Hvilken type yoga skal du velge?

Har du som nyttårsforsett å begynne med yoga i år? Da er du i ferd med å finne deg en god venn for livet. Men hvilken type yoga skal du velge?

Publisert Sist oppdatert

Yoga-typer: Vår yoga-blogger Maria Fürst forklarer deg en gang for alle hva de forskjellige yoga-typene er:

Noen finner roen av å bevege seg, andre av å sitte stille. Det aller beste med yoga er at det finnes en variant for alle. Personlig er jeg mest glad i flytbasert yoga – vinyasa – der pust og bevegelse kobles i lange, fysisk utfordrende og dynamiske sekvenser, gjerne utført til musikk. Da blir praksisen som en slags kontrollert dans, og jeg kan oppleve å gå i ett med det jeg driver med.

Det er gjennom å bruke pusten til å sone inn og være helt til stede i kroppen at jeg virkelig kjenner yogaglede og kan føle det som kalles «the yoga high» etterpå.

Hva du liker vet jeg derimot ikke, og er du ny til yoga, anbefaler jeg at du prøver flere lærere, studioer og retninger før du lander på et svar.

Hva er yoga? Les mer her!

GUIDE TIL DE 8 STØRSTE YOGAFORMENE

ASHTANGA:

Fysisk utfordrende og dynamisk form for yoga, der koblingen mellom pust og bevegelse er sentral. Undervises i faste serier, stilling for stilling. Oppleves etterhvert som meditasjon i bevegelse på grunn av fokuset på pusten.

JIVAMUKTI:

Beslektet med Ashtanga, og like dynamisk, men sekvensene er forskjellige og bygger på et månedens fokus. Utføres til moderne musikk, men klassene inneholder også ofte chanting, yogafilosofi og aktivisme.

VINYASA:

En dynamisk form for yoga, der de enkelte stillingene flettes sammen til flytende sekvenser avhengig av lærerens intensjon og mål for timen. Ofte et mindre åndelig fokus enn i de over nevnte formene, dog stor forskjell fra lærer til lærer.

IYENGAR:

Statisk yoga med fokus på linjer og lange hold, særlig i de stående stillingene. Krever utpreget selvdisiplin og tålmodighet, men oppleves befriende når du etterhvert klarer å «stå i det» uten å frike ut på matten.

BIKRAM:

Statisk yogasekvens utført i +/- 40 varmegrader. Alltid de samme 26 øvelsene, og alltid utført til samme instruksjon. Læreren instruerer kun muntlig. Oppleves mentalt utfordrende bla på grunn av varmen og de lange holdene.

HATHA YOGA:

Den opprinnelige betegnelsen på all fysisk yoga, men i dag brukes ordet til å beskrive helt «klassiske» yogatimer som ikke følger en bestemt guru eller tradisjon. Gjerne mindre fokus på flyt og overganger.

YIN YOGA:

En rolig yogaform bestående av sittende og liggende stillinger der man arbeider aktivt med ledd og bindevev. Målet er å løsne opp i spenninger ved hjelp av lange hold, og samtidig bruke pusten til å roe helt ned og gi slipp.

RESTORATIVE YOGA:

Gjennoppbyggende yoga er avslapning satt i system. Her brukes puter, klosser og stropper for å komme inn i stillingene, som alle antas å ha en terapeutisk effekt. Hver øvelse holdes opp til 20 min uten at man bruker muskelkraft.

Besøk bloggen til Maria her!

Fit på 30 dager? Ja! Det er mulig!

Powered by Labrador CMS