MOTE

Slik stryker du bunadskjorta

Her får du de beste tipsene og triksene til hvordan du behandler bunadskjorta.

Publisert Sist oppdatert

Stryke bunadskjorte til 17. mai? Den store dagen nærmer seg med stormskritt. Har du bunadskjorta klar?

Hvis du skal ha bunad bør du være ute i god tid med forberedelsene, det er nemlig smart å stryke bunadskjorta før 17. mai.

Vi tok en prat med bunadtilvirker i Norsk Flid Husfliden, Ole Kristian Gundersen, som lager- og er over middels interessert i bunader.

Her er hans beste tips til hvordan du stryker og behandler bunadskjorta.

Les også: De fineste kjolene til 17. mai. 

Gule flekker på bunadskjorta?

Gundersen sier at du godt kan stryke skjorta mange dager før 17. mai, men da bør du ikke henge den inn i skapet igjen. Og den bør alltid vaskes etter bruk slik at den er ren når du tar den fram, men hvis du ser noen gule flekker er det mulig å få bort disse.

Et annet triks er også å legge den i bløt med vaskepulver for hvitt tøy. Husk å skylle godt.

Stryke bunadskjorta – slik gjør du det

– Legg skjorta i vann, bruk Husflidens såpespon og gni på flekkene. Unngå deodorant for det vil gulne stoffet. Men hvis skjorta generelt er gul, kan du henge den i sola.

Du trenger et godt strykebrett og strykejern.

Start med fuktig skjorte. Da er det mye lettere å stryke.

Dynk den i vann, rull den sammen og legg den i en brødpose i kjøleskapet eller fryseren i noen timer. Da fordeler fukten seg i stoffet.

Stryk bunadskjorta på vranga. Når det kommer til varme på strykejernet er det viktig å stille den etter stoffet på bunadskjorta. Lin tåler mye varme, mens bomull tåler mindre.

Husk at det aldri skal være press i bunadskjorta. Heng den opp på en kleshenger. Rett før du skal bruke den kan du stryke litt lett over ermene og fronten uten damp.

Slik fjerner du flekker på bunadskjorta

Det er fort gjort å søle på seg når man skal spise så mye godt på 17. mai. Og det er noen triks du bør kunne når du skal fjerne flekker fra bunadskjorta.

– I tilfelle det skulle gå galt med varmen på strykejernet er det lurt å stryke på vrangen. Start med de store flatene først og stryk inn mot eventuelle rynker. Så tar du halslinningen (kragen) og kvarer på ermene (nederst på skjorteermet) til slutt. Det er viktig at du ikke stryker direkte på broderiene eller sømmene, men på innsiden, forklarer Gundersen.

Fjern flekkene før du vasker bunadskjorta.

Slik vasker du bunadskjorta

Vask alltid bunadskjorta for hånd etter bruk. Selv om du skal bruke den igjen om noen få dager eller uker.

Gundersen anbefaler å vaske den i Husflidens såpespon eller med flytende milo.

– Hvis du har sølt fruktflekker skal du tømme over rent, kokende vann. Ikke såpe til å begynne med. Kaffe, te, melk og fløte skal skylles med kaldt vann, sier Gundersen.

La den lufttørke. Den må for all del ikke tørkes i tørketrommel.

Legg den i en tøypose eller putevar og pakk den bort.

Stryke bunadskjorte: Eksperten, Ole Kristian Gundersen ønsker deg lykke til med stryking og god 17. mai.

Powered by Labrador CMS