Hvordan styres skjønnhet av trender?

Foto: Karla Lisker

Kropp, hår og sminke er med på å forme skjønnhetsidealene i moteindustrien. Les hvordan her!

Publisert Sist oppdatert

Mote inspirerer beauty og beauty inspirerer mote, og sammen er de som to kreative søsken som former vårt estetiske uttrykk.

Her finner du våre skjønnhetsfavoritter blant vårnyhetene!

I dag har vi heldigvis ikke bare ett skjønnhetsideal, men i flere år var det faktisk slik at om du ikke var syltynn, så var ikke mote noe du kunne ta del av. Eller dersom du ikke hadde former, så tolket samfunnet deg faktisk som fattig.

Det er sjokkerende å tenke på at våre skjønnhetsidealer har gått fra det ene ytterpunktet til det andre ytterpunktet så lenge vi nærmest kan huske. På mange måter har skjønnhetsidealene gått i sirkel, fra frodige kropper til trender som heroin-chic på midten av 90-tallet og tilbake. Hvor står vi egentlig i dag i forhold til skjønnhetsidealer innenfor mote?

Når skjønnhet styres av trender

Vi står nå overfor en tid hvor kropp, skjønnhet og mote korresponderer med hverandre som et åpent landskap der det ikke lenger finnes kun ett ideal, men mange. Ideen om skjønnhetsidealer er endelig et sunt landskap hvor flere kropper, identiteter og seksualiteter kan leve fritt med selvtillit, uansett hvem de er eller hvordan de ser ut. Dette er takket være et knippe innflytelsesrike kvinner som tør å utfordre motens og skjønnhetens regler og normer. Motebransjen har sakte men sikkert tatt grep om skjønnhetsidealene man ser på catwalken, mangfold har blitt trendy og det har endret hvordan vi ser på skjønnhet.

Skjønnhet i mote

Det er så utrolig befriende å se at i vår tids moteindustri, finnes det ikke bare en fasit, men flere. I mote snakker man ofte om det tidløse, et ord som nærmest automatisk henter fram mentale bilder av blazere, jeans, Chanel-vesker og sorte pumps. Men hva er egentlig tidløst når fasiten på hva som er vakkert er i evig endring? Dette er et spørsmål jeg har tenkt mye på i det siste. Personlig har jeg aldri ønsket meg en Chanel-veske – vesken som er selve symbolet på tidløs smak, eleganse og, om jeg skal være helt ærlig, en karikatur av rikdom. Jeg er verken tidløs, elegant eller rik, så hvorfor skal jeg signalisere dette gjennom en veske? Er det slik at jeg ikke er vakker om jeg unngår plaggene som folk flest kobler med det vakre.
Deler av meg ser at denne vesken har tålt tidens tann og har blitt et symbol på skjønnhet innen mote, mens den andre delen av meg ser en veske på en type jente som ikke ligner meg. I det tidløse finnes ikke mangfold, og derfor kan vi ikke bare se etter skjønnhet og evaluere skjønnhetsidealer i det tidløse, for skjønnhet er nemlig i nuet.
Motebransjen har vært i så stor endring de seneste årene, at spørsmålet om hva som er vakkert ikke lenger bestemmes ene og alene av mote-hierarkiet. Streetwear ble vakkert, sneakers ble vakkert, leggings ble også en gang sett på som vakkert. Trender blir en del av hva som er vakkert, men hva er da evig vakkert? Min idé er at ingenting er vakkert for evig. Nei, ikke engang en Hermès Kelly 25 i flaskegrønt skinn, som jeg har kikket på i flere år, vil være vakker for evig. Fordi likt som mennesket, så forandres moten konstant og den påvirker hvordan vi sminker oss, hvilke produkter vi bruker på huden og hvordan vi tar vare på oss selv.

