Kan jeg være en Power Woman?

Getty Images

En ny generasjon kvinner har endret hva det vil si å være en power woman, men hva er det egentlig som gjør dem til nettopp dette?

Publisert Sist oppdatert

Power Woman: Jeg har tenkt mye på det å være en power woman og hva det innebærer, i løpet av året som har gått.

Fra Greta Thunbergs globale streik for klimaet som har ledet henne til en Nobels Fredspris-nominasjon, til Rihannas banebrytende og kroppspositive Savage x Fenty-show i New York tidligere i år.

2019 har vært et år for aktivisme og feminisme uten sidestykke, og som har vist seg å være en scene for kvinner, deres meninger og ideologier.

Så hva vil det si å ha makt, eller det å være powerful i den betydningen at folk legger merke til det?

Disse spørsmålene fikk meg til å tenke på kvinnene i verden som er pionerer innenfor sitt felt, kvinnene som har endret og satt preg på en hel verden gjennom sin intelligens, mening og ideologi.

I 2019 ble Alexandra Ocasio-Cortez USAs yngste kvinnelige demokratiske representant i representantenes hus. Hun er eksentrisk, full av liv og ikke redd for å snakke eller stille menn til veggs under debatt.

Hun er tøff, hun bruker knallrød leppe- stift og hvem kan vel glemme da hun danset seg inn i kabinettet etter at en relativt pinlig dansevideo av henne fra universitetet ble lekket online. Hun har snudd USA på hodet og jobbet seg opp i en tung og mannsdominert politisk industri. Det Alexandria har gjort, er å åpne opp for kvinner i politikken i USA, samt vise at det å ta plass og være høylytt er ganske tøft.

Kvinnene vil ikke ties

Jeg googlet nylig «Powerful Women 2019» og fant en relativt ny liste over 100 sterke kvinner innen politikk, finans og media rangert etter hvor mektige de er i det globale samfunn.

Kjente navn som Angela Merkel, Melinda Gates og Erna Solberg befant seg på denne lista, men jeg var ikke så opptatt av listenummeret de hadde ettersom jeg vet hvem de er og hva de driver med. Jeg så på bildet som ble brukt av disse kvinnene og hva de hadde på seg, og det var utrolig interessant å se hvordan alle nærmest så ut som samme person i like klær. Flere av dem hadde til og med samme hårsveis.

Kun to personer hadde på seg paljetter, under ti kvinner hadde på seg kjole og resten gikk i en eller annen versjon av en dress. Men hva med alle kvinnene som ikke befinner seg på denne listen, som har revolusjonert og tent et lys i andre manns- dominerte arenaer?

Cardi B har vokst til å bli en av verdens største rappere som forbipasserer flere av sine mannlige kollegaer. Hennes energi, stil og attitude sier noe helt annet enn kvinnene i politikken. Hun er vulgær, ekstrem, har en høy latter og banner som en bryggesjauer.

Cardi B har tatt kontroll over sin egen seksualitet og identitet. Det kan kanskje være markedsføring fra plateselskapet sin side, men hun har vist at det å være en bad-ass både på og av scena, er en form for feminisme det også. Hun har vært åpen om sin fortid som stripper og viser dette fram i filmen Hustlers, som ble sluppet tidligere i år.

Cardi Bs stil og identitet er kanskje ikke for alle, men selvtilliten og hvordan hun viser at det å være litt gæren er helt ok, føles så utrolig ekte og viktig i tiden vi lever i nå.

Rebellene i moteindustrien

Jeg er verken musikalsk eller en politiker, men mote – det er noe jeg kan.

Det er flere kvinner i min industri som jeg ser på som legender og pionerer, rebeller om du vil. Ta for eksempel Rei Kawakubo, Ann Demeulemeester og Miuccia Prada. Hva er det disse tre kvinnene har til felles? Jeg begynte å se på deres historie, deres fremgang og hvordan de har jobbet seg til toppen i en ofte hard og kald moteindustri. Svaret kom ganske overraskende da jeg innså at dette er kvinner som har danset etter egen pipe, og vært tro sin visjon.

Kvinner som Rei Kawakubo jobber uten kompromisser, hun er sta og er sin egen sjef, selv med sin ektemann Adrian Joffe som CEO for Comme des Garçons. Hun lager ikke klær, hun lager kunst. Ann Demeulemeester og Miuccia Prada har som Kawakubo jobbet først og fremst etter magefølelsen, og har av den grunn også blitt noen av verdens største designere. Louise Trotter er den første kvinnelige designeren for Lacoste, et merke som har vært mannsdominert i over 85 år.

Virginie Viard har tatt over Chanel etter Karl Lagerfelds bortgang og følger Coco Chanels ideologi og uttrykk – dog med sin egen vri. Kvinnene som styrer moteindustrien i dag har måttet stole på seg selv og har tatt sjanser. Sjanser som har ført til at de er legender i dagens motesamfunn.

Power Dressing

Det er vanskelig å sette fingeren på akkurat når power dressing ble til, fordi det har eksistert like lenge som klesindustrien selv. Klare eksempler i vår tid er lanseringen av den ikoniske tweedjakken til Chanel, Yves Saint Laurents Le Smoking og eksentriske Elsa Schiaparellis kolleksjoner. Power dressing har eksistert i oldtidens Egypt på lik linje som den fungerer i dag: For å vise indre styrke gjennom klær.

Power dressing har dessverre i flere år vært ensbetydende med at kvinner kler seg i plagg som originalt er beregnet for menn. Blazere, brede skuldre og perfekte dressbukser, disse ele- mentene har dominert uttrykket som vi kaller power dressing i dag. Det er ingenting feminint i denne ligningen av klær, men 2019 har vist tegn til endringer.

