Søtsug? Prøv disse sunne alternativene istedet

Visste du at det ofte fungerer like bra å erstatte cravingsene dine med et sunnere alternativ?

Publisert Sist oppdatert

Søtsug: Når du blir skikkelig sugen på noe godt, uansett om det er søtt, salt eller syrlig, gjelder det å ha sunne alternativer på lur. Fyll derfor fryseren, kjøleskapet og skrivebordsskuffen med sunne godbiter du kan stappe i munnen når søtsuget kommer.

Om du er sugen på potetgull, er det kanskje saltet du er ute etter. Da kan du bytte ut potetgullet med noe annet som er salt. Og er du søtsugen på noe kremete, trenger du nødvendigvis ikke tømme en hel Ben & Jerrys boks med iskrem.

Bli med på høstens råeste inspirasjonsdag med ELLE!

Sliter du med søtsug?

Først og fremst; kjenn etter om du bare er sugen på noe eller om du faktisk er sulten og tørst. Prøv å drikk et glass vann for å se om det hjelper. Noen synes også at en shot med ingefær kan hjelpe mot søtsug.

Om suget allikevel vedvarer, og det ikke er sult det handler om, kan du prøve med litt frukt. Om du vil at frukten skal føles litt mer som godis, spis frukt du vanligvis ikke spiser. Gå til innkjøp av blåbær, plommer, druer, aprikoser eller noe annet du ikke pleier å spise så ofte. Eller du kan gjøre ekstra stas på ditt lille søtbehov ved å lage eplebiter som du dypper i peanøttsmør. Velger du bær eller druer får dessuten fingrene noe å bryne seg på, litt på samme måte som med smågodt.

Sjokolade-cravings?

Har du et skikkelig behov for å spise sjokolade – spis mørk sjokolade istedet. Butikkhyllene er fulle av fristende alternativer, våre favoritter er mørk sjokolade med bringebær og pekan og havsalt. Du kan også lage din egen variant ved å blande nøtter, frø og tørket frukt og helle mørk sjokolade over.

Et godt og sunt alternativ til sjokolade kan være å ha energikuler laget av tørket frukt og kakao i fryseren, som du kan ta frem når søtsuget melder seg.

Har du smakt: verdens beste brownies?

Sugen på iskrem?

Blir du ofte sugen på iskrem? Flaks for deg. Nå finnes nemlig en oppskrift på is, som ikke er is. Isen kalles "nice cream" og er laget på frosne bananer smaksatt med frukt, kokos, vaniljeekstrakt, kanel eller kakao. Ha bananer (uten skall) i fryseren, så er du klar når issuget melder seg.

Å lage nice-cream er lett som en plett; putt frosne bananer i en blender sammen med kakaopulver og peanøttsmør, og vipps så har du sjokoladeis på null komma niks.

P.S: Husk at det er viktig at bananene du bruker er frosne, ellers kan isen ende opp som milkshake. Pass også på at frukten du bruker er overmoden når du fryser den, da får isen mer smak. Du kan fint bruke frukt som mango, fersken, bringebær og jordbær sammen med bananene.

Har du saltsug?

Det er lett å tro at man trenger salt om man er sugen på salt, men slik er det ikke alltid. Mange av oss spiser for mye salt og er ikke i nærheten av å ha mangel på salt i kroppen. Derimot er salte ting godt, så det at du blir sugen på salt er ikke rart. Husk at du kan "trene" smaksløkene dine til å like mye salt. Jo mer salt du spiser, jo mer salt vil du at maten du spiser skal smake. Prøv å kutt ut salt og bytt det ut med andre krydre.

Men salt behøver ikke innebære friterte poteter. Lag en bolle med popkorn istedet og salt rikelig. Popkorn i seg selv er mye bedre enn chips og om du ikke oversalter det, kan det være et sunt snacksalternativ. Test også å krydre popkornet med paprikapulver, chilli eller et annet krydder.

Nøtter og mandler er også et bra alternativ, men her er det lett å spise for mye. Nøtter inneholder tross alt en del kalorier og en pose med nøtter som du kjøper i butikken kan inneholde like mye kalorier som et helt måltid og masse salt. Er du egentlig sulten? Prøv da heller grønnsaksstaver med dipp. Istedenfor å bruke rømme, er kesam et godt alternativ.

Er kanelboller din store svakhet?

Vil du sette tennene i en skikkelig saftig kanelbolle? Prøv å teste noe som smaker det samme. En liten porsjon yoghurt med mandler og kanel eller en bit bananbrød som du har krydret med kanel kan være en god erstatning. Ferdige skiver med bananbrød kan du fint ha i fryseren, slik at du kan plukke fram en skive når du er sugen. Du kan med fordel også kutte ned steketiden på banankaken slik at den blir litt mer deigete i konsistensen.

Kast ikke i deg maten!

TIPS! Spis langsomt. Det er lett å kaste i seg en hel pose nøtter, en stor skål med popkorn eller et stort beger med yoghurt uten å kjenne etter at man faktisk er mett.

Denne saken er fra ELLE.se

Les også:

Ben & Jerry's med en lettere variant

Powered by Labrador CMS