– Jeg er Model of the year, men kommer alltid til å være flyktning

Vi har møtt en av verdens mest ettertraktede modeller: Adut Akech.

Publisert Sist oppdatert
20 år gamle Adut har kommet langt siden hun som femåring ankom en flyktningleir i Kenya på flukt fra Sør-Sudan. Nå er moteyndlingen ansiktet til Valentino Beauty og deres nye duft Born In Roma. https://www.instagram.com/p/Bzq-9gtBjwg/ ELLE er invitert til Stockholm for å feire Valentino Beauty og duften Born In Roma med verdens hotteste supermodeller for øyeblikket: Adut Akech og Anwar Hadid som frontfigurer. Det blir storslått fest på den italienske ambassaden i Djurgården, men først har ELLE fått en eksklusiv avtale med Adut. Vi skal møte henne på en suite på det stilige designhotellet Blique by Nobis. Der bor hun for anledningen, og vi har fått innpass mens hun skal gjøre seg klar til å være hedersgjest på årets beauty-happening. https://www.instagram.com/p/B8KPJ4cHlM9/ 20-åringen kommer i hvit badekåpe og energien hennes er helt spesiell. Hun slenger seg ned i sminkestolen, tar en juice og en neve nøtter og går løs på sminken, som en unge i godtebutikken. – Har dere en god øyekrem? Jeg føler at jeg ser skikkelig trøtt ut, sier hun til makeup-artisten. Vi synes ikke hun ser det minste sliten ut, men det er kanskje ikke rart at hun føler seg trøtt. Det er seks timer tidsforskjell fra hjembyen hennes de siste to årene, New York og Stockholm. Hun rekker nok sjeldent å bli kvitt jet lagen før hun skal videre til neste by, neste visning og neste fotoopptak. Adut da hun vant prisen som Model of the year under The Fashion Awards i London i desember. Her på scenen i Royal Albert Hall sammen med sjefredaktøren i Vogue UK, Edward Enniful, og Valentinos sjef- designer Pierpaolo Piccolo Foto: Getty Images.
Å bli en av verdens mest ettertraktede modeller, er få forunt. Men Adut har klart det. Og veien hennes til toppen, har vært lang. Det er langt fra flyktningeleiren i Kenya til catwalken i Paris og forsider på verdens største moteblader.
Adut Akech Bior ble født i Sør-Sudan. Derfra måtte familien flykte til Kenya hvor de bodde i en flyktningeleir til hun var fem år. Da hun var åtte flyttet de til Australia.
– Jeg er flyktning. Enkelt og greit. Det er jo spesielt for min del fordi mange ser ikke på meg som flyktning fordi jeg har klart det. Jeg har blitt noe. Men uansett hva jeg oppnår, kommer jeg alltid til å være flyktning. Det er ikke noe å skamme seg over. Det er en del av identiteten min. Det er en del av min historie og min reise. Jeg er model of the year, men jeg er også flyktning. Og stolt av det.
I sminkestolen er øyekremen på, og makeup-artisten er i ferd med å legge litt foundation på den allerede plettfrie huden.
– Jeg bruker lite sminke for å unngå utbrudd mellom jobber. Ofte må jeg ha på og av sminke fire ganger om dagen. Min viktigste skjønnhetsrutine er å vaske ansiktet med en god rens og vann. Nå bruker jeg en fra Dr Barbara Sturm. Den har endret huden min.
Før hadde Adut et titrinns hudpleieregime.
– Jeg har funnet ut at det enkleste er det beste for min hud. Nå bruker jeg rens, fuktighetskrem som jeg tilsetter tetreolje fordi den holder huden min ren og kvisefri, et serum fra Dr Sturm og en rosevannspray.
https://www.instagram.com/p/B-7Z0hLh4d7/ Hun unner seg en ansiktsbehandling og en lymfedrenasje i ny og ne.
– Ansiktsbehandlinger er essensielle. Det er noe alle burde gjøre innimellom. Jeg går til Vanessa Marc i New York. Mange kjente modeller går dit. Behandlingen jeg får suger nærmest urenhetene ut av huden min som en støvsuger. Så ser man all dritten som kommer ut. Det er fascinerende hvor mye det er selv om jeg er så flink til å rense.
Men å føle seg vakker handler ikke om det ytre for Adut.
– Jeg sier til meg selv hver eneste dag at jeg er vakker. Det må alle gjøre. Haute couture og lekker design hjelper jo på, men man trenger ikke det for å føle seg vakker. Man må ha selvtillit. Alle er vakre. Vi må bare tro på det selv. Jeg har null tro på å vente på at andre skal si det til meg. Du skal si det til deg selv og tro på det. Hvis du ikke gjør det, betyr det heller ikke noe når andre sier det. Ta en pep talk med deg selv hver dag. Det gjør jeg.
Favorittduften hennes, er ikke overraskende, Valentino Born In Roma.
