Mieri Joak: «Til og med det å søke hjelp kan være utrygt for noen og betryggende for andre»

Skuespiller Mieri Joak (22) forteller uredigert hvordan det oppleves å være svart i Norge.​

Publisert Sist oppdatert

I september-utgaven av ELLE viet Anna Skavlan sin faste spalte til å belyse rasisme. Derfor ga hun ordet, eller tastaturet, til Mieri Joak, Amira Morstaq Ali, Kwasi Asimpa og Rapogi K’Odingo, og lar dem fortelle uredigert hvordan det oppleves å være svart i Norge.​

Her kan du lese skuespiller Mieri Joaks sterke ord:

Jeg og mange lik meg, har hatt flere rasistiske opplevelser. For folk flest med annen etnisitet, gjelder dette også i Norge. Jeg har valgt å ta denne muligheten til å fortelle om en hendelse som skjedde en jeg står nær. Hun er norskafrikaner som meg.
Å dra ut på byen i Oslo som 18-åring er en selvfølge – uavhengig av etnisitet. Likevel kan noe så vanlig ha et negativt utfall for oss. Akkurat dette opplevde min venn da hun oppdaget at veska hennes med alle verdisaker var blitt stjålet på et utested. Hun forsøkte å oppsøke to politibetjenter som allerede befant seg på stedet. Den første politibetjenten var avvisende. Desperat gikk hun videre til den andre i håp om å få hjelp. Den avvisende politimannen bestemte seg for å gripe inn, og påstod at hun som ransoffer var kverulerende. Politimannen nektet å hjelpe henne, og behandlet min venninne – den fornærmede – som en forhåndsdømt kriminell. Resultatet ble at ransofferet ble lagt i håndjern og kjørt til glattcelle. Der tilbrakte hun natta og fikk en bot på 3000 kroner. Samme natt ble mastercardet misbrukt av gjerningsmannen. Han kjøpte en flybillett, noe fornærmede måtte anmelde på nytt til samme politidistrikt. Til og med det å søke hjelp kan være utrygt for noen og betryggende for andre. Det gir ikke mening, men det er realiteten. Slik vi så i mai med George Floyd, handlet det ikke bare om en mann som ble groteskt drept foran verden. Det handler om at det utløste en kjedereaksjon av fortrengte minner om rasistiske opplevelser. Derfor er det essensielt med et oppgjør mot rasisme her i Norge.
Powered by Labrador CMS