Økonomiske nyttårsforsetter

Foto: Unsplash

Nyttår er tid for forsetter. Hva med å ha økonomiske nyttårsforsetter i år? Det kan være lønnsomt! Her er 8 tips!

Publisert Sist oppdatert

Annonse i samarbeid med Danske Bank.

– Ved å ta et par bevisste grep når det kommer til privatøkonomien, blir du mer robust økonomisk, får mer ut av pengene dine og tilrettelegger for egen økonomiske frihet, sier Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Her gir Motzfeldt deg sine aller beste tips til hvordan du kan få mer ut av gryna dine i 2019!

1. Sjekk skatten din!

Det er utrolig kjedelig å få skattesmell. Men samtidig er det å betale for mye i skatt en lite lønnsom måte å spare på. Betal heller riktig skatt og start sparing i stedet. Sjekk skattekortet ditt på skatteetaten.no.

2. Bygg buffer!

Det er smart å ha 1-2 månedslønner i bakhånd slik at man slipper å ty til dyre kredittkort derom uforutsette utgifter oppstår. Ved å ha et fast trekk fra lønnskonto til bufferkonto hver lønning går buffersparingen av seg selv. Spar etter evne og behov.

3. Se over gjeldssituasjon!

Husk at rentene er spådd å øke i årene som kommer. Det betyr at du gradvis må betale mer på lånet ditt. Kanskje er det lurt å venne seg til et høyere utgiftsnivå allerede i dag ved å sette opp fast månedlig sparing. Dersom du har mye kredittkortgjeld bør du prioritere å nedbetale denne først.

4. Vurder investering!

Har du mye penger i banken? Et luksusproblem kanskje, men det er lite lønnsomt å ha penger stående i banken over tid nå når renten er så lav. Verdipapirfond kommer i mange ulike sammensetninger fra lav til høy risiko slik at du kan finne en løsning som passer for deg.

5. Bruk 1 time på pensjon!

Gå på norskpensjon.no eller nav.no og estimer din pensjon. Og kom i gang med privat sparing til pensjon! Opprett fast trekk fra lønnskonto til pensjonssparing på lønningsdag så går pensjonssparingen av seg selv. Det er bedre å spare litt enn ingenting!

6. Sett opp budsjett!

Se over utgiftene dine. Kanskje kan du kutte på utgifter til treningsabonnement, tv-kanaler eller strømmetjenester? Og sjekk vilkår på for eksempel forsikringer ved å innhente tilbud fra flere selskap.

7. Sjekk personforsikringene!

Uføreforsikring eller uførepensjon er viktig for å sikre egen inntekt ved langvarig sykmelding eller uførhet. Dødsfallforsikring er viktig dersom man har familie for å trygge gjenlevende.

8. Sist med ikke minst: Kos deg!

Det gjelder å finne en god balanse mellom å leve og kose seg nå, samt planlegge for uforutsette hendelser og fremtiden.

Er det noe du ønsker å vite mer om innenfor økonomi, investering og sparing. Les mer her eller ta direkte kontakt med rådgiver i chatten på høyre side.

Powered by Labrador CMS