mat

Sommerens beste drinker

Har du denne pønsjen som aperitiff, blir sommerfesten garantert en suksess!

Drinkene som gjør 17. mai-festen til en suksess!

Publisert Sist oppdatert

En drink i hånden er en perfekt start på festen. Og en som virkelig vet hva hun snakker om når det gjelder gode drinker er bartender og veteran i Oslos utelivsbransje, Anne Maurseth.

Anne Maurseth er bartender, og har i femten år jobbet på flere av de beste barene i Oslo: Andre til Høyre, No. 19, Bar Boca og The Conservatory på Maeemo. I alle disse årene har hun servert lekre drinker til festglade gjester, og nå kan enda flere dra nytte av hennes enorme kunnskap med Drinkboka. Dette er Annes første bok, og den tar for seg alt du trenger å vite for å kunne briljere med egne drinker – hjemme på ditt eget kjøkken.

Anne Mauseths ultimate sommerdrink er pønsj. – Å lage en stor bolle med deilig, forfriskende pønsj, som gjester kan forsyne seg selv med i hagen – det er sommer for meg.

Her har Anne plukket ut fire drinker fra boka som du kommer til å lage igjen og igjen denne sommeren – og som er perfekte å lage til 17. mai-festen.

Alkoholfri French 75

En elegant velkomstdrink uten for mye forberedelser. Med riktig valg av alkoholfri musserende vil denne bli en stor hit!

– Det er flere og flere som velger å drikke alkoholfritt, og det er en trend jeg tror kommer til å øke. Helse og sunnhet er i vinden, og stadig flere velger alkoholfrie alternativer. Som bartender liker jeg at stigmaet rundt å drikke alkoholfritt blir mindre. Det skal være lov å ikke konsumere alkohol, og man burde ikke trenge «unnskyldninger» som graviditet eller antibiotika for å slippe å drikke. Det å ville være sosial på en onsdag, men ikke være bakpå torsdag, burde være nok!

Alkoholfri French 75 – en elegant velkomstdrink.

Ingredienser:

2 cl ferskpresset sitronjuice

2 cl sukkerlake

2 cl GinISH (kan sløyfes)

Topp med Copenhagen

Sparkling Blå

Framgangsmåte:

Shakes, serveres i fluteglass eller coupette. Ha alle ingrediensene i shakeren og fyll opp med så mye is du klarer. Rist shakeren hardt til du hører at isen begynner å knuse. Hell drinken over i glasset gjennom en Hawthorne-sil, og bruk eventuelt en tesil i tillegg for å unngå små isflak eller rester av ingredienser i drinken. Topp med mineralvann til slutt.

– Det har heller aldri vært lettere å finne gode, alkoholfrie alternativer. Dagene der alkoholfri må bety brus eller oversukrede blå drinker med sirup, er over. Nå finnes det så mange gode og spennende alkoholfrie ingredienser i både butikk og på Vinmonopolet at man kan ta utgangspunkt i enhver oppskrift og bytte ut elementene som man vil. Det finnes også fabelaktige ferdigblandede drikker på flaske, som Villbryggs produkter, og SpritzISH på boks, samt ulike typer kombucha. Du kan velge etter din egen smak og stil!

Pønsj med hylleblomst

– Jeg slår et slag for pønsjens renessanse! Det er alltid tilfredsstillende å lage veldig mye av noe på én gang, uten å bruke altfor mye tid. Og pønsj er uanstrengt kult å servere til gjester, på samme måte som en ovnsrett som har laget seg selv mens du har tenkt på helt andre ting.

Mengde: 10–15 glass. Tilberedelse: Bygges i en stor bolle.

– Dette er den soleklare sommerdrikken min. Frisk, lys og enkel å lage til mange.

