelse er medisin.

2. Tren regelmessig og variert.

3. Tren styrke, kondisjon, bevegelighet, smidighet og utholdenhet.

4. Push deg selv til hardere økter hver dag.

5. Bruk kroppsvekten din i din treningsrutine.

6. Kvalitet er bedre en kvantitet.

7. Tren med folk du er glad i.

8. Tren ute så ofte det er mulig.

9. Hold balansen mellom trening og hvile.

10. Slutt aldri å leke.

​Hva med å kaste deg litt rundt i parken med en kompis neste helg? En liten joggetur, og deretter trappeløp i en park med noen venner, det er ekte biohacker-treningslykke!

​Flyt i hverdagen

Sist, men ikke minst, så er biohackere opptatt av å være i flyt. Du har kanskje opplevd at noen dager er alt så lett? Du finner parkeringsplass med en gang, det er ingen kø på postkontoret, jobben og livet bare flyter perfekt av gårde. Vel, da er du i den såkalte sonen. Det er dette som er den optimale modusen biohackere vil være i. Når man presterer og er den beste versjonen av seg selv.

Du kan øve deg på å komme i flyt. For eksempel ved å konsentrere deg om en oppgave, deretter ta en pause for så å gå løs på oppgaven igjen. Da er det stor sannsynlighet for å oppnå bedre flyt. Andre øvelser innebærer å gjøre noe kreativt. Tegne og skrive hjelper deg med å oppnå flyt. Det å trene, ta en løpetur, kajakktur, fjelltur eller trene med vekter slik at du konsentrerer deg, hjelper deg også med å oppnå bedre flyt i livet. Prosjekter som involverer dyp konsentrasjon, fokus og risiko, hjelper deg også med å oppnå mer flyt. Kanskje på tide å ta fram tegneblokken og begynne å tegne litt for deg selv? Eller hva med å bli med i en kajakklubb?

Da er det bare å hacke seg løs! ​​

Huden din avslører deg: Har du sukkeransikt?

Powered by Labrador CMS