mat

De aller beste kakene til 17. mai

Trenger du tips til søtsaker på 17. mai? Vi har samlet de beste kakene til den store dagen.

Publisert Sist oppdatert

Lurer du på hvilken kake du skal lage til 17. mai? Vi har plukket ut tre favoritter – gjennomtestede og garantert tilfredstillende for store og små.

Gulrotkake med ostekrem

Denne gjennomtestede gulrotkaken er familiens absolutte favoritt – den er fuktig av søt og syrlig ananas, og gir knasende motstand fra valnøtter.

Gulrotkake 17.mai
Gulrotkake med ostekrem. Gjennomtestet og garantert tilfredstillende!

Steketemperatur: 175 grader.

Steketid: 30 minutter. Dette er en høy kake i tre lag. Bruk to eller tre springformer, 24 centimeter i diameter.

DU TRENGER:

Til bunnen

500 g gulrøtter, skrell og skjær i biter

2 ½1/2 dl maisolje

200 g hermetisk knust ananas

4 store egg

7 1/2½dl hvetemel

5 dl sukker

1 ts vaniljesukker

1 ss kanel

1 ss natron

1 ts salt

2 ½1/2 dl valnøtter, grovhakket

Til ostekremen:

285 g smør, romtemperert

850 g melis

500 g kremost naturell,

romtemperert

1 ts vaniljesukker

1 lime, saften

valnøtter, bær, spiselige blomster til pynt

FREMGANGSMÅTE

1. Kok gulrotbiter til de er møre, det tar 10–15 minutter. Hell av vannet og mos gulrøttene til en grov masse. Bruk en håndmoser, for da kan du kontrollere grovhetsgraden. Sett til avkjøling.

2. Dekk formene med bakepapir og smør kantene med smør. Hvis du ikke har bakepapir, kan du også smøre bunnene med smør.

Lag bunnene

1. Ha olje, ananas og egg i gulrotmassen, og rør til alt er godt blandet.Håndkraft er like bra som maskinkraft.

2. Ha hvetemel, sukker, vaniljesukker, kanel, natron og salt i røren, og bland alt uten å overarbeide. Ha i valnøtter til slutt. Fordel røren mellom springformene.

3. Stek i 30 minutter på 175 grader. For å sjekke at kaken er ferdig, stikker du en tannpirker eller en cocktailpinne av tre midt i kaken. Kommer den ut tørr og uten røre, er kaken ferdig. Avkjøl på rist. Når bunnene er avkjølt skjærer du forsiktig langs kanten av formen slik at kakene løsner før du åpner og fjerner ringen.

Lag ostekremen

1. Pisk sammen smør og halve mengden melis til en hvit smørkrem.

2. Tilsett kremost, vaniljesukker og resten av melisen. Pisk til alt er godt blandet og glasuren er jevn og fyldig. Ha i saften av en lime til slutt, bland godt og sett kremen i kjøleskapet i 1–2 timer. Den skal være fast, men fortsatt smørbar.

Sett sammen

1. Er bunnene ujevne eller har løftet seg vel mye i midten, kan du starte med å rette dem ut. Skjær av det som er skjevt eller høyt eller ujevnt. Dette er spesielt viktig om du lager en høy kake med to eller tre lag, ellers kan lagene lett skli.

2. Start med første lag. Smør på et tykt lag med ostekrem. Repeter på det andre laget og eventuelt det tredje, før kaken heldekkes med krem oppå og rundt kantene. Vil du heller lage en «nakenvariant», holder det at du brer kremen mellom lagene og på toppen. Pynt med valnøtter, bær eller en eng av vakre, spiselige blomster.

TIPS:

Lag en høy og staselig gulrotkake av tre bunner. Lekkert! Eller fordel røren mellom to former, og frys den ene. Da har du en deilig gulrotkake på lur til en senere anledning. Lager du to bunner av røren, kan du beregne 5–10 minutter ekstra steketid.

Når du lager ostekrem, må smør og kremost være romtemperert, ellers får du klumper. Lag halve mengden hvis du skal pynte én kakebunn og fryse den andre, eller hvis du lager en «nakenversjon» med krem mellom lagene og på toppen, men ikke rundt kanten.

FORBEREDELSER: Dette kan lages dagen før

Bunnene – dekk dem godt til når de er avkjølt.

