mote

8 freshe, norske menn som inspirerer oss nå

Mote er en viktig måte å uttrykke seg selv på, forteller en gjeng kule, norske menn.

Fordi genderfluid mote er den gøyeste moten.

Publisert Sist oppdatert

Damemoten har pleid å dominere moteuniverset, men nå er det andre tider. Ikke bare er det større fokus på herremoten under de internasjonale moteukene, i street style-miljøene og blant moteprofilene, også her hjemme ser vi flere freshe menn som mer enn gjerne uttrykker seg gjennom klær og stil. Både på sosiale medier og ute i gatene. No complaints!

Det er ikke helt feil å påstå at hele moteverdenen er inne i en genderfluid epoke. Det er gøy, kreativt, uventet og kontrastfylt å leke seg med snitt og uttrykk på tvers av kjønn. Skjørt, slengbukser, slips og overdimensjonerte skuldre skal på både menn og kvinner. Det er ikke så viktig om en kolleksjon er "til dame" eller "til herre". Ja, takk!

Les også: The Row-minimalisme er stadig en stor trend!

Disse 8 norske mennene inspirerer oss skikkelig om dagen - og vi elsker å se de individualistiske uttrykkene, kule snitt og avslappet layering done right dukke opp i feeden vår.

Til ELLE forteller de hva mote og stil betyr for dem, og hvor de finner viktig moteinspo.

Jonas: - Kult når antrekk speiler personlighet

Modell Jonas Bahri får mildt sagt sett moteverdenen på nært hold - blant annet har han gått for selveste Balenciaga. Likevel gir han sine egne venner størstedelen av æren for stilinspirasjonen han plukker opp.

– For meg handler mote og stil om å gå i noe som uttrykker min interne verden og følelsene mine eksternt. Det skal være en sammenheng mellom hvem jeg er og hva jeg går i, sier Bahri.

– Jeg ser utrolig mange med en stil jeg aldri kunne gått i selv, men synes likevel det er kjempekult når antrekket utstråler eller speiler personligheten deres. Så gå i akkurat det du personlig føler deg mest komfortabel i, så føler du deg best fordi det er essensen av deg! sier han.

Bahri kan ikke peke ut noe spesifikt stilikon, og mener han for det meste finner anntreksinspirasjon på gata, i filmer og i vennegjengen.

– Og selvfølgelig blir jeg også påvirket - både bevisst og underbevisst! - av diverse bilder på sosiale medier, legger han til.

Henrik: - Gjør oss alle til vandrende kunst

Artist og låtskriver Henrik "Heaven" Høven mener mote, personlighet og kunst går hånd i hånd.

– For meg, er stil og mote to forskjellige begreper. Stil handler mye mer om personen bak, hvem man er og hva man vil uttrykke - igjennom mote, sier han.

Heaven understreker at han stadig legger merke til folk rundt ham med kul stil, selv om han selv ikke ville brukt plaggene. 

– Mote gjør oss alle til vandrende kunst og er med på å definere hvem vi er og hva vi vil si uten å si det med ord, mener han.

Heaven kan liste opp flere stilikoner: Prince. Michael Jackson. Lenny Kravitz. 

– Og jeg kan ikke IKKE nevne Rihanna, sier han.

– Men når det kommer til stilinspo, er det ofte venner som inspirerer meg. Vi både utfordrer og inspirerer hverandre, innrømmer han.

Heaven forteller at han også stadig lar seg inspirere på reise. Musikken tar ham til mange forskjellige steder, slik at kulturer, byer og land blir naturlige inspirasjonskilder. 

– Jeg er også ekstremt glad i film, såpass at jeg ofte later som om jeg faktisk er the main character. Har vært med i både Saltburn og Maestro siden de kom ut… 

Alphons: - Sitter og dagdrømmer kombinasjoner

Moteprofil, modell og moteredaktør Alphons Amuri påpeker at mote gir deg mange muligheter til å uttrykke deg.

– Så mye i livet vårt er gitt ut fra miljø, alder, arv og så videre - men med mote kan man i utgangspunktet skape en helt egen karakter basert på hva man selv liker! Mote er muligheten til å kunne skape seg selv, slår han fast.

Ifølge Amuri, har han ikke noen spesielle moteikoner. Antrekksinspirasjonen kommer fra her og der, og andre som kler seg både likt og ulikt.

– Det er ekstremt mange som kan kle seg der ute. Om jeg skal trekke frem noen konkrete, så digger jeg hvordan Hodan Jusuf, Felipe Pelaez og Mahad Said her i Oslo kler seg, tipser han.