– Den får meg til å føle meg tøff, uovervinnelig og fri. Jeg liker ikke tunge dufter, men søte og lette som Born In Roma. Den gjør meg glad. Det er umulig å ikke plukke opp flasken når man ser den. Jeg vet ikke om det er selve flakongen eller fargen som gjør det.
Hennes første duftminne er lukten av moren. – Hun har alltid luktet det samme, som er en tradisjonell duft fra hjemlandet. Det er vanskelig å beskrive den, men kvinnene lager den selv fra bunnen. Den lukter godt. Den lukter mamma. Jeg kan ikke bruke den selv. Kun gifte kvinner eller eldre kan det. https://www.instagram.com/p/B4PsXliBxuy/ Vi glemte faktisk helt i forfjamselsen å spørre hva hennes andre mor lukter. Kanskje ikke så rart når det er selveste Naomi Campbell vi snakker om. Aduts «fashion mom». – Vi har hatt et helt spesielt forhold siden vi møttes for første gang for tre år siden. Adut og Naomi møttes på fotoopptak til Pirelli-kalenderen 2018. Tim Walker var fotograf og andre medvirkende var Lupita Nyong’o, RuPaul, P. Diddy og Adut, da. Som var 17 år. – Vi møttes igjen i september. Jeg hadde avsluttet Saint Laurentvisningen og hun kom for å gratulere. Vi utvekslet telefonnumre og siden har hun sendt meg meldinger hver eneste dag. Hun sjekker om jeg spiser ordentlig eller bare om jeg har det bra. Som en mor. Mamma gjør jo også det, men når Naomi Campbell gjør det... Hun var det eneste familiemedlemmet jeg hadde i New York. Jeg bodde i modelleiligheten og hun inviterte meg hjem på lunsj og vi pratet hele dagen. Jeg gikk liksom fra å idolisere denne damen til å se på henne som en mor, forteller Adut. Adut får en god klem av sin reservemamma, supermodellen Naomi Campbell. Naomi sender Adut meldinger hver dag og passer på at hun har det bra i en stressende modellhverdag. Foto: Getty Images I tillegg til å vær en av historiens største supermodeller har Naomi Campbell vært en sterk stemme mot rasisme i bransjen. Det er også en av hjertesakene til Adut. – Rasisme er reelt. Vi ser det hver eneste dag i så mange sammenhenger. Det må ikke være verbalt eller så synlig. Når det skjer med meg føler jeg at det er viktig å rope høyt og si ifra. I fjor publiserte australske Who Magazine en stor reportasje om Adut, men med bilde av en helt annen afrikansk-australsk modell. Da uttalte Adut at «selv om det var en menneskelig feil, skjer det sjeldent med hvite modeller og at dette signaliserte at Who mener at alle mørke modeller ser like ut. Og det er ingenting annet enn rasistisk.» – Vi er i 2020. Når skal nok vær nok? Jeg føler at mange bare ignorerer det. Den eneste måten man kan rette oppmerksomheten mot menneskene som utøver rasisme på, er å påpeke det til dem. Man må snakke høyt om det og bare få det fram i lyset. Det går ikke bare utover meg, men mange mennesker. Jeg er en stemme for mange, og for meg er det viktig at jeg tar ansvar og står opp for meg selv og alle dem.
Adut ser ikke opp til andre modeller, og hun synes det er helt sprøtt at andre ser på henne som et forbilde.
– Det er liksom litt annerledes nå som jeg er i bransjen selv. Jeg jobber hele tiden for å være min egen inspirasjon og vil gjerne inspirere andre. Jeg har enorm respekt andre modeller. Det er langt ifra en enkel jobb som mange tror.
Hun vil være et forbilde som står opp for rettighetene sine og det hun tror på.
– Og som aldri er redd. Selv slo jeg alle odds og beviser at folk tar feil. Jeg vil oppmuntre de som ser opp til meg til å være sanne mot seg selv, være stolte over den de er og sin historie. Og hvis du har en drøm, gå for det. Ingenting er umulig.
Og det viser Adut hver eneste dag. CV-en hennes og modenheten tilsvarer ikke alderen. At hun bare er 20 år er helt utrolig. Hun gikk sin første visning da hun var 13 år hjemme i Australia i regi av tanten. Det ga mersmak og så fort hun var gammel nok, 16 år, signerte hun med et modellbyrå, reiste til Paris og gikk sin første store visning for Saint Laurent.
– Å være ansiktet til Born In Roma og å representere Valentino Beauty, er en av de største bragdene i karrieren min så langt. Jeg er så stolt og takknemlig. At jeg har fått denne æren, gir mange håp. Det viser at alle kan nå målene sine.
NB! Vi gjør oppmerksom på at reise og opphold i Stockholm var betalt av L’Oréal, men presiserer at innholdet er skrevet på et fritt og uavhengig journalistisk grunnlag.
Powered by Labrador CMS