Ostekremen oppbevares godt tildekket i kjøleskapet. Ta den ut minst en halv time før du skal smøre den på.

Gulrøttene kan du koke og mose og oppbevare godt tildekket i kjøleskapet.

Bunnene kan fryses.

Snickerskake

En karamellelskers drøm er en snickerskake som knaser av festlige peanøtter og er dekket av fløyelsmykt sjokoladetrekk.

Steketemperatur: 225 grader. Steketid: 12 minutter. Bruk en springform, 24 cm i diameter.

Myk og saftig sjokoladebunn med karamell og peanøtter.DU TRENGER:

Til bunnen

4 egg

2 dl sukker

200 g mørk sjokolade i biter

200 g smør i biter

3 dl hvetemel

2 ts bakepulver

Karamellfyll med peanøtter

200 g sukker

0,75 dl vann

80 g smør

2 dl kremfløte

200 g salte peanøtter

grovhakkede peanøtter til topping

Sjokoladeglasur

2 dl fløte

200 g god sjokolade i biter

1 klype salt

FORBEREDELSER

Lag bunnen dagen før. Da er det fort gjort å sette sammen denne fudgy kaken.

FREMGANGSMÅTE:

Lag myk og saftig sjokoladebunn

1. Visp egg og sukker til eggedosis.

2. Smelt sjokoladen i vannbad, og rør inn smøret slik at det smelter. Bland sjokoladesmøret inn i eggedosisen. Vend til slutt inn hvetemel og bake-pulver med en sleiv.

3. Hell røren i en form der bunnen er dekket med bakepapir og kantene smurt med smør og har fått et lett dryss hvetemel. Stek kaken på 225 grader i 12 minutter. Avkjøl og behold spring-formen på. Da blir det lettere å fylle med karamellfyll og sjokoladeglasur.

Lag karamellfyll

1. Ha sukker i en kjele, og hell på vann. Ikke rør, men kok opp, og la det koke på medium varme til sukkeret blir til gyllen karamell. Det kan ta litt tid, så vær tålmodig. Ta kjelen av platen.

2. Rør inn smør, og hell kremfløten gradvis inn i en tynn stråle mens du rører.

3. Sett kjelen tilbake på platen, og la karamellsausen småkoke på medium lav varme i 6–8 minutter. Ta kjelen av platen, og rør inn peanøtter. Avkjøl helt.

4. Hell karamellfyllet over kaken. Husk å ha springformen på. Jevn ut og fordel godt ut mot kantene. Avkjøl kaken i kjøleskapet eller i fryseren til karamell-fyllet har stivnet. Da går det fortere.

Lag sjokoladeglasur

Ha fløte, salt og sjokoladebiter i en kjele. Gi det et raskt oppkok mens du passer på og rører innimellom til sjokoladen har smeltet og har blandet seg godt med fløten. Avkjøl før du heller glasuren over kaken. Sett bollen i isbad om du vil fremskynde nedkjølingen. Sett kaken tilbake i kjøleskapet i 1 time slik at glasuren får satt seg, og frem til en halv time før servering. Da kan du fjerne formen, dele opp i stykker og nyte en kake som er noe helt for seg selv – og en liten kule god vaniljeis til blir aldri feil.

TIPS:

Myk og saftig sjokoladebunn er skikkelig god alene med melisdryss på eller med vispet krem og karamellsaus med peanøtter, men prøv med hva som helst av krem, fyll og saus som topping. Vår favoritt er karamellisert popcorn på toppen av snickersfyllet! Oppskrift på dette magiske popcornet finner du her.

Himmelske bringebærboller

Strengt tatt ikke en kake, men disse hvetebollene er saftige og myke, og fulle av glede!

Gir 16 boller. Bruk muffinsform. Steketemperatur: 180 grader . Steketid: 10–12 minutter.

Kanskje verdens beste boller? Hveteboller fylt med deilig bringebærsyltetøy.

DU TRENGER:

1 dl melk

1 ½ dl vann

500 g hvetemel

75 g sukker

1 ½ ts salt

1 ts kardemomme

1 pose tørrgjær

2 egg

75 g smør, i terninger

bringebærsyltetøy til fyll

melis og et dryss kanel til topping

FORBEREDELSER

Frys bringebærsyltetøy i en isbitform. Da er det enkelt å fylle bollene, og ikke minst lukke dem etterpå.

