Gamle skatter ble nye smykker

Vi intervjuet smykkedesigner i Thomas Sabo, Susanne Kölbli i Berlin.

Publisert Sist oppdatert

Vi var på plass i Berlin under moteuken og tok en titt på den nye kolleksjonen til Thomas Sabo med enhjørninger, stjerner, stjernetegn og lenker.

Miks og match har vært visjonen til creative director, Susanne Kölbli, som har hatt stillingen siden 1992.

– Jeg elsker å blande stiler og det har ingenting å si om det er romantisk eller post punk. Miks det sammen. Det viktigste er at menn og kvinner lager sin egen stil med smykkene.

Personlig stil er nøkkelen. Og Kölbli har selv på seg så mange smykker, ringer og armbånd at det nesten ikke går an å telle.

– Å mikse stiler gir deg en personlig stil og det elsker jeg, forteller hun.

Lenker med historie

Kolleksjonen består av smykker som er gullforgylt og i sølv. Thomas Sabo har brukt sølv siden starten i 1984.

– Vi bruker alltid sølv i våre kolleksjoner, men moten forandrer seg og det gjør også fargene på metallet vi bruker. Når vi lager gullforgylte smykker i gult gull eller rosegull, legger vi et lag 16 karat gull over sølvet.

Det er også mange lenker i forskjellige tykkelser i kolleksjonen og disse er laget av over 100 år gamle maskiner.

– Jeg besøkte et verksted der de lager maskiner som man lager lenker med. Men jeg klarte ikke helt å sette ord på hva jeg var ute etter. Jeg synes alt så for nytt ut. Verkstedet har eksistert i over 120 år, så jeg spurte om de ikke hadde noe fra gamledager. De hadde stuet bort de gamle maskinene i en skitten kjeller, men jeg fikk se de og så jo at de var perfekte for de lenkene jeg ville lage i denne kolleksjonen. Jeg hadde virkelig funnet noen gamle skatter.

Kolleksjonen er stor og det er nesten umulig å velge bare en favoritt.

– Min favoritt er armringen bangle iconic fra Sterling Silver Glam & Soul. Den er litt punka og kul, sier Kölbli.

Halve armringen er rund mens den ene siden er rett med to kuler på sidene, som får det til å se ut som en stor piercing. Et skikkelig punka statement-armbånd.

– Thomas Sabo startet på 1980-tallet og da var det mye tøffe, punka smykker i sølv. Jeg har gått tilbake til den looken i denne kolleksjonen. Jeg var jo selv punker på 80-tallet og elsker lenker, sølv og litt store smykker.

Armbånd fra Thomas Sabo, 469,-

Personlige smykker

Det er ingen tvil om at skandinaviske kvinner har en mer diskret og ren stil enn de tyske, forteller Kölbli.

– Dere liker at smykkene har en historie og en mening, men helst uten for mye glitter og bling. Dere har en lang og flott designhistorie med denne estetikken både når det kommer til mote og interiør og jeg synes det er stilig. Det kommer nok også av klimaet og naturen deres med så mye hav og himmel.

Det er ikke alle som er like flinke til å bruke smykker. Har du noen tips?

– Mange bruker kun et smykke; gifteringen sin. For meg er smykker en måte å uttrykke meg på, som med klær og sminke. Hvis du ikke er en "smykkeperson", men gjerne vil bli det anbefaler jeg å starte med et smykke som betyr noe for deg. Noe du har arvet fra foreldrene eller besteforeldrene dine og som får deg til å føle noe. Det må ikke være en diamant eller perler, men noe som forteller noe om deg. Smykker er så personlig.

I den nye kolleksjonen er det også mange smykker med symboler, som Thomas Sabo er kjent for.

– Spesielt kvinner elsker disse nesten spirituelle smykkene og det synes jeg er så gøy.

Også for menn

Susanne Kölbli designer også for menn og Thomas Sabo har et stort utvalg smykker og klokker.

– Det er faktisk ringene og smykkene som er mest populære blant menn og ikke klokkene, som man kanskje skulle tro. Vi selger masse smykker til menn og da er det først og fremst i sølv, forteller hun.

Kölbli jobber alltid med noe nytt og er alltid på en kreativ reise.

– Jeg og designteamet mitt følger alltid med hva som skjer rundt i verden. Vi drar på inspirasjonsreiser til Paris og London, leser magasiner, blogger og har alle følere ute. Når vi skal starte på en ny kolleksjon for en ny sesong setter vi oss ned sammen og jobber fram ideene ut fra trender vi har plukket opp og som kan utvikles til å bli Thomas Sabo-smykker.

Så skisseres det, Thomas Sabo selv ser på skissene og sammen kommer de opp med historier som til slutt blir til smykkene. Og hun kan røpe at trendene til neste år vil være inspirert av sørstatene med elementer av farger og steiner.

Powered by Labrador CMS