De siste halvåret har realitetene slått over oss som en tsunami. Korona, økonomisk krakk og tap av menneskeliv – særlig ett.

Da George Floyd ble drept av Derek Chauvin den 25. mai i år, toppet denne tsunamien seg. Kneet politimannen presset ubønnhørlig mot nakken til den 46 år gamle fembarnsfaren, presset han samtidig mot hele den svarte befolkningen i USA. Dette provoserte fram et oppgjør med hvordan minoriteter og flerkulturelle blir behandlet over hele verden, også her hjemme i Norge.

Dette er ikke et problem det holder at jeg sympatiserer med, når det er et problem som ikke hadde eksistert uten oss hvite. Det er et problem jeg må ta ansvar for, skrev Anna Skavlan i sin faste spalte i ELLEs septemberutgave. Der valgte hun å vie spalteplassen til Mieri Joak, Amira Morstaq Ali, Kwasi Asimpa og Rapogi K’Odingo, og lot dem fortelle uredigert hvordan det oppleves å være svart i Norge.

Her kan du lese Amira Morstaq Alis ord:

Uttrykket «emosjonell arbeidskraft» eller «emotional labour» ble laget av sosiologen Arlie Hochschild i hennes bok fra 1983 The Managed Heart: Commercialization of Human Feeling, og refererer til «en situasjon der måten en person administrerer sine følelser på er regulert av en arbeidsrelatert tilnærming for å tilpasse sinnstilstanden til et annet individ».

«Smil litt, da». «Vær litt kul.» Hvorfor blir jeg plassert som den «teite» når jeg sier ifra?

Det handler om grunnleggende menneskerettigheter. Vi vil alle leve i et samfunn som opprettholder det. Med hudfargen min så blir det alltid politisk, om jeg vil eller ei. Jeg har lite imot det, men det er «emotional labour». Det er ikke rart at vi er slitne.

Norge er i en fase hvor flere stiller spørsmål. Dette er en samtale vi burde hatt for lenge siden. En samtale som USA allerede har hatt – om strukturell og systemisk rasisme. Systemisk rasisme betyr ikke at det er mange rasister i systemet.

Det betyr at selv om det var «null» rasister, ville systemet fremdeles uforholdsmessig skade mennesker fra visse raser. Vi kan ikke feie dette problemet under teppet, urettferdighet er alles kamp.

Svarte liv betyr noe, det utsagnet betyr ikke at andres liv er verdt noe mindre.

Svart representasjon betyr et oppriktig bilde av samfunnet.

Relatert

Mercury Retrograde 2022

Mercury retrograde 2022

"Must be something in the universe" – Det er så sant det!

«Har du barn?»

– Jeg blir klaustrofobisk av tanken på barn og giftemål.
vibeke ruud

ELLEs feriefavoritter 2022: Vibeke Ruud

Dette pakker ELLEs Creative Director og Art Director med seg i feriekofferten.

Les også

Mieri Joak

Mieri Joak: «Til og med det å søke hjelp kan være utrygt for noen og betryggende for andre»

Skuespiller Mieri Joak (22) forteller uredigert hvordan det oppleves å være svart i Norge.​
ønsket om å passe inn

Anna Skavlan: Ønsket om å passe inn

ELLE-spaltisten skriver denne gangen om å miste seg selv i ønsket om å passe inn og bli likt av alle.
FOMO

Anna Skavlan om #FOMO

Redd for å gå glipp av noe? Anna Skavlan gikk glipp av, kanskje, årets fest...
Fantasi-Anna

Å gråte på fly er faktisk en greie!

Flyturer fremprovoserer faktisk uventede følelser i deg! Les Anna Skavlans månedlige spalte...