TIPS

Om deigen er litt klissete, er det en god dag, fordi det betyr at du har ekstra gode bringebærboller i sikte. Dryss bare litt ekstra mel på bakeunderlaget for å unngå at deigen -setter seg fast. Børst av eventuelt overflødig mel.

VARIASJONER

Bytt ut bringebær med aprikossyltetøy. Fantastisk, det også! Kan fryses om det blir noen igjen. De er som ferske når de tiner på benken og får noen minutter i ovnen (40 grader).

FREMGANGSMÅTE:

Sett deigen:

1. Melk og vann varmes i en kjele eller i mikroovn til væsken er lunken.Den må ikke overstige 30 grader.

2. Rør mel, sukker, salt, kardemomme og gjær lett sammen, og hell melkeblandingen i mens du rører. Det er enklest med en kjøkkenmaskin med eltekrok eller K-krok.

3. Bland inn eggene, så smør-terninger. Elt deigen i 10 minutter til den er elastisk, eller så lenge du orker hvis du bruker håndkraft. Skrap sidene underveis hvis det er nødvendig. Dryss et tynt lag hvetemel over deigen, og sett den til heving på et lunt sted i 60 minutter eller til dobbel størrelse.

4. Smør muffinsformen godt, og dryss litt hvetemel i hver grop. Da blir det lett å ta bollene ut av formen når de er ferdigstekt. Roter brettet slik at melet fordeler seg jevnt, før du vipper det over vasken og gir det et lite dunk for å fjerne overskuddsmel.

Trill boller

1. Velt deigen ut på et underlag som er drysset med et tynt lag hvetemel, og rull deigen ut med lette fingre til en tjukk pølse på 60 centimeter.

2. Del deigen i to, og deretter deler du hver del to ganger til, slik at du til slutt har åtte deler. Hver av disse delene kan du dele i to slik at du får 16 boller.

3. Klem, strekk og dra hver del ut til en rund disk, og legg en bringebærisbit i midten – eller en klatt syltetøy. Brett kantene rundt syltetøyet, fest deigen sammen og legg bollen i formen med skjøten ned. Sett til heving i 60–90 minutter til dobbel størrelse.

4. Dryss på et tynt lag fint sukker med kanel rett før steking. Stekes på 180 grader i 10–12 minutter til de er gylne og vakre. Avkjøles så vidt på rist før du smaker, fordi de er aller best når de fortsatt er varme.

Oppskriftene er hentet fra boka Duften av klassiske kaker og søte saker av Heidi Brovoll-Bø.

OM FORFATTEREN

Heidi Brovoll-Bø, forfatter og forlegger

«Har du oppskriften?» Det har Heidi hørt utallige ganger. Det er her selve ideen om å lage en bakebok kommer inn. En bok som har alle oppskriftene Heidi har laget i årevis, og som har én fellesnevner: De er lette å lage med ingredienser du har i skuffen fra før eller finner på butikken om hjørnet. I tillegg er de så gode at familie, venner, venners venner og alle barn og ungdommer som har tråkket inn og ut av Heidis hjem har smattet, himlet med øynene, nytt øyeblikkene og forsynt seg med mer. Amerikanske favoritter har vært med siden 90-tallet. Oreos, Rice -Krispies, brownies og popsicles er bare noen av dem. Ekstra høye kaker og formfulle paier, som de en viss bestemor fra Andeby serverte, er med i boka fordi Heidi bodde i Edmonton i Canada i seks år. Heidi har bakgrunn fra prosjekt-ledelse i leverandørindustrien for olje, gass og fornybar energi. Det håper hun ingen vil bruke mot henne nå når alle gode krefter skal dra oss mot en klimavennlig verden. Som nyklekket forfatter og forlegger, tar hun med seg mange gode erfaringer derfra i sitt helt ferske bokprosjekt og første utgivelse på eget forlag.

Bakeboka Duften av klassiske kaker og søte saker summerer opp Heidis liv som hobbybaker, men den dekker også hennes lidenskap for det vakre. Derfor handler boka også om å nyte. Om lykke. Det å elske og ren skjær glede. Det bys på kjærlighet, minner og masse hygge gjennom bilder og tekster. Følg Heidi på @duften_av på Instagram og på bearberry.no

Powered by Labrador CMS