Ingredienser:

2 l hylleblomst-te

5 dl Aperol

7 dl gin

5 dl Belvoir hylleblomst-kordial

5 dl ferskpresset sitronjuice

2,5 dl sukkerlake (kan sløyfes)

Masse is til servering

Friske hylleblomster til pynt

Framgangsmåte:

Trekk hylleblomst-te i 70 grader varmt vann i 20 minutter, og la den avkjøles. Den kan godt lages dagen før, og stå kaldt over natten. Bland sammen alle ingrediensene før gjestene dine kommer, og smak til med sukkerlake. Fyll opp bollen med is cirka 10 minutter før gjestene kommer, og pynt med ferske hylleblomster eller fruktskiver. La gjestene forsyne seg selv ved ankomst.

– Dette er den soleklare sommerdrikken min. Frisk, lys og enkel å lage til mange. Har du denne hylleblomst-pønsjen som aperitiff, blir sommerfesten garantert en suksess!

Les også: De aller beste kakene til 17. mai!

Paloma

Paloma er det aller heteste i barverdenen akkurat nå.

– Det er en enkel highball-drink som ikke trenger noen særlig forberedelse, og som gir følelsen av sommer og sol øyeblikkelig. 3 Cents Grapefruit Soda er et fabelaktig blandevann til denne drinken, som gjør seg ekstra godt med litt fersk lime eller grapefrukt i tillegg. Paloma er spådd til å ta over drinktronen fra Gin & Tonic – og det sier litt!

Paloma er en enkel highball-drink som ikke trenger noen særlig forberedelse, og som gir følelsen av sommer og sol øyeblikkelig.

Ingredienser:

5 cl tequila

1,5 cl ferskpresset rød grapefruktjuice

Grapefrukt-soda

Flaksalt til kanten av glasset

Framgangsmåte:

Bygges, serveres i highballglass. Salt kanten av glasset før du begynner, ved å dyppe kanten først i litt limejuice og deretter salt. Ha alle ingrediensene i glasset, og fyll opp med is. Hvis isen faller sammen raskt, fyller du opp med flere isbiter. Topp med grapefrukt-soda og rør forsiktig rundt med barskje eller en gaffel.

Hemingway Daiquiri

Med en liten vri på originalen skiller denne daiquirien seg ut med en elegant palett og rødmende rosafarge i glasset.

Den er derfor kanskje så langt unna forestillingen om forfatteren Ernest Hemingway man kan komme? Hemmeligheten bak både smaken og fargen er ferskpresset rød grapefrukt. Drinken stammer mest sannsynligvis fra El Floridita Bar i Havana, og Hemingway hadde visstnok noe med oppskriften å gjøre.

Ingredienser:

Nick & Nora-glass er opprinnelig fra 1920-tallet, og har blitt moderne igjen de siste årene. Man kan bruke Nick & Nora til alle drinker som serveres i martiniglass. Det brukes gjerne til rørte drinker og syrlige shakede drinker. Glasset er litt lettere å håndtere i vrimmelen enn et martiniglass, siden det ikke skvulper over like lett. Det bør romme 15–18 cl.

5 cl lys rom

2 cl ferskpresset limejuice

2 cl ferskpresset grapefruktjuice

1 cl sukkerlake

0,5 cl Luxardo Maraschino-likør

Framgangsmåte:

Shakes, serveres i Nick & Nora-glass. Ha alle ingrediensene i shakeren og fyll opp med så mye is du klarer. Rist shakeren hardt til du hører at isen begynner å knuse. Hell drinken over i glasset gjennom en Hawthorne-sil, og bruk eventuelt en tesil i tillegg for å unngå små isflak eller rester av ingredienser i drinken.

Oppskriftene er hentet fra Drinkboka av Anne Mauseth. Boka inneholder blant annet oppskrifter, tips og triks til hjemme-bartenderen, lister over utstyr og garnityr, samt «skjulte perler» – «drinker som enten er moderne klassikere eller så obskure at de fleste ikke har hørt om dem».

– Jeg håper Drinkboka kan inspirere til å lære mer om den den store verdenen av drinker – både med og uten alkohol. Her får du mine favorittdrinker, i tillegg til en hel del klassikere. Jeg ønsker deg gode opplevelser med smaker du allerede liker, og at du kanskje oppdager en ny favoritt.

Les også: Den lager du den perfekte pavlovaen!

Powered by Labrador CMS