Tørst symptom: Iblant kan det føles ut som at tørsten ikke vil slukkes, uansett hvor mye du enn drikker.

Hvorfor har man det slik? Her er noen av de mulige årsakene, utenom den mest selvsagte: at du har drukket for lite vann i løpet av dagen.

Som oftest er årsaken enkel: du har drukket for lite!

Har du hatt en tøff treningsøkt eller ligget i solen og svettet en hel dag, kan du ha behov for å fylle på med væske. Ellers kan du bli dehydrert og oppleve symptomer som trøtthet, svimmelhet og ørhet. For å unngå problemet, holder det som oftest å drikke mye og ofte – men hva skal man gjøre om man føler seg tørst uansett hva?

Ignorer ikke dette problemet. Når det føles som Sahara i munnen, kan det være kroppens måte å fortelle at noe er galt. Væskebalansen i kroppen trigger tørsten vår, så hvis du drikker tilstrekkelig, men ikke kan slukke tørsten, bør du oppsøke en lege.

Hydrate! Sjekk ut disse digge juicene!

Tørst symptom: Disse må du være obs på!

Her er åtte mulige årsaker til at du er tørst:

Diabetes

Både diabetes type 1 og type 2 kan øke risikoen for dehydrering, fremfor alt om du ikke er bevisst på problemet. Når blodsukkeret er for høyt, presser kroppen nyrene til å produsere mer urin for å kvitte seg med den overflødige glukosen i kroppen. Jo mer du tisser, jo tørstere blir du.

Munntørrhet

Unormal tørrhet i munnen kan være forandringer i spyttproduksjonen. Har du ikke tilstrekkelig mye spytt, kan du rammes av dårlig ånde og få tykk og trådaktig spytt. Vanlige årsaker til munntørrhet er røyking, stress, angst eller rett og slett bare alderen. Men tørr munn kan også være en bieffekt av ulike medisiner som for eksempel antidepressiva, medisin for blodtrykk, allergi og medisiner mot kvalme.

Mensen

Østrogen- og progesteron-nivået kan påvirke væskebalansen, i tillegg til at du mister en del blod. Altså kan det være bra å ha vann lett tilgjengelig når man har mensen.  

Skjoldbruskproblemer

Tørst symptom: Skjoldbruskkjertelen har ansvar for å pumpe hormoner som hjelper deg med å regulere energi, kroppstemperatur og andre viktige kroppsfunksjoner. Skjoldbruskkjertelproblemer er dessverre vanlig i dag, i hvert fall for kvinner. Symptomene er mange, men noen kan være angst, svette og tørr munn – symptomer som kan gjøre at man føler seg ekstra tørst. 

Kronisk stress

Kronisk stress kan av ulike grunner komme fra våre binyrer, noe som kan lede til at man er svimmel, føler seg deprimert, har angst og er ekstrem tørst. Kroppen signaliserer at den er tørst for å få mer vann i blodet og på den måten øke blodtrykket. Den eneste måten å få en langsiktig løsning på det problemet, er å koble av og stresse mindre. 

Vanndrivende midler

Mat og drikke som har en vanndrivende effekt kommer til å gjøre deg tørst fordi du tisser mer. De vanligste eksemplene er kaffe, te og alkohol.

Lavkarbo-dietter

Karbohydrater binner væske i kroppen, derfor slipper kroppen fra seg væske om du skjærer ned på karbohydratene. Helt naturlig kommer kroppen til å reagere ved å være ekstra tørst. 

Graviditet

En av de vanligste symptomene på graviditet er at man tisser mye og føler seg tørst. I løpet av det første trimesteret øker blodvolumet i kroppen, noe som får nyrene til å skape overflødig med væske som til slutt havner i blæren. Økt vannlating sammen med kvalme kan forårsake en væskeubalanse i kroppen. 

Kilde: ELLE.se

Relatert

ELLE Wellness: 10 tips til detox og økt energi

Anniken Nayelis' beste detox-tips for å oppnå ekstra overskudd gjennom høsten.
trening høst 2021

Hold motivasjonen oppe med nytt treningsutstyr

Treningsutstyret vi vil ha nå
mammaperm

Fredagsjenta minner oss på at ingenting varer for alltid i ukens spalte

En dag i mammaperm