Dette året har bydd på store omstillinger, og for mange skled både trening og sunn matlaging litt ut da de faste rutinene forsvant.

Jeg har derfor gledet meg skikkelig til å endelig ta fatt på hverdagen igjen denne høsten!

Her er mine fem beste tips til hvordan man kan leve sunnere og billigere.

1. PLANLEGG

Bestem deg for 3–4 retter du vil lage den kommende uka. Lag ekstra porsjoner de dagene du har god tid til å lage mat, slik at du kan varme opp rester de dagene du har dårlig tid. Restemat er fantastisk for både lommeboka og miljøet. Se etter middagsinspirasjon på Instagram, Pinterest, matblogger eller i kokebøker, så finner du kanskje noen nye, sunne hverdagsfavoritter!

2. UKESHANDLE​

Handle inn til de planlagte middagene, og legg litt ekstra frukt og grønnsaker i handlekurven. Da trenger du ikke å gå på butikken hver dag, og sparer mye tid, penger og energi. Velg gjerne matvarer som gir deg mye næring for pengene, så kan du enkelt skape en rimelig og sunn ukesmeny! For eksempel blir fredagstacoen halvparten så dyr hvis du bytter kjøttdeigen med to pakker kidneybønner, og det gir gevinst for både helse og miljø. Ellers er frysedisken full av flotte grønnsaker som rosenkål, erter, aspargesbønner og spinat til bare 10 kroner pakken, og i grønnsaksdisken er purre, løk, poteter og kål superbillig mat vi gjerne kan spise mer av.

3. LOAD UP ON GREENS

Kjøp inn litt frukt og noen grønnsaker du liker hver gang du ukeshandler, og planlegg å spise minst én grønnsak til hvert måltid. Frukt, bær og grønnsaker fyller kroppen vår med nyttige antioksidanter og næringsstoffer og gir oss bedre metthetsfølelse. Du spiser automatisk sunnere hvis du lar grønnsakene ta større plass på tallerkenen, og du vil raskt høste goder av en slik vane! Om bananene blir brune, kan du lage deilig bananbrød.

4. REDUSER MATSVINN​

En tredjedel av all mat som produseres blir kastet, noe som er helt krise for jorda. Ved å bli mer bevisste på hva, hvordan og hvor mye vi handler, kan vi alle klare å kaste mindre mat. Planlegg minst én restedag i uka, der du spiser deg ut av kjøleskapet, eventuelt frys ned det som blir til overs etter middagen. Husk også å sjekke fryser og kjøkkenskap hver gang du tror du ikke har nok til en middag, og vær litt kreativ med det du har. Rydd kjøleskapet litt oftere slik at du får oversikt over hva du har, og bruk alltid sansene før du kaster. Bestill gjerne take-away med appen Too Good To Go, så bidrar du samtidig til å redusere matsvinn!

5. KOS DEG HVER DAG​

Livet er for kort til ikke å kose seg – men for å leve lengst mulig må vi velge smart kos! Jeg forsøker derfor alltid å få mest mulig ut av hvert måltid, slik at også de sunne hverdagsrettene blir en fest. Prioriter tid til matlagingen, og tenk på det som «me-time». Senk terskelen for hva du anser som vellykket. Tenn lys, sett på en god spilleliste og ha noe godt i glasset. Smak på maten underveis, og lek at du er med i Masterchef. Invester i noen fine tallerkener som du gleder deg til å bruke, så blir matlagingen litt ekstra gøy. Med slike triks kan man skape litt mer magi i hverdagen!

Relatert

Stjernetegnene som passer sammen

Vanskelig å finne den rette? Grunnen kan være enkel, og du bør se mot stjernene for å få svar

Stjernetegnene som passer bra sammen
tørst symptom

Er du ofte tørst? Da burde du sjekke dette…

Her er åtte mulige årsaker til at du er tørst.
gressenka

Gressenka

Fredagsjenta har fått smake på livet som gressenke.

Les også

bananbrød oppskrift

Bak verdens beste bananbrød i helgen

Bananbrød er enkelt og rågodt. Perfekt til helgekosen.
Mat på farta

Emilie Nerengs beste tips til mat på farta

Slik forhindrer du en potensiell lavt blodsukker-katastrofe!
Ny diett 2020

Emilie Nereng: Dropp dietten!

Hva er best; intermittent fasting, paleo, lavkarbo, keto eller vegansk?
tenke positivt

Emilie Nereng: Slik bryter du negative tankemønstre

Rådene som hjelper deg til å tenke mer positivt!