Vi har sett et stort skifte i moteindustrien når det kommer til hva det betyr å være en power woman. Kvinner i moteindustrien i dag er sine egne sjefer og styres ikke av gamle menn i grå dresser.

De er like tøffe som Alexandria Ocasio-Cortez, og de er ikke redd for å bli hørt. Power dressing-trenden er ikke lenger begrenset til plagg som originalt ble skapt for menn, kvinner har kommet lengre enn dette – heldigvis.

Så hva er det power women i dag går kledd i egentlig? Hva er det power women som ikke har jobb på kontor har på seg? De som står i butikker og skanner varer, henter og leverer i barnehagen eller jobber hjemmefra?

Takket være kvinner som Cardi B, Alexandria Ocasio-Cortez, Ann Demeulemeester, Rei Kawakubo, Miuccia Prada, Virginie Ward og Louise Trotter, så betyr power dressing noe helt annet. Resultatet av disse kvinnenes arbeid og ånd har gjort at kvinner i paljetter og kvinner i sneakers er power women på lik linje med dem av oss som befinner seg i joggedress til hverdags, eller går i blyantskjørt og blazer til daglig. Fordi alle kvinner kan være power women.

Mental Styrke

Kvinnene på toppen i moteindustrien har kjempet seg forbi menn i dress med grønne tall på agendaen, og har hatt en tillit til seg selv og sin visjon uten sidestykke. Det å stå alene er ofte vanskelig og innebærer en mental styrke uten like.

Denne styrken ser jeg hos kvinnene jeg har nevnt tidligere i denne teksten, som har vært med på å endre en hel industri kun ved å stole på seg selv, som oftest alene. Det å være en power woman krever en viss mental styrke i seg selv. Du må ha selvtilliten, du må tørre å stå alene, du må snakke høyere, gjøre ting som kanskje virker skummelt og kreve din plass. Mange kvinner har utvilsomt gjort mye av dette i år, se bare på Greta Thunberg.

Attityden som power women bærer i dag, forteller mer om deres rolle enn klærne de har på seg. Her er Kim Kardashian et godt eksempel. Hun har provosert med klær og kropp i en årrekke, men har nå valgt å fokusere tiden sin på å bli advokat og jobber proaktivt mot endring av den amerikanske fengsels- reformen. Kim Kardashian har ikke endret seg, hun er fortsatt kvinnen med den verdenskjente timeglassfiguren, og befinner seg side om side med gråkledde menn i det hvite hus, ikledd Hermes Birkin-vesker, Vetements-antrekk og neongrønne stiletthæler. Kim Kardashian er definitivt en power woman.

Er jeg en power woman?

Dette fikk meg til å revurdere min egen posisjon og tanken om at jeg kanskje kunne være en power woman?

Jeg heter Madeleine Holth og er ny spaltist for ELLE Norge. Jeg har vokst opp med min mor i utkanten av Oslo, nærmere bestemt Bærum, samt med en far fra Råde i Østfold. Jeg har alltid vært annerledes og til tider spesiell, ifølge min egen familie, noe jeg har funnet ut i voksen alder at faktisk stemmer. Dette har gjort at jeg ofte har funnet meg selv med få til ingen venner i oppveksten.

Med interesser som mote, kunst og musikk passet jeg ikke inn i Bærums flotte velstand.

Jeg ga likevel ikke etter og holdt på min identitet fordi den var min og det var ingenting omstendighetene kunne gjøre for å endre dette. Jeg likte kunst og håndverk, mens mine klassekamerater likte tennis og andre rikmannssporter, noe som betydde at jeg måtte gå min egen vei alene fra tidlig alder.

Jeg gikk på teater og dans, klippet opp klærne mine, bleket dem med klor og festet dem sammen igjen med sikkerhetsnåler. Eksentrisk? Ja. Powerful? Definitivt.

Det gikk nettopp opp for meg i denne tankeprosessen at jeg har stått alene mesteparten av mitt liv. Det har vært vanskelig, men når jeg ser tilbake på oppveksten min har omverden sett en jente med sin egen stil, sine egne tanker og interesser som gjør som hun selv vil, mens jeg selv har følt meg som et sort får.

Det er slik jeg oppfatter Rei Kawakubo, Miuccia Prada og Ann Demeulemeester.

Yes!

Kan de ha følt som jeg gjør akkurat nå og gjorde i min oppvekst? Har jeg hatt Cardi Bs attitude og brutale ærlighet hele livet uten å være klar over det? Har jeg hatt Kim Kardashians evne til å stå imot massene og kle meg som jeg selv vil uansett omstendighetene? Har jeg vært like tøff som Alexandria Ocasio-Cortez siden barneskolen?

Det er uten tvil vanskelig å tenke på det å være alene, men når jeg setter det i perspektiv i forhold til kunstnere, designere, politikere, kjendiser og motepersonligheter som har vært og er i samme bås, så er det egentlig ganske flott å tenke på.

En power woman er noe du lager selv og tittelen kommer fra roten av deg selv. Andre oppfatter dette gjennom hvor stødig du går gjennom ilden, og noen ganger hva du har på deg.

Alle disse kvinnene som har stått alene i denne verden, og ikke minst i moteindustrien, har klart seg fint, til og med bedre enn fint, og de er power women uten sidestykke. De har vært stolte av å bli kalt sorte får, de har aldri gitt etter, aldri endret seg selv for å passe inn.

Kvinnene jeg har nevnt i denne teksten har svømt mot strømmen uten å gi opp, uten å bli slitne. Det er nå det gikk opp for meg at jeg ikke bare er en kvinne, jeg er en power woman.

Powered by Labrador CMS