Q & A med legen - Gynekologisk laser

Vi har stilt spørsmålene de fleste synes er for flaut å snakke om.

Publisert Sist oppdatert

ELLE i annonsesamarbeid med A-Medi

Mange norske kvinner har vaginale utfordringer de er for sjenerte til å gjøre noe med.

Vi har snakket med gynekolog Dr. Wolfgang Eichstetter ved A-Medi Medisinske Senter i Asker om det mange kvinner lurer på, men synes det er flaut å spørre om.

1. Kan gynekologisk laser hjelpe kvinner med vaginale utfordringer?

Gynekologisk laser er en laserbehandling av vagina. Behandlingen stimulerer kollagen- og elastinproduksjonen, noe som både strammer opp og forbedrer elastisitet og naturlig smøring av vagina. Vulva, som er kvinnens ytre kjønnsorganer, kan også behandles.

Behandlingen er ideelt for kvinner som opplever tørre slimhinner i skjeden, kløe, smerter eller ubehag ved samleie, utvidelse av vagina etter fødsel, vannlatingsplager som stressinkontinens eller gjentagende vaginale infeksjoner. Mange kvinner får noen av disse plagene i overgangsalder, andre får problemer allerede etter første barnefødsel.

Gynekologisk laser passer for kvinner som ikke ønsker tradisjonell kirurgi eller hormonbehandling, eller hvor man ønsker å avvente med annen konvensjonell behandling. Det er også en bra behandling for kvinner som har hatt bryst- eller underlivskreft, da de ikke kan ha tilførsel av hormonet østrogen.

2. Kan gynekologisk laser bedre tørrhet i skjeden?

På grunn av mangel på østrogen i forbindelse med enten overgangsalderen eller som følge av behandling for brystkreft, blir slimhinnene i skjeden tynnere og tørrere. Tørre slimhinner i underlivet fører ofte til andre plager som kløe, stikking, svie og sårhet i både skjede, skjedeåpning og området rundt skjeden. Bakteriell flora i underlivet forandres og både urinveier og underlivet blir mer utsatt for infeksjoner.

Plagene fører også ofte til smerter ved samleie. Laseren har effekt på den vaginale slimhinnen ved at den stimulerer produksjonen av kollagen og elastin, og bedrer funksjonaliteten til det behandlede området. Slik gjenopprettes tilfredsstillende blodtilførsel, fuktighet og elastisitet.

Bestill din time hos A-medi her!

3. Kan gynekologisk laser bedre smerter under samleie hvis man opplever det som et problem?

Det finnes en rekke årsaker til smerter ved samleie. Ubehaget fra de fysiologiske endringene knyttet til forandringer i vaginalslimhinnen kan redusere livskvaliteten og påvirke parforholdet, samt føre til uteblivelse av orgasme og manglende sexlyst hos kvinner. Gynekologisk laser øker fuktproduksjon i vaginalslimhinnen uten bruk av hormoner, og gir samtidig en slimhinneforbedring som kan bedre smerter ved samleie.

Naturlige faktorer som aldringsprosess og fødsler fører til at diameteren av skjeden økes med vaginal slapphet til følge. I disse tilfellene er det viktig å vurdere årsaken for å utelukke en involvering av musklene. Vaginal laser tillater behandling i de tilfellene hvor tilstanden skyldes tap av elastisitet og hjelper med å stramme både vagina og området rundt.

Enkelte kvinner forteller også om bedring av orgasme.

4. Kan gynekologisk laser hjelpe mot urinlekkasje?

Ufrivillig vannlating er et ganske vanlig problem hos kvinner som har født barn, og man antar at ca 30% av norske kvinner er plaget av urinlekkasje. Den vanligste formen av urinlekkasje er stressinkontinens. Tilstanden gir lekkasje med små mengder urin når du hoster, nyser, ler, trener eller gjør andre aktiviteter som øker trykket i magen.

De viktigste årsakene til stressinkontinens er fødsler, østrogenmangel og fremfall av skjede eller livmor. Lett til moderat stressinkontinens kan behandles med gynekologisk laser, som blant annet øker tykkelse på vevet i skjeden.

5. Hvorfor kan gynekologisk laser hjelpe kvinner som har hatt brystkreft?

Kvinner som er operert for brystkreft bruker ofte medisiner som gjør at den vaginale slimhinnen blir tynnere og tørrere. Dette kan bli et stort problem, da vi ikke kan bruke hormoner for å behandle plagene forbundet med dette.

Gynekologisk laserbehandling kan imidlertid bygge opp slimhinnen og dermed bedre plagene knyttet til tørrhet i skjeden.

6. Er det vondt å ta gynekologisk laserbehandling?

Nei, gynekologisk laser er nærmest smertefri og har ingen nedetid. Hos oss på A-Medi bruker vi en laser som heter Shelase. Dette er en vaginallaserbehandling som kombinerer både en ablative og non-ablative lasere. Denne teknologien er helt unik da den tillater bruk av to forskjellige lasere i en og samme behandling. Dette skiller Shelase fra andre vaginallasere som består av kun en lasertype.

Shelase ansees som en sikrere alternativ og potensielt mer effektiv behandling, sammenlignet med vaginallasere som består av kun en lasertype. Behandlingen kan utføres i lunsjen og du kan gå tilbake på jobb etterpå.

7. Kan alle kvinner behandles med gynekologisk laser?

Det er viktig med en grundig gynekologisk undersøkelse i forkant av behandlingen. Kvinner som har kreft eller udiagnostiserte lesjoner i behandlingsområdet, samt de som har gjennomgått stråling samme sted kan ikke behandles. Graviditet er en absolutt kontraindikasjon, og man bør vente i tre måneder etter en fødsel før man kan ta behandlingen.

Pasienter som har nedsatt sårtilheling og som har en historie med dannelse av keloide arr, bør ikke behandles med vaginal laser. Aktiv infeksjon i behandlingsområdet, som for eksempel herpes, urinveisinfeksjon eller seksuelt overførbare sykdommer, bør behandles først.

Kontakt A-Medi for å bestille konsultasjonstime.

Les mer på A-medi.no

Tlf: 67 430 930

Powered by Labrador CMS