Når kropp blir trendy

Skjønnhetsidealene i dag er heldigvis varierte. Victoria’s Secret kansellerte sitt legendariske undertøysshow i fjor høst – et show som har vært med på å forme våre kroppsidealer enten du vil innrømme det eller ikke. Victoria’s Secret har neglisjert modeller og publikum som er plus size, trans og non-binary, noe som definitivt kan ha bidratt til deres fall. I 2020 er det faktisk ikke bare det å være tynn, pen og hetero som er vakkert eller ettertrakta. Det er en rosa elefant i rommet som flere i moteindustrien engasjerer seg i om dagen, nemlig mangfold på catwalkene. Nesten ukentlig ser man på sosiale medier at merker får gjennomgå for manglende inkludering av plus size-modeller, modeller av farge og i ulike størrelser, for ikke å snakke om transseksuelle og non-binary-modeller. Fashion week under vår/sommer 2020-visningene var den mest mangfoldsrike moteuken hittil i historien, hvor 41,5 prosent av modellene på catwalken var av farge. På plus size-fronten kunne man se en tidoblet økning fra 2016, mens transseksuelle og non-binary så et fall på nesten 30 bookings fra forrige sesong. Moteuken i London inkluderte ikke en eneste transseksuell eller non-binary modell den sesongen. Noe som kun beviser at mote fortsatt en lang vei å gå med skjønnhetsidealene og mangfoldet de prosjekterer.

Kvinnene som endrer systemet

Med flere ansikter, identiteter og kropper i motebildet, kommer flere idealer. Rihannas banebrytende Savage x Fenty-show gikk for første gang av stabelen i 2018, og på catwalken kunne man se en gravid modell, plus size-modell og kroppsaktivist Paloma Elsesser, og ikke minst kvinner i alle farger og størrelser i sexy undertøy signert Rihanna. I et landskap hvor tynne modeller primært har blitt brukt til å vise undertøy, tok Rihanna saken i egne hender og endret landskapet for alltid. Savage x Fenty har gjort det igjen og igjen, fra lookbooks til shows. Inkludering er kanskje trendy akkurat nå, men det er også ekstremt viktig. Ashley Graham har ogå vært en sterk stemme når det kommer til kroppspositivisme og inkludering. I hennes Ted Talk sa Ashley følgende: «Fettet på ryggen min; jeg ser deg over og under bhen min hver dag og jeg velger å være glad i deg.» Hun er åpen om størrelse og hva det vil si å være plus size i vår tid, noe som ikke handler om at man er lat, usunn og uten selvtillit. Ashley har også blitt rangert som en av verdens 50 mest sexy modeller og gjennom hele karrieren har hun satt kropp, skjønnhet og størrelse på dagsorden ved å stille viktige spørsmål i intervjuer og paneldiskusjoner. Det er slike handlinger som gjør at kropp, mote og skjønnhet ikke lenger handler om én type jente, men alle jenter sammen.
Jeg underviser i trend og mote, og til mine elever forteller jeg at en trend er verdien av idealet akkurat nå – sett fra din plass i samfunnet. Er du kurator for et stort galleri, er sjansen for at ditt skjønnhetsideal er Kim Kardashian relativt liten. Men er du en 17 år gammel jente med interesse for sosiale medier, mote og beauty, er kanskje Kylie Jenner noen du ser opp til for inspirasjon. Det er ingen tvil om at Kardashian-familien har endret hvordan vi ser på kropp. Kim Kardashians rumpe har 30 millioner hits på google, og det er liten tvil om at Kardashian-klanen har infiltrert kroppsbildet til unge jenter over hele verden, men vil dette vare? Bare tiden vil vise dette.

Er beauty egentlig nødvendig?

Jeg har venner som ikke vil gå på matbutikken uten å ha dusjet og sminket seg. Og jeg har venner som ikke bryr seg om dette i det hele tatt. Er egentlig ideen om skjønnhet viktig? Er det så viktig for samfunnet å se skjønnhet at vi ikke kan være oss selv? På en side så forstår jeg dem som ikke vil bli sett fra det de kaller «sin verste side», men på den andre siden er det utrolig befriende å la kroppen du har være i fred. La det være greit at at buksa har blitt litt trang siden jul og at bryna dine ikke er buskete og store som trendbildet viser. Vi må ikke glemme at skjønnhetsidealene våre og mangfoldet er viktigere enn noen gang. Vi lever i et samfunn hvor politikere bestemmer over kvinners rett til abort, og menneskers rett til å identifisere seg som det kjønnet man faktisk er. Overfladisk skjønnhet, den som ligger og murrer i bakhodene våre takket være sosiale medier og motebransjen er ikke så viktig, men skjønnheten som blomstrer inni deg – det er den skjønnheten som speiles i trendene du velger å ta del i. Det er den som betyr mest.
Powered by Labrador CMS