– Jeg antar at jeg henter inspirasjon fra alt jeg ser blandet med min egen fantasi. Jeg sitter ofte og dagdrømmer antrekkskombinasjoner som passer sammen i klesskapet mitt, forteller Amuri.

Malik: - Å sitte på Le Progrès og people watche

Også artist Malik Daar elsker mote fordi det er "en forlengelse av ens personlighet", forteller han.

– Det gir rom for variasjon og eksperimentering, noe som er gøy. Men det betyr også at man fort kan se om noe ikke er deg eller er påtatt, mener han.

Daar vet godt hvem hans egne stilikoner er. Det er ikke få profiler han synes har bra stil og mer enn gjerne henter inspirasjon fra.

 – Jeg hopper litt fram og tilbake mellom Playboi Carti, Ye, Asap Rocky, Frank Ocean, Lil yachty, Tyler The Creator, Veneda Carter, Julia Hobbs, Brenda Hashtag, Luka Sabbat, Denzel Washington, Willem Defoe og Jeff Goldblum...

– Når det gjelder stilinspo, får jeg kanskje mest inspirasjon av å sitte på Le Progrès i Paris og people watche. Blir alltid veldig inspirert når jeg spotter noen eldre folk som kler seg pent, og forstår seg på proporsjoner og silhuetter - when they got that shit on! deler Daar.

Jimi Somewhere: - Liker plagg med litt historie

Artist Jimi Somewhere forteller at mote og stil handler mye om plukk og miks - og låning.

– Mote er en måte å inspirere meg selv på. Hvis jeg liker sånn jeg føler meg i klærne, så presterer jeg bedre i jobben min, sier han. 

– Jeg har vokst opp i skateboardkultur, så har tatt med meg mye derfra, men ellers plukker jeg og mikser fra det meste. Jeg låner mye klær fra menneskene rundt meg, noe som også påvirker stilen min en del. Liker å bruke plagg med litt historie! forteller Jimi Somewhere.

Og stilikonene? To er på delt førsteplass.

– Blir en tie mellom Jesse Pinkman fra Breaking Bad og Björk.

Rune: - Mote er en form for selvpleie

Moteprofil Rune J'Atoche har leket seg med uttrykk, farger og layering i årevis. Med tiden har det blitt en måte uttrykke seg selv på, noe han elsker.

– Jeg vil si det er en form for selvpleie. Bare det å starte hele prosessen med å sette sammen et antrekk, eller planlegge en look for en spesiell anledning er magisk, forteller han.

Han kan peke ut flere tydelige inspirasjonskilder:

– Jeg inspireres av Harry Lambert sitt arbeid, Justin Bieber og Bretman Rock - og finner inspirasjon i gamle filmer og serier, trekker J'Atoche fram.

– Jeg inspireres også av folk på gata, og når jeg er på fashion week. Det er spennende å se hvordan andre uttrykker seg selv visuelt, sier han.

Sivert: - Mye inspo på runwayen og i det japanske motebildet

Moteprofil Sivert Lauredz Jensen forteller at han mer enn gjerne leker seg med mote - nesten hakket for mye.

– Helt siden barndommen, har mote vært en av mine viktigste elementer - en unik måte å uttrykke meg på - og ikke minst noe som kan endres ofte! Selv har jeg eksperimentert veldig mye, innimellom helt til et punkt hvor jeg selv har problemer med å forstå hvor inspirasjonen min kommer fra - men jeg prøver uansett alltid bare gjøre som jeg selv vil og føler for, sier han. 

Ifølge Jensen, er det de mindre kommersielle uttrykkene innen mote som absolutt inspirerer mest.

– For eksempel ulike key pieces i en ny kleskolleksjon, nye kampanjer eller noe fra eldre band og artister. Jeg finner også spesielt mye inspirasjon på runwayen og i det japanske motebildet, som visual kei eller gyaru-stilene, forteller han.

– Også fan av street fashion og ssense.com! legger Jensen til.

Hao: - Føle meg komfortabel og unik

Moteprofil Hao Phong Vu mener mote og stil er viktig for ham. Han forsøker alltid å speile seg selv i stilen sin, og liker at det gir ham muligheten til å representere seg selv gjennom klær. 

– Mote og stil er viktig for meg fordi det hjelper meg til å føle meg både komfortabel og unik, sier han.

Vu forteller at han ikke har noe konkret stilikon, men at han inspireres daglig av ulike profiler og venner han følger på sosiale medier.

– Men jeg elsker å bli inspirert når jeg reiser. Paris er min fav spot! legger han til.

Les også: Moteprofilene: - Disse trendene overlever ikke i 2024

Powered by Labrador CMS