– Derfor har jeg kunnet kjøpe drømmeboligen med drømmemannen!

Så mye sparer influencer og blogger Anja Johansen. Plukk opp noen av hennes beste sparetips, som du lett kopierer.

Publisert Sist oppdatert

Annonse i samarbeid med Danske Bank

– Visste du at det er viktig å skille mellom sparing på konto og sparing i form av investering i aksjefond? Alle har forskjellige inntekter og prioriteringer, men jeg er takknemlig for at jeg innså viktigheten av å spare tidlig, sier blogger og influencer Anja Johansen.

Den siste tiden har hun vært i kontakt med Cecilie og Anne i Danske Bank, og fått enda mer kunnskap rundt hvor viktig det faktisk er å tenke langsiktig sparing.

– Det å sette opp en fast månedlig sparing på noen kroner har de fleste «råd» til. Uansett sum. Litt her og litt der, til slutt blir det en del, sier Anja.

Akkurat nå er det særlig to ting hun sparer til. Les hva det er under, og plukk opp noen gode sparetips du lett kan kopiere i samme slengen.

Kjøpte sammen for første gang

– Jeg har spart på både BSU og sparekonto i mange år! Penger fra sommerjobber, blogg, salg på Finn, you name it. Jeg har også prioritert mye hverdag, ferie, opplevelser og andre ting ved siden av boligsparing, men jeg har SPART, og det har lønt seg veldig i lengden! For nå kunne vi endelig kjøpe det vi i mange år har drømt om, forteller Anja og fortsetter:

– Lavrans og jeg kjøpte vårt første sted sammen nå i høst. Vi kunne helt sikkert ha funnet noe utenfor Fornebu, men vår prioritering var et sted på over 105 kvm, nær skole/barnehage til lille F og lille M, natur, sjø, idrettsanlegg, ja rett og slett det samfunnet Fornebu tilbyr. På grunn av ønskene våre har det tatt lengre tid å spare å kunne få boligdrømmen i boks, men jeg er glad for at jeg la til side litt her og der, noen ganger mer, og noen ganger mindre, for nå har jeg gjort en av mine største investeringen!

De to flytter inn i starten av 2020, og fordi de har kjøpt nybygg, har de allerede betalt 10% forskudd på leiligheten som de to har finansiert med lån, et lån de allerede nå betaler ned på.

– Når vi flytter inn begynner vi å nedbetale hovedlånet på resten av lånet vårt. Ved siden av disse to lånene kommer utgiftene på alt av tilvalg, møbler og hvitevarer. Vi har valgt å gå all in angående tilvalg på leiligheten, så vi har valgt bort alt av det som er standard. Nytt gulv, dører, kontakter, lys, kjøkken, maling, tapet, ja alt. Dette betyr jo at vi også må spare til denne biten. Så her vil fornavnet vårt bli sparingen en goood stund fremover, og etter innflytting, sier Anja og fortsetter:

– Helt frem til vi flytter inn, kommer vi til å spare en sum hver måned som vil gå rett til hovedlånet. Vi ønsker rett og slett og komme hovedlånet etc i forkjøpet når vi flytter inn. Fra og med nå og videre etter at vi har flyttet inn vil sparing til møbler og lignende også være i fokus.

Vel så viktig som bolig er ...

– Veldig mange ser på bolig som en stor og kanskje den viktigste investeringen du kan gjøre. Jo da, jeg er litt enig i den, men for meg er det like viktig å kunne spare for mine barn også, om mulig. Om noen uker kommer til en liten jente til inn i Solli Johansen familien og hun vil som lille F få sin egen sparing, sier Anja.

– Siden lille F ble født har jeg satt til side barnetrygden (kr 970,- i mnd), samt det hun fikk av penger i navnefesten sin, og en x-sum jeg setter inn hver måned fra Lavrans og meg. Dette vil også gjelde lille M. Hennes barnetrygd, hennes pengegaver fra navnefesten samt mitt og Lavrans sitt bidrag hver måned vil settes inn på denne sparingen. Her vil alt ligge og vokse med årene, og vi har valgt å ha de «lukket» der i 18 år. Sparingen står i mitt navn, så her kan ikke jentene bare ta ut alt vi har spart den dagen de fyller 18.

Begge sparingene til jentene deres gjæres i aksjefond, det som over tid vil ha størst sannsynlighet for best avkastning. Det å spare pengene dine på konto i dag er nemlig et tapsprosjekt, ettersom rentene er så lave. Faktisk blir pengene mindre verdt på konto, fordi de lave renteinntektene spises opp av skatten vi må betale på renteinntektene og prisstigningen på varer og tjenester rundt oss.

Så en 100-lapp er kanskje verdt kr 90 i kjøpekraft om 5 år. Ved å spare i aksjefond kan vi oppnå langt høyere avkastning på lang sikt. Det er ingen garanti, men all historikk viser det.

Et smart sparevalg

Når du sparer i aksjefond vil verdien av sparingen din svinge en del underveis i spareperioden, men det har ingenting å si så lenge du sitter igjen med en god avkastning til slutt. Derfor er det viktig å ha en lang tidshorisont på aksjefondssparingen. Og ved å spare barnetrygden månedlig over mange, mange år utjevnes risikoen.

– Hvis vi sparer kr 970 kr er måned i 18 år på sparekonto med 1% rente så regner vi med å kunne ha 230.000 kr til hver av jentene. Hvis vi i stedet setter pengene i et aksjefond og oppnår 5,75%, basert på Finans Norge sin forventet avkastning på globale aksjer, pr år i avkastning der, har hver av jentene over kr 360 000 etter 18 år med sparing. Det er ganske stor forskjell!

Hun synes det er en tankevekker at hun selv sparte pengene sine på konto i så mange år.

– Hadde jeg visst om aksjefond når jeg gikk i 9. klasse og begynte å spare inntekten min, kunne jeg hatt langt større egenkapital i dag. Men på en annen side har jeg jo vært flink og spare i alle de årene, og har derfor nå kunnet kjøpe drømmeboligen med drømmemannen! Og så er jeg glad for at jeg gir mine egne jenter en mulighet til en god start på voksenlivet ved å spare penger til dem og få pengene til å vokse mest mulig!

Ønsker du litt tips og inspo om sparing, og hvordan andre har gjort det i forbindelse med boligkjøp, sparing etc? Sjekk ut ELLE invest!

Dette tjener ELLE-blogger Hedda Skoug...

Powered by Labrador CMS